Viikko 27: Viikonlopun pitkis.

Viikonloppu on perinteisesti pitkien lenkkien aikaa, kun arjen pyöritys kevenee töiden osalta. Pitkät peruskestävyyslenkit kehittävät monipuolisesti elimistöä muun muassa lihasten aerobisen aineenvaihdunnan ja rasvojen käyttöä energiantuotannossa. Myös jalat tottuvat pitkään iskutukseen ja näin kestävät pitkiä suorituksia. Myös henkisen puolen sopeutuminen pitkiin suorituksiin paranee. Tiedät pystyväsi juoksemaan tietyn mittaisia matkoja ja opit mitä se vaatii valmistautumiselta ja suorituksen aikana.

Viikon harjoituksena tehdään pitkä lenkki juosten. Kevennä tarvittaessa edellisten päivien harjoittelua. Suorituksen mitta on hyvä olla kahdesta tunnista ylöspäin. Joka viikkoisen pitkän lenkin mittaa ei kannata kuitenkaan venyttää yli kolmen tunnin, ellei tiedä palautuvansa siitä tarpeeksi hyvin. Suorituksen aikana on hyvä huolehtia tehojen pysymisestä peruskestävyysalueella. Aloittelijoille tämä tarkoittaa, ainakin maastossa, ylämäkien kävelemistä.

Polkujuoksija tehdään poluilla. Poluilla tehtävä pitkis parantaa juoksun taloudellisuutta, mikä on tärkeä ominaisuus polkutapahtumissa. Myös maastonmuotoja kannattaa käyttää hyväksi ja tehdä osa lenkistä rinteessä.

Nautitaan viikonlopuista,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X