Kostea NUTS Ylläs Pallas 160km Special Edition

Kuluneena viikonloppuna 77 kovakuntoista ultraajaa seisoi Hetassa edessään perinteinen 160 km reitti Ylläkselle. Koronarajoitusten takia kisaviikonloppuna oli ainoastaan yksi matka ja sekin toteutettiin vähemmillä reittimerkinnöillä ja kevyemmillä järjestelyillä. Northern Ultra Trail Service (NUTS) poppoo halusi poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta tarjota innokkaille polkujuoksijoille mahdollisuuden nauttia satamailisesta lapin poluilla.

 

Äitiyslomalta reittiennätykseen 

 

Naisten kesken löytyi marssijärjestys heti alusta ja Piia Tikka kasvatti eroaan muihin alusta lähtien. Piia juoksi ensimmäistä satamailistaan ja päätti osallistua kilpailuun vasta kesäkuussa. Hän sai pojan viime vuoden lopulla, joten juoksuharjoittelu on muuttunut. “Treenaaminen

suurimmalta osin juoksurattaiden kanssa, mutta myös muutamia pitkiä treenejä olen päässyt tekemään” Tikka valottaa valmistautumistaan. 

Piia Tikka nousemassa usvasta tunturille Kuva: Rami Valonen

 

“Reitti oli paikoin todella märässä kunnossa”

 

Tampere Trail Runnersin Piian juoksu kulki hyvin, mutta kuten ultriin kuuluu matkalla oli raskaitakin hetkiä. Sateisten päivien jäljiltä reitillä oli paikoin vettä joka joidenkin arvioiden mukaan hidasti matkantekoa kymmenistä minuuteista tuntiin. “Peurakaltiosta viimeiseen huoltoon oli hankalaa, mutta sitten alkoi alle 24h aika motivoimaan” Piia kertoo. Loppu sujui mallikkaasti ja maalissa kellot pysähtyivät uuteen reittiennätyksaikaan 23:51:54. Kisan kakkoseksi juoksi Hillers Trail Running Clubin Jennika Karvinen ajalla 26:13:33 ja  kolmoseksi Tampere Trail Runnersin Heli Sisto ajalla 26:57:43.

 

Piian nimi kannattaa painaa mieleen. Hän suunnittelee juoksevansa loppukesän aikana vielä Himos Traililla 54km, Nuuksio Classic 70km ja Vaarojen Maratonin 65km.

 

Ensikertalainen vastaan hallitseva mestari

 

Miesten sarjassa satamailisen ensikertalainen Tomi Mikkola juoksi kärjessä Ultra Trail Tour Finland 2019 -voittaja Tuomas Maisala kintereillään muutaman munuutin päässä yli 100km. Alkumatka juostiin selvästi Tuomaksen viimevuotista reittiennätystä nopemmin. Team Nouxin Tomilla oli hiukan nopempi tempo reitillä, Team Duron Tuomaksen hoitaessa huollot hiukan vikkelämmin. Vasta Ylläsjärveltä maaliin ero Mikkolasta (19:10:20) Maisalaan (20:04:09) repesi ollen maalissa lopulta 56 minuuttia. Kolmanneksi sinnitteli West Coast Ultra Runnersin Samuli Nieminen ajalla 21:26:37.

Tomi Mikkola sai jo ensimmäisestä noususta lähtien taivaltaa yksin. Kuva: Rami Valonen

Voittaja kertoi että “160km matka oli kiehtonut itseäni jo hetken aikaa ja kevään/alkukesän kisojen peruuntumisen seurauksena, tämä matka Lapin yöttömässä yössä valikoitui kesän pääkisaksi. Treenijakso kisaan onnistui hyvin ja tavoittenani oli lähteä tekemään omaa ehjää suoritusta alusta loppuun. Tiedostin, että tavoitteen toteutuessa mahdollisuus on kamppailla kisan voitosta.”

 

Loppukauden suunnitelmissa Mikkolalla on kisata vielä ainakin Vaarojen maratonin 65km matkalla ja Nuuksio Classicin 42km:lla.

 

Kaiken kaikkiaan NUTS Ylläs Pallas 160km Special Edition maalin Ylläksellä saavutti 54 juoksijaa, joista naisia 6 ja miehiä 48.

 

Tulokset

 

Juha Laiho, Kiikalan Tiikerikissat nousemassa pirunkurua loppumatkalla. Kuva: Rami Valonen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X