Polkujuoksuprofiili Anna-Stiina Erkkilä – Nuuksion ja Aulangon valloittaja

Espoolainen Anna-Stiina Erkkilä on tällä kaudella ottanut askeleen korkeimmalle korokkeelle. Luonto merkitsee tälle Buff Trail Tour Finlandia maksimipistein johtavalle juoksijattarelle paljon, mutta hän on löysi polkujuoksun pariin vasta vajaat pari vuotta sitten. Anna-Stiina paljastaa joitakin tavoitteitaan ja juuri nyt on vaikea nähdä mikä voisi pysäyttää niiden toteutumisen.

Ilon kautta – Kaltimon kierto 2020. Kuva: Jasmina Nikula

Minkälainen juoksutaustasi on? 

Olen pienestä pitäen ollut hyvin innostunut kaikenlaisesta liikunnasta. Erityisesti palloilulajeista salibandy ja jalkapallo vetivät minua jo varhain puoleensa. Alakoulun viimeisillä luokilla osallistuin pääsääntöisesti poikien liikuntatunneille, jotta pääsin pelaamaan. Omatoimisiin lajeihin kuului myös muun muassa skeittaus. Kilpaurheilua en kuitenkaan lapsena enkä nuorena harrastanut vaan tein asioita omaksi huvikseni ja harrasteluporukoissa. 

Lukioiässä havahduin vähentyneeseen liikuntaan ja siitä seuranneeseen huonoon oloon ja innostuin lenkkeilemään. Esikoisen syntymän jälkeen (2013) juoksumäärät kasvoivat lapsen kanssa tehtyjen kärrylenkkien myötä. Ensimmäisen sileän maratonin juoksin 2014. Vuonna 2015 juoksin Vantaan maratonilla neljänneksi ja silloin mietin ensimmäistä kertaa, että tätähän olisi mukava kokeilla tosissaan. En kuitenkaan vielä tuolloin hakeutunut valmennukseen. 2014-2017 juoksin keskimäärin yhden maratonin vuodessa. Juoksin noina vuosina paljon, mutta en mitenkään systemaattisesti enkä ainakaan monipuolisesti. Tosin monipuolisuutta tuolloin treenaamiseen toi säännöllinen salibandyharjoittelu ja talvisin hiihto. 

Erkkilä viihtyy luonnossa nuorimmaisen tyttärensä kanssa.

Toisen lapsen syntymän (07/2018) jälkeen innostuin viimein kokeilemaan polkujuoksua. Uskaltauiduin Pirttimäessä järjestetylle yhteislenkille loka-marraskuussa 2018 ja innostuin lajista heti. 

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi? 

Bodom trail 2019. Oli hienoa avata polkujuoksukisailu kotipoluilla. 

Kuinka usein juokset? Missä? 

Lähes päivittäin. Työmatkojen lisäksi lähipoluilla ja teillä Pohjois-Espoon suunnilla. 

Harjoitteletko yksin vai porukassa? 

Enimmäkseen yksin. Haluan treenieni solahtavan mahdollisimman mutkattomasti perheen muuhun arkeen, joten en mielelläni sitoudu usein aikatauluihin sen suhteen. Nautin myös valtavasti yksinolosta sosiaalisuutta vaativan sairaanhoitajan työn vastapainoksi. Pitkiä lenkkejä, mäkitreenejä ja juoksuretkiä on toki mukava tehdä yhdessä kavereiden kanssa. 

Paljonko kerrytät juoksukilometrejä vuosittain? 

Paljonko kerrytät juoksukilometrejä vuosittain?
En ole koskaan laskenut. Tänä vuonna juoksukilometrien määrä on noussut melko paljon. Pitkikset ovat pidentyneet ja viikkokilometrit  ovat usein kivunneet päälle 100km.  Juoksukilometrien sijaan oleellisinta minulle on kaikki se aika mitä urheillessa ilon kautta saan viettää.

Juoksukilometrien sijaan oleellisinta minulle on kaikki se aika mitä urheillessa ilon kautta saan viettää. 

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä? 

Valitettavasti. Salibandyssa polven eturistiside meni poikki 2017 ja se jouduttiin operoimaan. Leikkauksen jälkeen jätin salibandyn ja keskityin enemmän juoksuun. Tammikuussa 2020 polkulenkillä vasen nilkka vääntyi ikävästi ja akillesjänteeseen tuli osittainen repeämä. Vamma onneksi kuntoutui hyvin ilman kirurgista operointia. Pyrin ennaltaehkäisemään vammoja säännöllisillä lihaskuntotreeneillä ja kehonhuollolla. Myös hiihto talvella ja pyöräily läpi vuoden ovat olleet minulle mieluisia ja jalkoja säästäviä oheislajeja. Toivottavasti ennaltaehkäisy on tuottoisampaa tulevina vuosina.

Erkkila ensimmäsienä tornimäessä Aulanko Tower Traililla 2020. Kuva: Miska Koivimäki.

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä? 

Vietän aikaa perheen kanssa ulkoillen, retkeillen ja kotona touhuten. Toisinaan viikonloppuisin toimin myös valmentajan roolissa lapsen futisturnauksissa. 

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet? 

Ylämäet kuluttavat varmasti enemmän energiaa, mutta alamäissä minulla on tällä hetkellä enemmän kehitettävää teknisesti. Molemmissa riittää työsarkaa tuleville vuosille. 

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana? 

Koen että palloilulajeista omaksutut nopeat rytminvaihdokset ovat vahvuuteni polkujuoksussa. Vahvuuteni tällä kaudella on ollut rohkeus kokeilla omia rajoja juoksunopeuden suhteen. Kyky ammentaa voimaa luonnosta lienee vahvuus sekin. Tykkään kovasti myös harjoittelusta. Minulle ei ole kilpailut olleet koskaan ainoa motivaattori juoksuharjoitteluun. Nautin valtavasti luonnossa liikkumisesta ja olen henkeen ja vereen ulkoilmaihminen. 

Vahvuuteni tällä kaudella on ollut rohkeus kokeilla omia rajoja juoksunopeuden suhteen.

Olet voittanut BTTF-kisat sekä Nuuksiossa että Aulangolla – mikä on menestysreseptisi? 

Luulen että resepti näihin onnistumisiin on ollut ennakkoluulottomuus, uteliaisuus ja rohkeus kokeilla omia rajoja sekä tietenkin systemaattinen ja monipuolinen harjoittelu järkevän treeniohjelman mukaan. 

Juoksuretkellä Kolilla Vaarojen Maratonin 65 km reitillä. Kuva: Jasmina Nikula

 

Miten olet valmistautunut Vaarojen Maratonin mäkiin, nousua on kuitenkin enemmän kuin tavallisilla suomalaisilla poluilla? 

Olen tänä vuonna treenannut ensi kertaa mäkiä, mutta mäkitreeniä on ollut säännöllisesti ja monipuolisesti pitkin vuotta. Viime vuonna vielä googlailin mitä tunkkaus tarkoittaa, joten alussa ollaan tälläkin saralla. Kävin onneksi kesällä omatoimireissuna juoksemassa päiväretkenä Kolilla 65km reitin, joten joku haisu on tulevista maastoista. 

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista? 

Ehdottomasti parasta mitä polkujuoksu on elämääni tuonut ovat olleet lukuisat hienot luontohetket ja vau kokemukset ihan lähimetsissä. Olen onnellinen että uskaltauduin metsään juoksemaan, se on avannut minulle täysin uuden maailman juostavaksi ja ihmeteltäväksi. 

Parhain yksittäinen hetki oli tämän vuoden Nuuksio Classicin loppulasku maalisuoralle, siinä tuli kylmät väreet ja kyynel silmäkulmaan kun tajusin että onnistuin, uhkarohkea irtiotto todella kantoi maaliin saakka. 

Toistaiseksi parhaimmat saavutuksesi elämässä? 

Kaksi suloista tytärtä. 

Polkujuoksun parissa Nuuksio Classicin voiton myötä saatu Golden Ticket Azoreille. 

Tavoitteet polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla? 

Tavoitteena polkujuoksijana on edelleen kehittyä kokonaisvaltaisesti ja laajentaa omia rajoja sekä pyrkiä menemään niiden yli. Osallistuminen UTMB:lle on haaveena tulevaisuudessa. Ja jos tämän nyt ääneen uskaltaa sanoa, kyllä mä unelmoin Suomen edustamisesta polkujuoksun MM-kisoissa. Ennen kaikkea tavoitteena on kuitenkin juoksuilon säilyttäminen ja terveenä pysyminen. Elämän muilla osa-alueilla tavoitteena on olla riittävän hyvä ja kannustava äiti lapsilleni. 

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Olen ollut niin vähän aikaa sisällä polkujuoksuskenessä että esikuvia ei ole ehtinyt oikein syntymään. Inspiroivia suunnannäyttäjiä ja tienraivaajia ulkomaisiin isompiin kisoihin ja niissä menestymiseen ovat ehdottomasti Maija Oravamäki ja Henri Ansio. Seuraan innokkaasti kaikkea suomalaisurheilua, etenkin suomalaiset maajoukkuehiihtäjät ovat aina inspiroineet kovasti. 

Missä päin on Anna-Stiinan lempipaikka luonnossa? 

Suolla. Kaikki suot kelpaa, sitä tuoksua ja tunnelmaa ei voita mikään. Kesän 2020 juoksuretkistä mieleen on jäänyt erityisesti Patvinsuon loputtoman hienot pitkospuut ja laajat suoaukeat. Sinne täytyy päästä vielä uudelleen.

Patvinsuon kansallispuistossa juoksuretkellä. Kuva: Jasmina Nikula

Aiheeseen liittyvät julkaisut

1 Kommentti(a)

  1. Pingback: Kestävyysurheilijat kohtaavat Kolilla - Mäkäräinen ja Teini polkujuoksussa - Trailrunning Finland

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X