Viikko 1: Sukset suihkimaan

Uusi vuosi ja valtakunnassa kaikki hyvin: valkoinen vaippa on peittänyt maan.

Nyt (polku)juoksijankin kannattaa kaivaa sukset ja sauvat koloistaan ja suunnistaa ladulle. Ensimmäisillä lenkeillä koko kroppa huutaa hoosiannaa ja löydät itsestäsi ihan uusia lihaksia kokonaisvaltaisen kuormituksen ansiosta. Jo muutaman lenkin jälkeen meno alkaa kuitenkin keventyä ja keho adaptoitua uusiin liikeratoihin.

Hiihto kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa, liikehallintakykyä ja tekee hyvää mielelle. Kuva: Sampsa Sulonen, Suomen Latu

 

Miksi?

Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa joutuu töihin. Juuri kokonaisvaltaisuudensa ansiosta myös keski- ja ylävartalon lihakset vahvistuvat ja tasapaino- sekä koordinaatiokyky kehittyvät. Hiihdon avulla pystyt lisäämään harjoitusmääriä, koska hiihdossa ei tule alaraajoihin kohdistuvaa iskutusta. Hiihto tekee hyvää myös mielelle!

Mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu, tuul’ ulvovi, polku on ummessa. (Eino Leino) Kuva: Anu Mäkinen, Mainas Oy

 

Miten?

Juoksijalle suositellaan usein perinteistä hiihtotyyliä, koska vapaaseen hiihtotyyliin verrattuna liikeradat muistuttavat enemmän juoksun liikeratoja. Perinteisellä hiihtotyylillä pystyt paremmin säätelemään harjoituksen tehoa, kun voit tasata sykettä ihan vaikka vaan suksilla kävellen. Perinteisesti edeten et ole myöskään koneella ajettujen latujen vanki, vaan voit suunnata kulkusi kohti takamaastoja.

Itse olen aina hiihtänyt myös vapaalla hiihtotyylillä. Se vaatii enemmän tasapainoa ja kuormittaa jalkoja perinteistä hiihtotyyliä enemmän.

Vapaa hiihtotyyli vaatii enemmän tasapainoa ja kuormittaa jalkoja perinteistä hiihtotyyliä enemmän. Kuva: Touho Häkkinen

Vinkkejä hiihtolenkille

– Aloita maltillisesti 45-60 minuutin mittaisilla lenkeillä ja käy hiihtolenkin päälle 10-15 minuutin mittaisella juoksulenkillä. Ensimmäisien lenkkien rasitus ei välttämättä tunnu vielä lenkin aikana, vaan äkillinen ylikuormitus/kuormituksen muutos tuntuu kropassa vasta jälkikäteen.

– Pyri pitämään vauhti maltillisena. Ruuhkaisilla laduilla vauhti helposti kiihtyy esimerkiksi ohitustilanteiden seurauksena. Ladulla on yleensä oikeanpuoleinen liikenne ja ystävällisyydellä ja toiset huomioiden hiihto sujuu iloisesti ruuhkissakin.

– Hyvillä välineillä hiihtäminen on aina mukavampaa, mutta hyvän harjoitusvasteen saa heikoimmillakin välineillä.

– Hiihtoteknikkaan kannattaa keskittyä. Jo muutama vinkki hiihdon ammattilaiselta tekee hiihdosta helppoa ja mukavaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X