Viikko 52: Joulupitkis

Käsi ylös, kuka yleensä sijoittaa viikon pitkiksen sunnuntaille

Uskon, että aika moni meistä nostaa käden ylös tämän kysymyksen esitettyäni. Jouluna kuitenkin rutiinit väistyvät ja ainakin itselläni on tullut tavaksi juosta tai hiihtää viikon pitkis joulupyhien aikaan riippumatta siitä, sattuuko lenkki sunnuntaille vai ei.

Joulupitkikselle voi ottaa vaikka karvakaverin mukaan.
Kuva: Touho Häkkinen

 

 

Välttämättä yksittäiset pitkät lenkit eivät jää mitenkään erityisesti mieleen, mutta juuri jouluna juostu lenkki tallentuu muistojen joukkoon. Ja vaikka olisin juossut umpihangessa tai jääkaljamalla, on lenkki aina juuri erityislaatuisuutensa takia miellyttävä olosuhteistä huolimatta.  Usein lenkki onkin tullut juostua jossain muistorikkaassa paikassa: mummolassa, anoppilassa tai treenileirillä etelässä.

Jouluna ihminen kaipaa rauhoittumista ja mielenhallintaa pitkän ja uuvuttavankin syksyn jälkeen. Pitkän lenkin aikana mieli rauhoittuu ja voi antaa vain jalkojen viedä. Pitkä lenkki sopii hyvin myös ystävän kanssa tehtäväksi ja lenkin aikana pääsee vaihtamaan ajatuksen jos toisenkin.

Henkisten hyötyjen lisäksi pitkä lenkki vahvistaa sydäntä, parantaa verenkiertoa, kehittää jalkojen lihaksia ja tehostaa aineenvaihduntaa. Jouluherkuttelujen jälkeen juuri tuo viimeisimpänä mainittu hyöty taitaakin olla yksi tärkeimmistä pitkän lenkin eduista. 🙂

Muutama vuosi sitten tapanina saimme hiihtää XC Partyn järjestämän joulupitkiksen näin upeissa olosuhteissa.
Kuva: Mikko Halonen

 

 

Vinkkejä pitkälle lenkille, teetpä sitten lenkin millä lajilla tahansa 🙂 

1. Lähde rauhassa liikkeelle rasva-aineenvaihdunnan ja elimistön herättämiseksi -kenialaiset huippujuoksijatkin malttavat kävellä lenkin alun.

2. Pidä vauhti tasaisena ja rauhallisena: Lenkin aikana pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta (PPPP) ja ylämäet voit kävellä pitääksesi harjoituksen tehon peruskestävyysalueella.

3. Jouluherkkujen ansiosta energiavarastot ovat todennäköisesti täynnä, mutta muista huolehtia nesteytyksestä myös talvilenkeillä. Jos teet ylipitkän lenkin (+3h), kannattaa mukaan varata myös lisäenergiaa.

4. Yleisesti pitkä lenkki on 1,5 – 2 kertaa niin pitkä kuin päivittäinen normi lenkki. Ultramatkoille valmistavalla harjoituskaudella on hyvä tehdä myös muutama ylipitkä lenkki.

Hyvää joulua kaikille!
Kuva: Päivi Lohikoski

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X