Polkujuoksun kilpailukausi pipariksi ūüć™

Kilpailukausi on ohi ennen kuin se pääsi varsinaisesti käyntiin. Olen tyytyväinen siihen, että pääsin juoksemaan Transgrancaranian Advanced 65 km juoksun maaliskuun alussa juuri ennen korona-pandemian puhkeamista Euroopassa. Kilpailun ajoitus oli täydellinen, mutta oma suoritukseni oli sen vastakohta. Kanarialla tyhjensin lihaksiston lisäksi jo ennestään vajaan henkisen vahvuuden pajatson. Kilpailusta palautumiseen meni varmaankin kuukausi, mutta se oli toisaalta täysin yhdentekevää, koska korona vesitti kesän kilpailukalenterin. Näillä näkymin TGC jää minulla vuoden ainoaksi oikeaksi polkujuoksukilpailuksi, koska syksy toi mukanaan polvivaivan.

Kes√§ oli tekemist√§ t√§ynn√§, etenkin koska j√§rjestimme Marin kanssa h√§√§t elokuun puolessa v√§liss√§ ūü§ĶūüŹĽūüĎįūüŹľ. Kolme viikkoa ennen h√§it√§ kaverit yll√§ttiv√§t minut polttareilla ja sit√§ seurasi viiden viikon telakka johtuen vasemman polven alla tulehtuneesta limapussista (bursiitti). En mielest√§ni loukannut polvea miss√§√§n vaiheessa polttarisankarin p√§iv√§√§, mutta j√§lkeenp√§in n√§in siihen kaksi mahdollisuutta. 1) Polttareiden suunnistussprinttitreenin aikana t√§ydess√§ vauhdissa hyp√§tty, reilun metrin korkuinen pudotus ja sen ottaminen vasemmalla jalalla alas ja/tai 2) vesisuihkulautailun eli flyboardingin aikana kyykkyasennoissa tapahtunut ep√§miellytt√§v√§lt√§ tuntunut polviin kohdistunut v√§√§nt√∂, jota ep√§ilen vahvasti bursiitin syysksi. Kahta p√§iv√§√§ my√∂hemmin polvi kipeytyi pitk√§n polkujuoksulenkin aikana Henkan kanssa Nuuksiossa. Juoksulenkin aikana polvivaiva vaikutti aluksi ylikire√§lt√§ IT-j√§nteelt√§ ja hieroin sit√§ juoksun lomassa intensiivisesti, mutta my√∂hemmin polvi muuttui hyvin kivuliaaksi jyrk√§hk√∂j√§ alam√§ki√§ juostessa. Tilannetta pahensi radikaalisti lenkin j√§lkeinen saunomissessio ja illalla polvi oli jo tukevassa kunnossa ja se oli hyvin suvaitsematon taivuttamisen suhteen. Lenkki olisi pit√§nyt keskeytt√§√§ jo alkuunsa ja vamman j√§lkihoito ontui pahasti. T√§m√§ vaiva ja sen oireilevat tunnusmerkit saattaa olla usealle polkujuoksijalle tuttuja pitki√§ ultria suorittaessa.

Flyboarding oli haastavaa ja siin√§ huonolla ”polvet koukussa” lentotekniikalla polviin kohdistui v√§√§nt√∂√§.

Tapaamani ortopedi vaikutti hyvin varmalta bursiitti-diagnoosissaan ja h√§n oli optimistinen polven kuntoutumisesta 1-2 viikossa. Vedin kahden viikon kuurin tulehduskipul√§√§kkeit√§, annoin kylm√§hoitoa ja k√§vin magneettikuvauksessa. Ironista sin√§ns√§, ett√§ my√∂s Mari k√§vi samana p√§iv√§n√§ oikean polven magneettikuvauksessa ja yhdist√§ess√§mme voimavaramme meill√§ olisi ollut yhteens√§ yksi ehj√§ polvipari‚̧ԳŹ Magneettikuvaus vahvisti diagnoosin oikeaksi ja siit√§ my√∂s k√§vi ilmi, ett√§ polvi on muuten ehj√§ ja yll√§tt√§v√§n hyv√§ss√§ kunnossa 44 v. juoksevan, nuoren miehen polveksi. Suurin turvotus katosi noin 1,5 viikkoa polttareista ja rohkenin alkaa py√∂r√§ilem√§√§n t√∂ihin 3 km suuntaansa. Py√∂r√§ily oli pahaksi polvelle johtuen polven koukistamisesta jokaisen polkimien py√∂r√§ytyssyklin aikana voimank√§yt√∂st√§ riippumatta. Polvi otti itseens√§ pienest√§ hy√∂tyliikunnasta, sen tulehdustila paheni ja p√§√§tin rauhoittaa tilanteen kaiken liikunnan osalta ja k√∂r√∂ttelin lyhyen ty√∂matkankin autolla.

Minulla oli reilut 15 vuotta aiemmin ollut sitkeä niveltulehdus vasemmassa polvessa, joka parantui vasta 9 kuukauden jälkeen. Mielestäni tärkein syy vaivan voittamiseen olisi se, että rohkenin lopettaa kaikki polvea rasittavan juoksua korvaavan harjoittelun. Punttisalillakin käynti ja siellä painojen kantaminen laitteiden välillä oli tuolloin liikaa tulehtuneelle polvelle. Nyt bursiitin tapauksessa olen ollut kärsivällinen myös siksi, että olen vierestä seurannut Marin polvivaivaa ja sen traagista hoitokierrettä miltei vuoden päivät. Kaikista polvivaivoista oppineena minulle oli kristallin kirkkaana mielessä, että tärkeintä on saada polvi toimintakykyiseksi, jotta tulevina vuosina voin liikkua terveenä ja rakentaa jatkumo liikunnalliselle elämäntavalle ja sen vuoksi kaikki harjoitteluun ja kilpailuun liittyvät tavoitteet ovat toissijaisia.

Lopetin kaiken liikunnan kolmeksi viikoksi ja viimeinkin yhteensä viiden viikon parantelun jälkeen uskalsin kokeilla ensimmäisiä juoksuaskelia. Tein ensimmäisellä viikolla muutaman lyhyen tunnustelun ja sen lisäksi kävin juoksemassa poluilla vajaan tunnin Nuuksio Classicia seuratessa. Polvi vaikutti olevan OK, mutta oikeassa (terve jalka) jalkaterässä oli outoja kipuja ja huomasin sen vaikuttavan juoksuaskellukseen. Sunnuntaina, päivä NC:n jälkeen, tunnustelevalla juoksulenkillä 14 minuutin juoksun jälkeen vasen alapohje kipeytyi hetkessä voimakkaasti ja jouduin kävelemään vesisateen saattelemana palellen häntä koipien välissä kotiin. Onneksi tilanteeseen ei liittynyt nopeaa juoksua, koska siitä olisi varmasti seurannut kertaluokkaa vakavampia ongelmia.

Bursiitti kesytti polkublogistin. Vaiva on sinänsä ikävä, koska ei ole helppo päätellä milloin se on parantunut.

Polvi parantui, mutta pohkeen osalta otin vaihteeksi reippaasti takapakkia juoksua ajatellen. Lopputulemana voidaan kai sanoa, että minulla oli kärsivällisyyttä kuntouttaa polvea, mutta koko keho ei ollut vielä kunnossa aloittaessani juoksukokeilut. Sain keholta heti vinkkejä, ettei kaikki ollut kunnossa outojen kipujen merkeissä, mutta en osannut fakiirin tavoin tulkita oireita, saati niiden riippuvuuksia oikein. Kun huomasin taas juoksevani bursiitin jälkeen, toivon kipinä kuntoilusta Aulanko Tower traililla ja Vaarojen Maratonilla heräsi ja palasin valitettavasti liian nopeasti juoksun pariin. Vaivojen kuntoutus vaatii toisinaan käsittämättömän paljon kärsivällisyyttä ja kykyä kuunnella omaa kehoaan herkällä korvalla. Vaikka rasitusvammat ovatkin turhauttavia ja vievät tärkeää treeniaikaa, on tärkeä muistaa, että ihmiselämässä nämä jaksot ovat yleensä vain lyhyitä jaksoja ja niistä pääsee ylitse.

Vaikka kauden harjoittelut ja kilpailut menivät harakoille ja se hieman turhauttaa, en ole katkera polttareita järjestäneille tahoille, koska he tekivät parhaansa ja päivä oli kerrassaan mahtava. Kannustan kuitenkin kaikkia juoksukavereilleen polttareita suunnittelevia henkilöitä kuitenkin välttämään epänormaaleja urheiluaktiviteetteja polttareissa, koska juoksijat ovat tottuneet liikkumaan lähinnä eteenpäin, eivätkä kuormittamaan kehojaan oudoissa asennoissa eri suuntiin. Vammoihin liittyy usein henkistä pahoinvointia eikä sitä kuitata yhdellä tai kahdella hauskalla päivällä.

Otetaanpa loppuun lista itselle, läheisille tai kavereille sattuneista erilaisista erittäin ärsyttävistä vavoista:
‚ÄĘ Mysteerivamma: Joku paikka kipeytyy mysteerisesti ilman hajuakaan mist√§ on kyse ja se ottaa pitk√§√§n parantuakseen ūü§∑
‚ÄĘ WTF-vamma: Ep√§m√§√§r√§isen vamma, jolle ei l√∂ydy kokonaisvaltaista yhtenev√§√§ diagnoosia tai hoitokeinoa, vaikka vierailisit 20 ortopedill√§ ūü§Ēūüí©
‚ÄĘ Riskinottovamma: Rasitusvamma on ollut pinnassa, mutta haluat tirist√§√§ viimeiset treenit ennen t√§rke√§√§ kisaa tai juosta pitk√§n kisan toivoen jalan kest√§v√§n, mutta siit√§ seuraa pitk√§ telakkajakso ūü§¶‚Äć‚ôāÔłŹ
‚ÄĘ Tapaturma kotona: Liukastut pesuhuoneessa saippuaveden kostuttamalla lattialla, polvi taittuu 90 astetta sivusuunnassa ja polvi menee juoksukelvottomaksi ūüėĪ
‚ÄĘ Kompurointi kotona: Potkaisu kotona lattialla lojuvaan esineeseen ja pitk√§aikainen jalkater√§vamma on tosiasia ūüėĎ
‚ÄĘ Hikipinkovamma: Treenimotivaatio on kova ja teet kaikkesi optimoidaksesi vireesi ja potkaiset vahingossa huonekalua kotona tehdyss√§ jalan heilutusharjoituksessa ja samalla murtuu varvas ūü§Į
‚ÄĘ ‚ÄĚSivullinen uhri‚ÄĚ-vamma: Joku muu henkil√∂ aiheuttaa vammasi esim. astuen jalkap√∂yd√§n p√§√§lle tansseissa ūü•ī
‚ÄĘ Hoitovirhevamma: Ortopedin hoitovirheest√§ aiheutunut pysyv√§ vamma ūüė°

Mikä on sinun ärsyttävin historiallinen vammasi?

Seuraavassa kirjoituksessa käyn läpi koronakesän kuntoutustoimenpiteitä fysioterapeuteilla.

Toivotan kaikille lukijoilla terveyttä ja loukkaantumisvapaata syksyn kisarupeamaa!

-Sami

Aiheeseen liittyvät julkaisut

2 Kommentti(a)

  1. Mårten B

    Kenellekään ei toivo vammoja, mutta vammat ovat kuitenkin monelle meistä tutut ja toisten virheistä kannattaa tidellakin ottaa opiksi.

    Oma √§rsytt√§vin vamma sattui kaverin polttareissa motocrossia ajaessa (lue: kaatuessa). Kylkiluu murtui ja seuraavat kivuttomat askeleet olivat vasta useiden viikkojen p√§√§st√§…

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X