Viikko 37: Yhdistelmäharjoitus pitkänä lenkkinä

Pitkä lenkki kuuluu kestävyysliikkujan perusharjoituksiin ja monen vakioviikonloppuun. Peruskestävyystehoinen pitkä lenkki kehittää muun muassa hapenkuljetus- ja verenkiertoelimistöä, lihasten aerobista aineenvaihduntaa ja rasvojen käyttöä energiantuotannossa. Nämä ylläolevat vaikutukset eivät ota kantaa millä liikuntatavalla lenkki tehdään. Voit siis ihan hyvin tehdä osan lenkistä muuten kuin juoksemalla ja säästää jalkojasi seuraaviin harjoituksiin ja näin lyhentää palautumisaikaa. Myös aloittelijan on mahdollista toteuttaa useamman tunnin lenkki, pilkkomalla se eri lajeihin.

Viikon lenkkinä tehdään pitkä lenkki yhdistelmäharjoituksena. Lajivalikoimat voit itse päättää, mutta esimerkiksi pyöräily, sauvakävely tai hiihto aloittavana lajina ja päälle juoksu on hyvä valinta juoksua harrastavalle. Aloittavan lajin pitäisi olla helppo ja matalatehoinen, jolloin rasvojen käytön suhteellinen osuus koko harjoituksen energiankäytöstä on suuri. Koko harjoituksen mitta voi olla kahdesta tunnista neljään tuntia ja lajien suhteet puolet tai kaksi kolmasosaa. Lajinvaihdossa on hyvä tankata mukaan lisää energiaa ja nestettä, sekä hankalilla keleillä vaihtaa vaatetusta. Juoksuun lähtö voi tuntua haastavalta etenkin pyöräilyn jälkeen. Triathlonissa tämä on se haastavin osio, jonka varmasti koet itsekin. Rauhallisella aloituksella ja maltilla tästä selviää.

Juoksukilsojen määrä laskee pyöräillessä. Kyllä. Varsinkin työssäkäyvillä on rajallinen määrä harjoitustunteja käytössä ja sen ”kakun” joutuu jakamaan harrastusten ja lajien kesken. Mutta on kokonaan eri asia harjoitella järkevästi, kuin kerätä kilometrejä. Haasta itsesi harjoittelemaan tuoreilla jaloilla. Vanhan hiihtäjien sanonnan mukaan ´Omega ei kysele maalissa hiihtokilsoja´.

Reippaita viikonloppuja,

Mikko @Juoksuopisto

www.juoksuopisto.fi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X