Tulivatko omatoimipolut jäädäkseen?

Koronavuosi toi tullessaan uuden polkujuoksuilmiön – omatoimipolkutapahtumat. Koronarajoituksien peruuttaessa lukuisia tapahtumia vastasivat tapahtumajärjestäjät polkujuoksijoiden tapahtumanälkään omatoimipoluilla, joissa kisareitit merkattiin hieman tapahtumaviikonloppua kevyemmällä reittimerkinnällä. Omatoimipolkuja tarjosivat esimerkiksi Bodom Trail, SisuXtrail, Komia Flow sekä Trail Cup -Tampereella koko kisasarjan verran.

Näillä tapahtumareiteillä olevat omatoimipolkutapahtumat olivat käytettävissä yleensä koko viikon – jopa pidempään. Tämä luonnollisesti mahdollisti monille reitin kiertämisen omien aikataulujen puitteissa, mikä potentiaalisesti lisää polkureitin käyttöastetta. Nähtiinpä myös merkatun reitin kiertämistä useaan kertaan saman viikon aikana. Yhteistä näille omatoimipolkutapahtumille oli myös niiden maksuttomuus.

Himos Trail -tapahtuma päätti toukokuussa korvata kokoontumisrajoitusten kieltämät yhteislenkit omatoimipoluilla. Tarjosimme varsin kattavan paketin ja ohjeistuksen matalan kynnyksen periaatteella myöskin polkuharrastuksen aloitusta suunnitteleville. Tapahtumat olivat maksullisia ja yhden omatoimilenkin toteuttamiseen käytimme keskimäärin 38 talkootyötuntia. Ajatuksena oli tarjota uusia polkureittejä eri puolilla Jämsää, mutta kuitenkin seutukunnan upeimmilla poluilla.

Kevätkauden omatoimilenkin lunasti keskimäärin 93 henkilöä ja enimmillään 128 polkujuoksijaa. Toki liikkeellä oli joitakin ryhmiä, joista vain yksi oli tilannut omatoimilenkin ohjeet. Tämä tietenkin vaikeutti merkittyjen polkureittien todellisen käyttäjämäärän arviointia.

Himos Trail Omatoimilenkin hinta oli 5e, perhehinta 8e ja alle 18-vuotiaille lenkki oli maksuton. Alle 18-vuotiaiden määrä oli alle 5% kokonaismäärästä, joka kuvaa polkujuoksuyhteisöä ja lajikulttuuria varsin hyvin. Lajissa ei juuri ole seuroja, eikä sitä myöten myöskään junioritoimintaa. Kilpailuissakaan ei useimmiten ole omia ja sopiva sarjoja nuorille.

Himos Trail Omatoimilenkkipaketti sisälsi seuraavat palvelut:

– Pysäköintipaikan sijainti

– Lenkin lähtöpaikan sijainti

– Reittikuvaukset ja reittipituudet

– Ohjeet reittimerkinnästä

– Reittikartta PDF-tiedostona

– GPX-tiedostot reiteistä

– Tuloksista kiinnostuneille online-taulukko

Jaoimme reitistä myös GPX-tiedoston. Kuitenkin Stravan tulossivuille tuli aika korkeintaan kymmeneltä juoksijalta per tapahtuma. Tämä tarkoittaa sitä, että omatoimilenkkejä hyödynsi huomattavan suuri määrä harrastajia, jotka eivät vielä GPS-tekniikkaa isommin käytä ja luultavasti eivät osaisi tai ainakaan niin aktiivisesti hyödyntäisi uusia reittejä vain jaetun GPX-tiedoston perusteella.

Pelkän GPX-tiedoston perusteella toimivia GPX-kisojakin on nähty omatoimilenkkien aikakaudella erityisesti pääkaupunkiseudulla. Valveutuneelle harrastajalle GPX-tiedostojen jakaminen on oivallinen tapa jakaa lenkkireittejä poluille. Trailmap on erinomainen tapa löytää uusia polkureittejä tai jakaa omia reittejä muille. Uusimpiin Garmin -juoksukelloihin saat jopa polkukartan taustalle ja sen päälle suunnittelemasi reittijäljen, jota voit sitten seurata sujuvasti.

Huolimatta kehittyneestä teknologiasta merkityille omatoimipoluille on edelleen paikkansa suomalaisessa polkujuoksukentässä. Jopa Himos Trail -tapahtuman tarjoamalle maksulliselle palvelulle, jossa polkulenkki vaihtuu viikoittain ja on merkittynä kevyesti maastoon. Harrastajat toki haluavat vaihtelua ja on virkistävää, että juoksureitti vaihtuu säännöllisesti. Pieni hinta palvelusta kannustaa tekijöitä ja motivoi tuottamaan uusia reittejä sekä samalla houkuttelemaan uusia harrastajia lajin pariin.

Ainut selkeämpi haaste omatoimipoluillamme oli ilkivalta. Pienelläkin paikkakunnalla ilkivaltaa reiteillä esiintyi merkintöjen poistamisena, rikkomisena ja jopa merkinnän muuttamisena väärään suuntaan. Hullut Himos Trail -talkoolaiset toki eivät tästä häiriintyneet, vaan tuohan oli polttoainetta meille. Jämsän keskustaajaman satumetsäpoluilla merkintä hävisi taajaan, mutta tarkistimme 10km reitin kahdesti päivässä koko viikon ajan, joten merkintä korjattiin aina varsin pikaisesti.

Maaliskuun loppuun siirtyneen Himos Winter Trail -tapahtuman alkuperäisinä päivinä 29.-31.1.2021 päätimme tarjota maksuttomat huolletut omatoimipolut Himos Winter Trail -reiteillä. Juuri päättynyt omatoimiviikonloppu oli menestys, sillä polkuja kiersi viikonvaihteen aikana useita satoja vaeltajia/juoksijoita. Tästä huolimatta poluilla ei esiintynyt laisinkaan ruuhkaa, mutta polkukäyttäjien määrää on voinut arvioida havaintojen lisäksi someherkuttelun perusteella.

Himos Winter Trail -reitistö huollettiin kisakuntoon omatoimipoluille ja merkittiin kevyesti kyltein. Talkootunteja tempauksen osalta ei laskettu, sillä reitille pudotteli uutta lunta kolmessa erässä lähes 30cm tapahtumaviikon aikana.

Alkuperäiseen tapahtumaan ilmoittautuneista yli 120 mökkikunnasta noin 25 oli saapunut omatoimiviikonloppuun mökkeilemään ja juoksemaan. Omatoimiviikonloppu keräsi kävijöitä ihan ympäri Suomen ja päiväkävijöiksi saimme todennettua polkuharrastajia jopa 250km matkan päästä. Voidaan siis todeta omatoimipolkutapahtumille olevan jatkossakin kysyntää. Yhteisöllisyyttä päästään näin korona-aikana rakentamaan pienissä juoksuporukoissa sekä laajemmin isomman yhteisön kesken somen välityksellä.

Himos Trail -tapahtumat kannustaakin kokemuksiensa perusteella toteuttamaan erityisesti viikkotason omatoimipolkuja erilaisilla polkureiteillä. Erityisesti uusien polkuharrastajien houkuttelemiseksi lajin pariin nämä ovat oivallisia sisäänheittäjiä. Polkujuoksuyhteisöille tutut yhteislenkit toimivat lajin kannalta samankaltaisena vetovoimatekijänä. Ne ovat kuitenkin aikaan sidottuja sekä saattavat sisältää kynnyksen – riittääkö oma tasoni pysyä juoksuryhmän mukana.

Juha Taini, tapahtumajohtaja, Himos Trail-tapahtumat

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X