Boström toinen mutaisella Salomon 27K:lla Åressa

Ruotsin polkujuoksuklassikoihin kuuluva Fjällmaraton -viikko alkoi eilen lauantaina Åressa. Kahden viikonlopun yli kestävä tapahtuma on pandemian takia typistetty joidenkin tapahtumien osalta, mutta itse pääkisat ovat eliiteille ennallaan. Lauantaisella Salomon 27K:lla kivutaan kolmen tunturin yli Ottsjöstä Trillevallenille nousten yhteensä 1000m. Henri Ansio kävi viime vuonna voittamassa kilpailun, joka silloin juostiin helteessä. Tämänvuotinen kilpailu käytiin poutasäässä, mutta edellispäivien sateet olivat pehmentäneet soiset polut mutavelliksi.

Salomon 27K lähtö Ottsjössä. Kuva: Johannes Poignant/Fjällmaraton

Ruotsalainen Skyrace World Series -voittaja Petter Engdahl on tunnetusti vahva mäkisillä reiteillä ja iski jo ensimmäiselle tunturille noustessa vauhtia ja sai letkan takanaan venymään. Suomen Mårten Boström kutisti eroa kärkeen alamäessä, mutta toiselle tunturille tultaessa ero Engdahliin venyi taas yli minuuttiin. Kisasta kehkeytyi pohjoismaalainen taistelu sumussa kun taannoisen Sans Senja -skyracen voittaja, norjalsinen Jo Forseth Indgaard juoksi kolmantena minuutin Boströmin takana. Viimeisessä, 300 nousumetrin nousussa Välliste-tunturille Engdahl oli saanut eroa jo liki 2 minuuttia Boströmiin, jonka perässä Indgaard oli enää 35 sekuntia. Tiukka asetelma oli saanut kaikki kolme kaivamaan parastaan ja vahti enteili reittiennätystä. Loppulasku maaliin väsyneillä jaloilla on haastava, mutta kärjessä selvittiin ilman suurempia haavereita ja Engdahl ylitti maaliviivan ajassa 1:54:22 ja paransi omissa nimissään ollutta reittiennätystään peräti kuudella minuutilla! Boström lasketteli rapaisena maaliin toisena ajassa 1:55:42 ja Indgaard kolmantena 1:56:30.

 

Boström kipitti alle entisen reittiennätyksen tuntureiden yli. Christer Schapiro/Fjällmaraton

“Olen sekä viime syksynä että nyt kuukauden piirtänyt Åressa suunnistuskarttaa tulevaa O-ringeniä varten, joten vuorilla on tullut liikuttua sekä työn että treenien merkeissä” Boström kertoo. “On varsin erikoista ettei lihakset enää kipeydy kilometrien laskuista ja onhan tehotreenitkin nyt olleet valtaosin mäkitreeniä. Kisa sujui mukavasti, mutta jälkeenpäin miettii olisiko voinut vetää enemmän hapoille ja Petterin peesissä tuntureiden päälle.” Mutainen keli aiheutti Mårtenillekin haasteita. “Kenkävalinta ei tainnut osua nappiin, koska kävin muutaman kerran turvallani, mutta jaloissa oli mukavasti virtaa vielä loppumatkalla”. Aikaansa Boström paransi viime vuodesta 12 minuutilla, joten olisi mielenkiintoista nähdä Ansio ja Boström tänä kesänä samalla lähtöviivalla. 

 

Naisten kisan voitti  skyrace-, suunnistus- ja hiihtosuunnistus- maailmanmestari Tove Alexandersson niin ikään uudella reittiennätysajalla 2:09:15. Kummatkin voittajat saivat palkinnoksi matkan Golden Trail Series finaaliin Azoreille. Suomalaisia ei ollut kilpailussa mukana.

 

Ensi viikonloppuna Åressa kilpaillaan Spartan Trail World Championship -sarjan ensimmäinen osakilpailu Fjällmaratonin 43K startissa ja Spartan Ultra World Championship -sarjan kilpailu Fjällmaraton 100K startissa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X