Viikko 34: Valmistavaharjoitus juoksutapahtumiin.

Loppukesä aukaisee juoksutapahtumia karanteenista ja nyt on hyvä aika käydä kokeilemassa kesäkuntoaan lähialueiden tapahtumissa. Valmistautuessa tapahtumiin on tärkeintä muokata harjoittelua, niin että on mahdollisimman valmis tekemään parhaan suorituksen starttiviivalta lähtien. Käytännössä paras terä tulee esiin keventämällä harjoittelua ja lepäämällä tarpeeksi. Harjoittelua ei kannata kuitenkaan lopettaa kokonaan, vaan pitää aineenvaihduntaa yllä kevyillä perusharjoituksilla ja tehdä yksi valmistava harjoitus tapahtumaviikolla.

Viikon harjoituksena tehdään valmistava harjoitus juosten. Viikon harjoitus sopii hyvin tiistaina tai keskiviikkona tehtäväksi, kun tapahtuma on viikonloppuna. Harjoitus sopii hyvin mitaltaan kympistä aina alle sadan kilometrin koitoksiin. Pidempiin kisoihin tähdätessä voi harjoituksen ajankohtaa aikaistaa parilla päivällä. Puolikkaan ja maratonin mittaisiin tapahtumiin tähtäävällä jo hieman kokemusta karttuneella kuntoilijalla valmistavaharjoitus voi hyvin olla keskiviikkona.

Juokse hyvät alkuverryttelyt alkuun, noin puolen tunnin mittaisena. Itse harjoitusosuus koostuu kahdesta tai kolmesta kahden kilometrin vauhtikestävyystehoisesta vedosta. Vetojen välillä on hyvä pitää noin kolmen minuutin palauttava kävely tai hölkkä. Maastoon tähtäävällä harjoitus tehdään maastossa ja maantielle suuntaavalla maantiellä. Tällöin tuntuma ja vauhdit saadaan sovitettua hyvin tapahtumassa käytettäviin vauhteihin. Pidä vedot rentoina, vauhdikkaina ja pyri löytämään hyvä fiilis tekemiseen. Hyvin menneellä treenillä saan positiivisen mielen loppuviikoksi ja itse tapahtumaan olet valmis.

Lennokkaita polkuja viikonloppuun,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X