Viikko 19: Tasavauhtinen vauhtikestävyysharjoitus.

Tasavauhtinen vauhtikestävyysharjoittelu on yksi kestävyysharjoittelun peruspilareista, matalatehoisen peruskestävyysharjoittelun ohella. Peruskestävyysharjoittelu luo pohjan ja mahdollisuudet harjoitella ja tehoharjoittelulla nostetaan kuntoa ja juoksuvauhteja. Vauhtikestävyysalue on monesti myös se alue vauhdin ja sykkeen osalta, jolla pitkät tapahtumamatkat edetään. Tätä harjoitusta ei todellakaan kannata unohtaa, jos haluat juosta vauhdikkaasti syksyn tapahtumissa.

Viikon harjoituksena tehdään kuntotasoon skaalautuva tasavauhtinen vauhtikestävyysharjoitus (VK). Voit tehdä harjoituksen tiellä tai maastossa ja kannattaakin vaihdella välillä alustoja, vaikka olisitkin puhdas polkujuoksija. Alkuverryttelyn (10-30 min) jälkeen nostetaan vauhti peruskestävyysvauhdin yläpuolelle. Nyt ei enää pysty puhumaan puuskuttamatta, mutta vauhti ei ole kuitenkaan kisavauhtia. Tavoitteena on että pystyt juoksemaan koko VK-osuuden samalla vauhdilla, tai jopa nostamaan sitä lopussa. Hyvä VK-osion mitta on kuntotasosta riippuen 20-40 minuuttia.

Vauhtikestävyys ja muut tehoharjoitukset on hyvä tehdä levänneessä ja virkeässä tilassa. Edellisinä päiväininä on kevyttä harjoittelua ja elimistö on hyvin ravittu. Hyvin valmistautumalla harjoituksesta saa mielekkään ja toisin päin. Kuntoilijalla kerran viikossa on hyvä määrä tehoharjoittelua ja kesällä tapahtumat ajavat saman asian. Tehoharjoitteiden vastapainona kannattaa pitää peruskestävyyslenkkien vauhdit matalana.

Mukavaa kevään alkua,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X