Aloittelijan opas polkujuoksuun

Polkujuoksu on suureen suosioon noussut urheilulaji, jossa tarkoituksena on juosta eripituisia matkoja luonnon poluilla. Polkujuoksu on maailmanlaajuinen laji, joka tunnetaan englanniksi nimellä trail running. Polkujuoksua voidaan harrastaa yksin mutta lajissa järjestetään säännöllisesti myös erilaisia kilpailuja, joiden välimatkat voivat vaihdella muutamasta kilometristä yli 100 kilometrin matkoihin. Loistavan harrastuksen polkujuoksusta tekee se, että sitä voi harrastaa missä tahansa, niin metsissä kuin vuoristoissa.

Ota nämä asiat huomioon ennen aloittamista

Polkujuoksu on mielenkiintoinen laji, sillä siinä pääset haastamaan itsesi, suunnittelemaan omat tavoitteesi ja ennen kaikkea nauttimaan luonnosta. Keräsimme alle listan, jota lukiessa pääset tutustumaan polkujuoksun tärkeimpiin osa-alueisiin ja alkeisiin.

1. Sopivat välineet ja turvallisuus

Kaikenlaisessa urheilussa sopivien välineiden hankinta on ensimmäinen askel aloittamiseen. Polkujuoksu on kuitenkin hyvin edullinen harrastus, sillä mitään kalliita välineitä juoksuun ei tarvita. Ainoat pakolliset varusteet ovat juoksukengät sekä sopiva vaatetus. Matkojen pidentyessä mukaan kannatta myös ottaa juomasäiliö, reppu, otsalamppu sekä sykemittari.

2. Tavoitteet ja harjoittelun suunnittelu

Tavoitteiden asettaminen ja treeniohjelman suunnittelu ei ole ainoastaan huippu-urheilijoita varten – niitä tarvitsee jokainen. Voit asettaa erilaisia tavoitteita jotka auttavat sinua pysymään motivoituneena, olipa se sitten päämäärään, prosessiin tai suoritukseen liittyvä tavoite. On
tärkeää valita tavoitte, joka on realististinen mutta samaan aikaan myös motivoiva ja
haastava. Pitkän aikavälin tavoitteet voivat liittyä kilpailuihin, mutta kannattaa myös pitää
mukana omia henkilökohtaisia tavoitteita motivaation ylläpitämiseksi. Oman harjoittelun
suunnittelulla pidät huolen että pysyt harjoitusrytmissä mukana eikä liian pitkiä taukoja pääse
tulemaan.

3. Voimaharjoittelu juoksun lisänä

Juoksun yhteydessä on tärkeää treenata myös lihaskuntoa. Lihaskunto on hyvin tärkeä osa polkujuoksua, sillä se parantaa suorituskykyä raskaissa maastossa olitpa sitten aloittelija tai vanha konkari. Vahvat lihakset vaikuttavat suuresti myös juoksuasennon ylläpitämiseen. Lihaskunnon kohentamista varten ei tarvitse lähteä kuntosalille, sillä moni tärkeä lihas pääsee kehittymään pelkällä kehonpainoharjoittelulla. Kuntosalille lähteminen antaa kuitenkin vaihtelua ja saattaa myös parantaa motivaatiota.

4. Lepopäivät ja sopiva ravinto

Lepo ja ravinto ovat yhtä tärkeitä kuin itse treenaaminen, eikä niitä saa missään nimessä
unohtaa. Lepopäivinä voi ottaa luvan kanssa rennosti tekemällä sellaisia asioita joista itse
nauttii. Erilaisia rennompia aktiviteetteja ovat muun muassa kirjan lukeminen, kasinot netissä
ja TV:n katselu. Lepopäivinä voi myös harrastaa kevyttä liikuntaa, kuten lähteä rauhalliselle
kävelylenkille tai huoltaa kehoa rullailemalla lihaksia ja joogaamalla. Terveellisellä ruokavaliolla palaudut harjoittelusta ja pitkät yöunet pitävät huolta palautumisesta ja yleisestä hyvinvoinnista.

5. Tapahtumiin osallistuminen

Polkujuoksutapahtumia järjestetään eri puolella maailmaa, mutta Suomesta on hyvä aloittaa. Trailkalenterista löydät kattavan tarjonnan eritasoisia kilpailuja ympäri maata.
Yksi esimerkki on Pyhä tunturimaraton, joka järjestetään Suomen vanhimmassa kansallispuistossa. Valittavana Pyhällä on 10, 21 tai 43km:n pituinen urakka, ja monet ottavat vuosittain haasteen vastaan ja pääsevät nauttimaan pitkistä lenkkipoluista Pyhä-Luostolle. Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen on kannattavaa, sillä sieltä voit tavoitteiden täyttämisen lisäksi helposti saada uusia kokemuksia ja tutustua toisiin saman lajin harrastajiin.

Vedä lenkkarit jalkaan ja aseta tavoitteesi

Polkujuoksu sopii juoksemista ja luontoa rakastaville. Se on edullinen harrastus, joka haastaa juoksijan niin ulkoilemaan kuin kunnon kohottamiseen. Pitämällä mielessä treenaamisen tärkeimmät osa-alueet sekä asettamalla realistisia tavoitteita pidät motivaatiosi
yllä, ja olet aina askeleen lähempänä kisoja ja päämäärääsi. Suunnittele oma
treeniohjelma, mieti mitä haluat polkujuoksussa saavuttaa ja lähde nauttimaan luonnosta missä ikinä oletkin

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X