Viikko 7: Hiljaista hipsuttelua hangella: villasukkajuoksulla vahvistusta jalkaterille

Ai että sitä ihanaa tunnetta jalkaterissä, kun kesäisin pääsee avojaloin juoksemaan loppuverkkaa ja vähän spurttailemaankin yleisurheilukentän nurmikolla ratatreenin jälkeen. Paljain jaloin juostessa askel tuntuu kevyeltä, kun askeltiheys lisääntyy ja askelpituus sekä maakosketus lyhenevät. Miksipä ei tätä jalkajumppaa voisi harrastaa talvellakin villasukkajuoksun merkeissä?

 

Nyt on Hangosta Utsjoelle saakka otolliset olosuhteet villasukkajuoksulle.

Miksi?

Villasukkajuoksua voi siis verrata paljain jaloin juoksuun, jossa päkiä tulee maahan yleensä ennen kantapäätä toisin kuin lenkkikengillä juostessa. Paljasjalkajuoksun kannattajien mukaan paljain jaloin juokseminen voi vahvistaa jalan lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä ja mahdollistaa luonnollisen juoksuaskeleen. Sen arvellaan myös voivan venyttää ja vahvistaa akillesjännettä ja pohjetta sekä aktivoivan tasapainosta ja koordinaatiosta vastaavia pieniä jalkojen ja lantion lihaksia. Päkiällä juostessa jalka toimii luonnollisena iskunvaimentimena ja levitetyt varpaat antavat paremman tasapainon ja tuen, ja ihokosketus antaa yhteyden juoksualustaan. Paljain jaloin juoksijan hapenkulutus on joidenkin tutkimusten mukaan muutaman prosentin pienempi kuin kengissä juoksevan. (lähde: Wikipedia)

 

Villasukkajuoksussa ei pueta jalkaan kenkiä, vaan 2-3 kerrosta villasukkia.

Miten?

Ilman kenkiä juostessa jalkaterän pienet lihakset vahvistuvat, mutta myös jalkojen kuormitus muuttuu.  Aloittelevan paljasjalka/villasukkajuoksijan täytyykin totutella maltilla uuteen harrastukseen välttääkseen kiputiloja ja rasitusvammoja. Ensimmäiset lenkit voivat olla 20-30 minuuttia kestoltaan ja lenkkien välillä kannattaa pitää välipäiviä villasukkajuoksusta, jotta jalat ehtivät sopeutua asteittain kuormituksen muutokseen.

Villasukkajuoksu sopii hyvin pakkaspäivien lenkkeilyyn. Sopiva sukkien lukumäärä löytyy kokeilemalla. Itselläni on esimerkiksi 15 asteen pakkassäällä alimmaisena napakat villasekoitesukat ja sen päällä vielä kolme kerrosta villasukkia. Päällimmäisenä on napakat korkeavartiset villasukat, joten ne pysyvät hyvin jalassa koko lenkin ajan. Tarvittaessa nilkkojen ympärille voi laittaa myös esimerkiksi kuminauhaa, jotta sukat eivät pääse makkaralle kirmailun aikana.

Villasukkajuoksu sopii hyvin huoltavaksi palauttelulenkiksi tai vaikkapa alkuverryttelyksi ennen lihaskuntoharjoitusta.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X