Viikko 35: Harjoitus vaativassa maastossa.

Usein polkujuoksutapahtumista kuulee kauhutarinoita, kuinka Rukan Konttaisella tai Vaarojen maratonin Ryläyksellä taivallettu urheilullisen lopun viikatemies hartioilla. Kyseiset paikat ovat hyvin haastavia ja niiden alle ollaan taivallettu pitkä matka. Väsyneenä jyrkät mäet ja monimuotoinen maastonpohja tarjoavat haasteita, jotka voivat tuntua ylitsepääsemättömille. Hankalista asioista kannattaa ottaa niskalenkki ja niin myös tässä asiassa. Vaativia maastoja voi treenata ja niistä voi tulla vahvuutesi. Juokse tästä avainharjoitus Vaaroille.

Viikon harjoituksena tehdään reipas lenkki vaativassa polkumaastossa. Kaikille ei ole suotu vaaroja ja tuntureita asuinympäristöön, mutta lähes joka puolelta Suomea löytyy vaativia polkupätkiä. Etsi ympäristöstäsi vaativa polkupätkä, joka sisältää paljon korkeuseroja ja vaativia maastonmuotoja. Lyhyttä polkupätkää voi mennä edestakaisin tai keksiä siihen oma lenkki. Aloittelijan kannattaa tehdä harjoitus juoksukävelylenkkinä, jossa mäet kävellään ja helpot paikat juostaan. Kokemuksen karttuessa lisätään juoksun määrää. Harjoituksen mitta on hyvä pitää maltillisena, tunnin kahden mittaisena. Vaativa maasto nostaa rasitustason korkeammalle, kuin neulaspolkuja juostessa. Sykkeiden noususta ei kannata huolestua vaan harjoituksen voi tehdä puolikovana harjoituksena.

Entäs jos liukastuu? Synkkä metsä ja syksy tekevät hankalista paikoista märkiä. Kivet voivat olla mutaisia ja viistot pinnat liukkaita. Aluksi kannattaa laittaa tossukaappi kuntoon. Hyviä kenkiä vaativiin maastoihin, kuten Vaaroille, ovat Salomon SPEED CROSS 5 ja vauhdikkaampaan menoon Salomon S/LAB CROSS. Autokin sutiin yleensä vain rattia käännettäessä, kiihdyttäessä ja jarruttaessa. Pidä tasainen vauhti, katso suora linja ja anna mennä. Rohkeus ja rentous ovat hyvän suorituksen takuu.

Nähdään laadukkaissa maastoissa,

Mikko @juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X