Viikko 30. Kestävyysjuoksijan voimaharjoittelu.

Juoksijoiden voimaharjoittelun mielikuvat voimaharjoittelusta ja sen tarpeellisuudesta laahaavat vielä osittain menneillä vuosikymmenillä eikä sen hyötyjä tunnisteta vielä tarpeeksi jaalalla rintamalla. Säännöllinen viikoittainen voimaharjoittelu kuitenkin auttaa juoksijaa kehittymään lajissaan kestävämmäksi, taloudellisemmaksi ja välttämään vammoja. Myös polkujuoksijan mäkiennousukyky paranee ja voimareservi auttaa säätelemään omaa vauhtia mäissä, eikä aina olla selviytymistilassa mäessä. Silkkaa positiivista kehitystä kerran viikossa tehtävällä harjoituksella.

Viikon harjoituksena kannustetaan ottamaan joka viikkoiseen harjoitusohjelmaan voimaharjoitus. Kestävyysliikkujan kannattaa tehdä harjoituskaudella maksimivoimatyyppistä voimaharjoittelua, jossa sarjapituudet ovat neljästä kuuteen toistoa. Sarjapalautukset kannattaa pitää parissa minuutissa, jolloin pystyt tekemään suurilla painoilla hyviä sarjoja. Juuri se että joudut käyttämään voimaa ja oikeasti pinnistelemään painojen kanssa saa viestin keholle, että voima pitää kehittyä. Maksimivoimaharjoittelulla saat myös lihaksiston pystymään juoksukunnossa seuraaviin harjoitteisiin verrattuna pitkiä sarjoja tehtäessä.

Kannattaa suosia moninivelliikkeitä kuten kyykky, maastaveto ja tekniikan salliessa rinnalleveto. Aloittelijan kannattaa aloittaa laitteilla tehtävillä liikkeillä kuten jalkaprässi. Tekniikoiden oppimiseen kannustan käyttämään osaavaa apua, sillä muutaman kerran opastuksessa käynti kannattaa ja estää parhaassa tapauksessa vammautumisen.

Tärkeintä on saada aluksi harjoittelu säännölliseksi. Jatkossa kerrotaan tarkemmin mitä kannattaa tehdä esimerkiksi kilpailujen lähestyessä.

Salilla nähdään,

Mikko @juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X