Kirjakorneri

Mitkä ovat sinun kirjavinkkisi juoksukirjojen saralla? Juoksukirjoja löytyy kyllä määrällisesti valtavasti, etenkin valmennuksen saralta. Yksikään valmennuskirja ei kuitenkaan ole se ainoa oikea. Turhaan niitä muita edes kirjoitettaisiin, jos olisi keksitty kaikkien ihmisten kaikkien matkojen valmentamiseen sopiva ainoa oikea opus.

Tässä esittelen muutamia juoksukirjoja. Mukana on, niin tarinoita juoksusta kuin valmennuksestakin. Kirjat ovat tässä jonkunlaisessa järjestyksessä. Mitalisijat ovat jaettu sellaisen arvostelulajin tapaisesti, jossa mittaamisesta ei ole tarkkoja taulukoita. Juoksussa mittaaminen tapahtuu kellolla, eikä sijoitus ole niin kuin tässä yhden tuomarin harkintakyvyn puutteen varassa.

Tarja Virolainen: Juoksijan Sielu

Tarja Virolainen, Juoksijan sielu (Bazar 2018)

Maraton on monelle kestävyysjuoksuharrastajalle se standardi. Virallisen matkan virallinen aika kertoo virallisen totuuden. Se on se matka, jonka aika kertoo kaiken tarvittavan.

Tarja kertoo erittäin kiehtovalla tyylillä innostumisesta, harjoittelusta, valmistautumisesta ja siitä ensimmäisestä suuresta kisasta. Sekä siitä mitä kaikkea se aiheutti ja mihin se sitten johtikaan. Tarja Virolaisen tapa kertoa tuntemuksista juoksuharjoittelussa ja kilpailuissa on se juttu, miksi tämä kirja on ihan aivan pakollinen luettava kaikille juoksuharrastajille. Etenkin niille, joiden ajatuksissa edes kiirii maratonit tai ulkomaille suuntautuvat juoksumatkat.

Karo Hämäläinen, Miksi juoksen (Otava 2019)

Karo Hämäläinen: Miksi juoksen

Karo Hämäläinen on lukuisia kirjoja julkaissut kirjailija, siis hyvä kirjailija. Itse innostuin tämän kirjan jälkeen myös lukemaan Karo Hämäläisen kirjan Yksin, joka on rohkea romaani Paavo Nurmesta. Karo Hämäläinen on myös hyvä juoksija. Ainakin minun mitta-asteikollani kaikki UTTF-liivin saavuttaneet ovat hyviä juoksijoita, samoin maratonin alle 3 tunnin juosseet. Karolta löytyy molemmat saavutukset.

Kirjassa on eri näkökulmia ja aihealueita sisältäviä lukuja, jotka kyllä yhdessä muodostavat kirjailijan juoksu-uran kaaren. Luvuista pari oli itselle hieman raskaita luettavia. Tuntui, että kirjailija halusi paikoin kikkailevalla sanankäytöllään korostaa nimenomaan kirjailijuuttaan. No, mikäpä siinä, osaahan se sen.

Kokonaisuudesta muodostuu kuitenkin lopulta ehjä ja oikeasti todellakin hyvä. Kirjan parasta antia ovat mielestäni kertomukset Karhunkierroksen, Ylläs-Pallaksen ja Vaarojen maratonin perusmatkoilta. Kirjan lukeminen pitäisikin asettaa osallistumisehdoksi näille matkoille aikoville.

No, miksi se Karokin oikein juoksee? Kannattaa ehdottomasti lukea, siinä se sitten selviää. Ehkä.

Aki Nummela, Juokse! (Fitra 2019)

Tämä on valmennuskirja suoraan yhdeltä Suomen todelliselta maratonässältä. Kirja sisältää kertomusta Akin omasta urasta ja harjoittelusta. Lisäksi siinä on valmiita harjoitusohjelmia useille eri tasoille ja matkoille.

Vaikka sinulla olisi omasta mielestäsi jo olemassa oikeat metodit ja tiedät, tai luulet olevasi harjoittelussa oikea guru, kannattaa tämä lukea. Sinun ei tarvitse vaihtaa harjoitteluasi tämän kirjan ohjelmiin. Lukemalla saat ihan varmasti poimittua jonkun vinkin lisää omaan harjoitteluusi. Kirja antaa kattavan katsauksen monipuoliseen juoksuharjoitteluun. Etenkin siitä avautuu hyvin kuinka monipuoliseksi juoksuharjoittelunsa voi kehittää.

Markus Torgeby, Juoksijan sydän (Docendo Oy 2016)

Ruotsalaisen Markuksen kirja omasta elämästään, jossa juoksu on varsin isossa roolissa välillä jopa ainoana asiana. Varsin erikoinen tapa elää osa elämäänsä teltassa metsässä, niin ja juosta. Tarina on varmasti kertomisen arvoinen, mutta kerronta on hieman kiirehtivää, monista vaiheista olisi halunnut tietää enemmän ja tarkemmin. Kirjan ja henkilön hienous paljastuu oikeastaan vasta viimeisessä luvussa.

T. J. Murphy; Brian MacKenzie; Lotta Heikkeri (suom.) Särkymätön juoksija (Nemo 2016)

Itselle aihe oli kuluneella kaudella ajankohtainen. Juoksuharjoittelussa tulee useille rasitusvammoja, jotka estävät harjoittelun ja paremmat suoritukset. Kirjan ideana on esitellä ja tarjota vaihtoehto, jolla sekä estetään vammautumiset ja parannetaan suorituksia. Vähentämällä juostuja kilometrimääriä ja tunteja, on tarkoitus olla ehjänä ja kunnossa itse tapahtumissa. Tämä kirjan tarjoama vaihtoehto on Crossfit Endurance-ohjelma. Eli voima- tai tehoharjoittelu, joka on lyhytkestoista ja intensiivistä.

Kirja tarjoilee myös valmiita harjoitusohjelmia. Monipuolinen harjoittelu on lajissa kuin lajissa hyvä asia. Itselle tämä syöttö ei nyt kyllä ihan sellaisenaan uponnut ja juoksusuorituksen perustana on kuitenkin juoksuharjoittelu. Tämän tyyppinen harjoittelu voi olla hyvä vinkki vaikka tietylle talvijaksolle, tuomaan lisää voimaa kohti seuraavan kauden koitoksia.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X