Polkujuoksukausi 2020

Mitkä ovat sinun tavoitteesi tulevalle kaudelle? Niin ja ovatko ne kuvitelmia, tavoitteita, haaveita vai unelmia? Tavoitteita itselleen kannattaa asettaa. Unelmia on ihmisellä aina hyvä olla, niin ja toden totta. Nuorelle polvelle tiedoksi, ette usko tätä, mutta sanon sen, vielä unelmoi nelikymppinen.

Kun ei voi vielä juosta, niin silloin veivataan.

Jotenkin noin meni Junnu Vainion laulun sanat, en jaksanut tarkastaa. Haaveet ovat ehkä enemmän haihattelua kuin unelmat. Unelmaansa kohti pitäisi omilla teoilla pyrkiä, vaikka ne aluksi kaukaisilta tuntuvatkin. Olympiavoitosta voi unelmoida, mutta lottovoitosta haaveillaan. Haaveillakin on silti paikkansa. Kuvitelmat tai luulot ovat ehkä turhimpia. Kuvitellaan, että sitten kun on kesä ja lämmin, niin kyllä sitten aletaan viimein vähän juoksemaan. Ei nyt talvella kannata, kun voi liukastua ja sitten pettää varmaan polven eturistiside. Selkäänkin sattui, kun kerran viisi vuotta sitten kokeili talvella juoksua. Selkä on vain suvussa niin heikko, että se ei vain kestä urheilua.

Tänäkin vuonna haluaisin nähdä auringon ja itseni juoksemassa. Kuva vuodelta 2019.

Saarnaosuuden jälkeen jatketaan tavoitteista tulevalle polkujuoksukaudelle. Tavoitteet voivat olla mitä tahansa välillä, että uskaltaa mennä yksin lähimetsän poluille juoksemaan, tai aina UTMB -voittoon. Tavoitteet ovat ihan jokaisen omia tärkeitä kohteita, joiden suuntaan ponnistellaan. Tavoitteet ovat parhaimillaan motivaattori, joiden takia jaksaa käydä talvella salilla tekemässä jotain ihan typerää lihaskuntoliikettä, vaikkei yhtään tykkää. Sitten siitä salista alkaakin tykkäämään, eikä se liike olekaan enää yhtä typerä. Oikeastaan aika kiva ja kehittävä.

Tavoitteena voi myöskin olla, että pääsee matkustamaan johonkin uuteen hienoon juoksukohteeseen. Tai pääsee osallistumaan jonkun ryhmän mukana järjestettyyn juoksumatkaan. Tai selviytyä jostain polkujuoksutapahtuman matkasta yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Tavoitteena voi olla myös kiertää polkujuoksukisoja ja nauttia tunnelmasta hölkkäillen iloisella mielellä läpi kera hyvien kavereiden.

Monilla on tavoitteena myös selviytyä jostakin entistä pidemmästä kisamatkasta kunnialla läpi, niin tai vain läpi. Suoriutua jostakin niin kovasta matkasta, ettei sitä osannut edes muutama vuosi sitten kuvitella. Hakea rajojaan ja kokeilla ääriään, löytää itsestään ehkä piilossa olleita voimavaroja. Uskaltaa kohdata jotain, josta ei ehkä kuitenkaan selviydy voittajana. Hyvin järjestyissä polkujuoksutapahtumissa on mahdollisuus hakea näitä rajojaan valvotuissa olosuhteissa. Mikä on pisin matka, jonka olet juossut, ja mikä se voisi olla?

Nuuksio Backyard Ultra on yksi hyvä kisa, mikäli haluaa testata kuinka monta tuntia jaksaa juosta.

Sitten on joukko kisahenkisiä ja tavoitteellisia urheilijoita tai kuntoilijoita, jotka hakevat sijoituksia, ennätyksiä, sekunteja ja parannuksia. Tavoitteellista valmistautumista harjoituskaudella, suunnittelua, kovia treenejä, rääkkejä, valmistautumista kisoihin. Jännistystä, spekulointia, taktikointia, venymistä, onnistumisia. Niin ja tietenkin niin ihania pettymyksiä. Suuria tunteita urheilusta.

Oma tavoitteeni on ehkä pohjanoteeraus, se on yksinkertaisesti juosta jälleen. Nyt on tammikuu loppunut ja edellinen juoksuaskel löytyy kalenterista kesäkuun alusta. Pitkittynyt jalkavamma on piinannut ja koetellut etenkin päätä. Pyörällä olen kuitenkin veivannut loppusyksystä asti. Tammikuun viimeinen päivä kävin ensimmäisellä oikealla kävelylenkillä. Tähän mennessä kävely on ollut ainoastaan vähäistä arkikävelyä. Viikko aikaisemmin kävelin juoksumatolla ylämäkeä testimielessä.

Jalkaa turvottaa lievästi, sekä jomottaa ja punoittaa ja kuumottaa iltaisin. Siihen moodiin se nyt vain on jämähtynyt, oli sitten ohjelmassa lepoa tai rasitusta. Helmikuun puolessa välissä minulla on aika jalkateräortopedille. Sitten toivon saavani järkevät ohjeet, miten lähden testaamaan lisää rasitusta ja treeniä. Unelmoin maalis- huhtikuussa aloittavani jo kevyet yksittäiset hölkkäkokeilut. Haaveilen lisääväni juoksua kesäkuussa ja kuvittelen osallituvani ensimmäiseen kisaani jo kesäkuun lopussa.

Tähän mennessä pimeys ja pyörä ovat olleet talviharjoittelun kuva.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X