Suunnistuksesta polkujuoksuun!

Suunnistajat eivät ole vielä isommassa mittakaavassa löytäneet poluille. Sen tietää esimerkiksi siitä, että Suomen noin 120 tilastoidussa polkujuoksutapahtumassa on yhteensä vähemmän osanottajia kuin Suomen suurimmassa suunnistuskilpailussa. Jukolan Viesti on toki mammutti suunnistuksessakin, mutta se ei silti kumoa sitä tilastofaktaa, että Jukolaan osallistuu enemmän suunnistajia kuin kaikkiin Suomen polkujuoksutapahtumiin yhteensä juoksijoita.

Polkujuoksuhan ovat suunnistajille mitä parhainta lajinomaista vauhtiharjoittelua. Joitakin syitä lienee kuitenkin sille, että suunnistajat loistavat isossa kuvassa poissaolollaan polkujuoksutapahtumissa.

– Hinta. Isoimmat polkujuoksutapahtumat ovat hinnoitelleet itsensä suunnistuskilpailujen hintatasoon nähden erittäin hintaviksi.

– Ilmoittautuminen. Suunnistajat ilmoittautuvat seurojen kautta ja usein saavat seuralta kompensaatiota kilpailumaksuihin. Tämä etu on poissa polkujuoksutapahtumiin ilmoittauduttaessa.

– Pitkät matkat. Polkujuoksun päätapahtumissa matkat ovat varsin pitkiä. Kesken kauden monet suunnistajat näkevät riskinä osallistua pitkiin kilpailuihin, sillä suunnistuskausi on pitkä ja raskas.

– Ikäsarjat. Suunnistuksessa käytössä olevat ikäsarjat viiden vuoden välein eivät ole käytössä useimmissa polkujuoksutapahtumissa. Veteraanitko kilpailuhenkisiä?

– Asenneongelma. Suunnistajat ovat juosseet ja harjoitelleet poluilla iät sekä ajat. Nyt joku on keksinyt polkujuoksusta raketin lailla nousevan trendilajin. Suunnistajat eivät ymmärrä mitä ihmeellistä siinä nyt on.

Polkujuoksu on kieltämättä kiehtovan erilainen laji kestävyyslajien joukossa. Kilpailuja kiertäessä huomaa, että suurimmalle osalle tärkeintä ei ole aika tai sijoitus, vaan läpipääsy. Ja kun on päästy läpi, niin yhä pidempien polkukisojen suunnittelu. Tärkeää on myös tapahtumien tunnelma, upeat reitit, maisemat ja kokemukset. Tästä syystä myös yhä useammat suuntaavat silloin tällöin ulkomaisiinkin polkujuoksuihin. Polkujuoksijat ovat kestävyysurheilun lumilautailijoita!

Seuraava bloggaus esittelee tämän tekstin kirjoittajan ja lisää tarinaa suunnistuksesta polkujuoksuun.

Juha Taini

Aiheeseen liittyvät julkaisut

1 Kommentti(a)

  1. Pingback: Suunnistuksesta polkujuoksuun vol 2 - Trailrunning Finland

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X