Polkujuoksu

Polkujuoksu

Trailrunning eli polkujuoksu on melko uusi konsepti Suomessa. Se viittaa yksinkertaisesti kaikkein luonnollisimpaan liikuntaan, joka luultavasti oli myös ihmiskunnan varhaisin liikuntaharrastus, eli juoksu luonnon poluilla. Polkujuoksua harrastetaan joko yksin tai ryhmissä, virkistäytymisenä tai kilpailuna. Kuljettu matka tai aika riippuu juoksijasta, ja vaihtelee siksi noin viiden kilometrin matkasta ultramaratoneihin. Termi Trailrunning tulee Yhdysvalloista, jossa se on vakiintunut kuvaamaan poluilla tapahtuvaa juoksua ja myös kilpailuja.

Mitä polkujuoksun kullekin harrastajalle tarkoittaa on hyvin yksilöllistä ja joskus jopa vaikea määritellä.

Kilpailut

Suomessa järjestetään vuosittain noin 200 polkujuoksukilpailua Ahvenanmaalta aina Lapin tuntureita myöden. Muutamat isommat kilpailut houkuttelavat useita satoja osallistujia, mutta suurin osa on pieniä paikallisia tapahtumia.

Luontoelämys ja vaihtelevuus

Elämys on keskiössä useimmille polkujuoksun harrastajille. Oivallus että omin jaloin ja omin voimin kykenee kokemaan uusia paikkoja ja ympäristöja. Polkujuoksu-harrastajille aikatavoitteet ovat harvoin keskiössä vaan mielummin kokemus ja matkan varrella koetut maisemat. Monille polkujuoksu toimii energiavarastojen täydentäjänä arjen keskellä.

 

ITRA’n trailrunning määrittely

ITRA, International Trail Running Association määrittelee polkujuoksun seuraavasti:
“Trail-running is a pedestrian race open to all, in a natural environment (mountain, desert, forest, plain…) with minimal possible paved or asphalt road (which should not exceed 20% of the total course).

The terrain can vary (dirt road, forest trail, single track…) and the route must be properly marked (1).

The race is ideally – but not necessarily – in self-sufficiency or semi self-sufficiency (2) and is held in the respect for sporting ethics, loyalty, solidarity and the environment.

Classification of Trail running races

  • Trail: Under 42 km
  • Trail Ultra Medium (M): 42 km to 69 km
  • Trail Ultra Long (L): 70 km to 99 km
  • Trail Ultra XLong (XL): 100 km and more

(1) “Properly marked” means that the runners will receive enough information to complete the race without getting lost.
That includes physical markings (flags, tapes, signs…) or GR permanent markings or GPS tracks or map indication.

(2) “Self-sufficiency or semi self-sufficiency” means that the runner has to be autonomous between aid stations, regarding clothing, communications, food and drink.”

X
X