Viikko 26: Kympin kova maastossa.

Kymppi on yksi kestävyysurheilun kuninkuusmatkoista aina juoksuradoita hiihdobaanoille. Kympillä kestävyys- ja tehontuotto-ominaisuudet punnitaan mukavan kompaktissa paketissa ja tällaisesta palautuminen on huomattavasti nopeampaa, kuin pidemmistä suorituksista. Kympin kovaa vetoa kannattaa tehdä myös harjoituksena ja polkujuoksija hyötyy parhaiten maastossa tehdystä harjoituksesta. Ruksaa viikonlopulle tehopäivä ja valmistaudu antamaan kaikkesi vauhdikkaassa harjoituksessa.

Viikon harjoituksena tehdään kympin kova maastossa, joka tehollisesti voi simuloida kilpailua. Syksyn polkujuoksutapahtumiin tähtäävä suunnittelee radan laadukkaaseen maastoon, eli paljon korkeuseroja sisältävän lenkin. Kymppi voi koostua useasta samaa rataa kiertävästä lenkistä. Alkuverryttelyksi sopii parinkymmenen minuutin juoksu joko osaksi tai kokonaan juostavalla reitillä. Vaativalla reitillä on syytä varoa liian koviin sykkeisiin sortumista verryttelyvaiheessa. Itse kympin veto kannattaa juosta mahdollisimman tasavauhtisesti. Alussa kannattaa hieman kuulostella lihaksiston tilaa ja hyvän päivän sattuessa antaa mennä hyvällä fiiliksellä kaasu pohjassa.

Kuumalla kelillä on erittäin tärkeä huolehtia nesteytyksestä jo ennakkoon, lenkin aikana ja sen jälkeen. Jaksamisen puute ja voimattomuus voivat johtua kuumilla keleillä nesteen ja suolojen puutteesta. Paljon juotaessa myös suolojen saannista tulee huolehtia. Ennen kovaa harjoitusta on myös syytä välttää auringossa oloa. Lämpökuorma kasvaa päivän mittaan ja voi tehdä lenkkeilystä hankalaa tai mahdotonta.

Nautitaan kesästä,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X