UTMB – polkujuoksijan juhlaviikko Chamonixissa

Maanantaista sunnuntaihin Chamonixin laaksossa nautittiin polkujuoksun iloisesta tunnelmasta. Itsensä voittaminen vuoristopoluilla on valta-osalle 10 000:sta juoksijoista päämääränä, kun kuukausien treeni laitetaan koetukselle. Tiistai-ilta oli surullinen kaikille, sillä kilpailun järjestäjät ja koko polkuyhteisö suri PTL:n juoksijan kuolemaa. Tapahtuma jatkui, ja Gabioud-veljekset saivat tämän viikon pisimmän  reitin Mont-Blancin ympäri maaliin ajassa 100 tuntia 47 minuuttia.

Jäätikköinen jättiläinen tervehtii juoksijoita eri ilmansuunnista.

TDS:n 145km:llä italialainen Martina Valmassoi juoksi upean kilpailun voittaessaan ennen espanjalaista Claudia Trempsiä ja saksalaista Katharina Hartmuthia. Maija Oravamäki jatkoi hyviä suorituksiaan Chamonixin ympäristössä ollen 73. ja oman ikäluokkansa nopein. 

Miesten kilpailussa ranskalainen Ludovic Pommeret voitti TDS-sarjan toisen kerran ennen ecuadorilaista Joaquin Lopezia ja ranskalaista Elias Kadia.

OCC:llä espanjalaiskomennossa helteessä Sveitsistä Chamonixiin

OCC:llä juostaan Sveitsin Orsieristä Champex-Lacin kautta Chamonixiin. Matkaa kisassa kertyy 57km ja nousua 3500m. Espanja sai kunniaa Sheila Avilesin ja Manuel Merillasin voitosta. Lisäksi sekä naisten että miesten sarjassa Espanjaan meni tuplavoitot, kun Nuria Gil Clapera sijoittui naisten toiseksi ja miesten kisassa Spartanin MM-sarjaa johtava Antonio Martinez Perez. Vaikka tänä vuonna oli uusi pidempi reitti, joka kulkee Col de Balmen kautta, ennätysaikoja parannettiin. Amerikkalainen Dani Moreno oli kolmas naisten kilpailussa ja brittiläinen Robbie Simpson nousi myös miesten palkintokorokkeelle.

Pirjo Saukko teki tämän matkan kovimman suomalaissuorituksen puristamalla 20. joukkoon. Saukon valmistautuminen oli epävarmaa ihan kisan edeltävään iltaan saakka. Alasäären lihaskalvo-ongelman tuottama kipu ja lisäksi kisaa edeltävään iltaan loppunut antibiottikuuri vyöruusuun aiheutti päänvaivaa. 

“Kisa meni kuitenkin hyvin. Jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut muutamia asioita, joihin olisin kisaviikolla ja kisan aikana voinut vaikuttaa ja ne olisi tukeneet parempaa suoritusta. Heikkoja hetkiä tuli viimeisen 10 kilometrin aikana. Etenkin viimeinen jyrkkä nousu La Flegeren hissiasemalle tuntui saavuttamattomalta.” Saukko kommentoi helteisen kisan jälkeen.

“Pohkeen ja lähentäjän krampit vaivasi ja tunsin olevani aika nestehukassa. En saanut korjattua nestehukkaa ja viimeisen virheen tein, kun en täyttänyt La Flegerellä toista pulloa. Olin siis laskenut, että pärjään maaliin asti kahdella lötköllä Argentiereltä saakka ja siksi olin vaistomaisesti juonut tosi säästellen.”

Pirjo Saukko maaliin Chamonixiin.

“Ylämäet kyllä pääsääntöisesti sujui melko hyvin mutta alamäet oli ehdottomasti vahvuuteni. Olin saanut tuntumaa alamäkijuoksuun kuukauden takaisella Alppijuoksureissulla. Siellä sain sydämeni kyllyydestä pinkoa pitkiä alamäkejä alas ja nautin vauhdin hurmasta. Niinpä juoksin nytkin kaikki alamäet rennosti mutta kovaa. Viimeinen alamäkiosuus jäi vauhdillisesti vaatimattomaksi, koska kompuroinnin ja järkyttävän heikon olon vuoksi en saanut juoksuun omaa vauhtiani. Juoksin viimeisen alamäen sumussa mutta en päästänyt silti ketään edelleni” merijärvislähtöinen Saukko tuumaa.

“Innostus vuorijuoksukisoihin kasvoi tämän kisan myötä lisää! Vielä kun saisin voimaa juosta jyrkempiäkin ylämäkejä sekä raskaiden ylämäkien jälkeen saada juoksu taas vauhtiin, voisin kuvitella pystyväni parempaankin suoritukseen. Juoksunopeuden ja ylämäkijuoksun parantelu jatkunee.” 

Saukko käy seuraavaksi Suomen Trail Tour Finlandin kisat Nuuksio Classicin sekä Kolin Vaarojen maratonin. Ensi vuoden suunnitelmat ovat auki

Markus Rannankari päivän paras suomalaismies 

Puijon Mahdin Markus Rannakari oli ajallaan 6:39:58 miehistä 53. nopein. “Kisasuoritus oli kaikkinensa oli tyydyttävä. Aika oli hienoinen pettymys ja kaikkinensa aika vaikea juoksu. Ensimmäisessä nousussa sykkeet karkasi varsin maltillisesta vauhdista huolimatta ja ne alkoivat normalisoitua vasta Champex-lacin jälkeisessä alamäessä. Toinen nousu sujui jo paremmin ja siitä aina Chalets des Grandsille asti homma toimi mukavasti sijoituksia nostaen. Tuolla korkea ilmanala alkoi näkyä itsellä huimauksen tunteena ja korkealla juostava tasainen osuus oli nihkeää rajoitinta vasten puskemista. Viimeisessä nousussa pallean kramppailu pakotti vielä kävelemään pidemmän aikaa vaikka voimien puolesta olisi ollut mahdollista vielä kohennella tulosta” Rannankari päivitteli suoritustaan.

“Mäkiharjoittelun vähyys näkyi jonkun verran ylämäissä mutta alamäet sujuivat yllättävänkin hyvin. Energiat pysyivät hyvänä läpi kisan eikä suurempaa nestehukkaakaan päässyt syntymään. Nälkää jäi aika tavalla ja tapahtuman tunnelma ja upeat maisemat tekivät vaikutuksen, joten eiköhän tänne palata” savolainen jatkoi.

Loppuvuoden Rannankari tekee maratonharjoittelua, tähtäimessä 2.30 alitus, kuten viime vuonna Valenciassa.

“UTMB viikon myötä on kuitenkin varmaa että ensi vuonna panostus on jälleen selkeämmin polkujuoksun puolella ja Itävallassa käytävät MM-kisat kiinnostavat ilman muuta” Rannankari päättää.

Mårten Boström joutui keskeyttämään kilpailun Argentieressä 46 kilometrin kohdalla, viime viikkoina vaivanneiden polvivaivojen takia.

CCC eli täysi satanen vuorten ylitse

CCC:ssä, arvaamattomasta säästä huolimatta eliitti teki uusia ennätysaikoja Blandine L’Hirondelin voittaessa ajallaa 11 tuntia ja 40 minuuttia ja Petter Engdahl 9 tuntia ja 53 minuuttia. Hallitseva polkujuoksun maailmanmestari Blandine L’Hirondel rikkoi ennätyksen yli tunnilla! Ruotsalainen Petter Engdhal oli 30 minuuttia nopeampi kuin Thibaut Garrivierin edellisellä kerralla ja otti ensimmäisen pohjoismaisen voiton UTMB-tapahtumassa. Nepalin Summaya Budha ja Abby Hall sijoittui toiseksi ja kolmanneksi. Britti Jonathan Albon ja italialainen Andreas Reiterer sijoittui miesten kilpailun kolmen parhaan joukkoon.

Petter Engdahlista tuli ensimmäinen pohjoismainen CCC-voittaja.

Johanna Antilan kisa eteni suunnitelmien mukaisesti alku maltillisesti omaan tahtiin ja sitten nousujohteisesti. 

“Kisan puolivälissä minulla oli ongelmia energioiden kanssa. Kaikki kyllä imeytyi hyvin, mutta määrä jäi vajaaksi ja kärsin koko kisan loppupuoliskon hieman vajaista energioista. Alun rankka pitkä nousu ja kylmä ilma mahdollisesti kulutti enemmän energiaa ja en itse pysynyt mukana riittävässä tankkaustahdissa” Vaasalainen kommentoi. 

“Alamäet olivat nyt vahvuus ja kivasti sain nostettua sijoitustani. Ylämäet sujui myös ihan hyvin viimeistä nousua lukuunottamatta.Koen, että sain taas annettua itsestäni kisaan kaiken sen mitä oli annettavissa. Erityisen tyytyväinen olen loppuaikaani 13:00:00 ja siihen, että pysyin hyvin tavoiteaikataulussa. Ja maalisuoran juokseminen oli ehkä jopa vielä hienompaa, mitä olin kuvitellut.” naisten kisan 10. Antila myhäilee.

Johannan valmistautuminen Livignossa vuorilla edesauttoi varmasti hyvää suoritusta. “Valmistautuminen onnistui suunnitelmien mukaan ja antoi siten itsevarmuutta ja -luottamusta. Vaikka valmistauduin eri vuorilla, koin silti, että kisareitillä ja nousuissa ei mikään tullut yllätyksenä. Kun saavuin Chamiin viikko aiemmin, koin olevani valmis kisaan.”

Nyt Antila ottaa hetken happea hyvin intensiivisien Lavaredo Ultra Trailin ja UTMB kisojen jälkeen. Seuraavaksi suunnitelmissa on aloittaa valmistautuminen kohti marraskuun alun polkujuoksun MM- kisoja Thaimaassa.

Australiassa asuva, mutta Suomen kansalainen Cecilia Mattas oli myös hienosti naisten kisan 21.

Kisaviikon päätapahtuma UTMB – koko kierros Mont Blancin ympäri

Tunnelmallinen lähtö iltakuudelta Chamonixista.

2300 juoksijan lähtö Chamonixissa kohotti tunnelman kattoon ja keli suosi koko kilpailun ajan. Tällä UTMB:llä oli ennätyssadetta, ja juoksijat olivat kaikki halukkaita parantamaan ennätysaikoja. Kilian Jornet ja Mathieu Blanchard alittivat molemmat historiallisesti 20 tunnin; 19:49 ja 19:54 ajoillaan. Kilian, joka ei ollut voittanut UTMB:tä vuoden 2011 jälkeen, juhli paluutaan. Britti Thomas Evans täydensi palkontokorokkeen fantastisessa ajassa 20 tuntia ja 34 minuuttia.

 

Kilian oli jälleen kuningas.

Juuso Simpanen teki suomalaishistoriaa parantamalla parasta suomalaisaikaa UTMB:llä tuntikaupalla kellottaen loppuajan 23:58:21. Tällä ajalla sijoituttiin tänä vuonna sijalle 30, joskin se olis monena vuonna riittänyt 20 parhaan joukkoon.

“Ihan hyvä fiilis kun ekan kerran pääsi tänne juoksemaan, vaikkei ihan nappiin mennytkään” Simpanen kommentoi maalissa. 

Simpasella oli etukäteen laadittu aikataulu aiempien vuosien tuloksien perusteella ja oli käynyt juoksemassa reitin kokonaisuudessaan kahdessa osassa. Energiansaantiin oli tietenkin kiinnitetty tarkkaa huomiota. “Haastavin kohta oli puolenvälin jälkeen kun napostelessani perunoita ison tankkauksen päätteeksi ja kaikki tuli oksennuksena ulos. Meno hidastui siitä parinkymmenen kilometrin ajan.” Loppumatka sujui kuitenkin taas mallikkaasti aikataulun mukaisesti.

Loppusijoitus ei miellyttänyt Simpasta, mutta on ensikertalaisen suoritukseksi kuitenkin hyvä. “Uskon että sain tästä kisasta hyvää kokemusta ja että voin parantaa aikaani vielä tuntikaupalla” Simpanen mietti. 

Simpanen on valmistautunut kilpailuun kahden kuukauden oleilulla vuoristossa pakussa asuen. “Jyrkät pitkät nousut ovat alkaneet kulkemaan tällä valmistautumisjaksolla”. Luultavasti lihaksisto olisi alkanut taipumaan mikäli tasamailta olisi tullut tähän kisaan – nyt ei ollut ongelmia kun etureisissä aivan viimeisillä kilometreillä.

Katso Juuson haastattelu Trailrunning Finlandin Instagramista.

Amerikkalainen Katie Schide otti naisten voiton johdettuaan kilpailua jo alkumatkasta ja pysyen koko päivän lähellä kärkeä. Naisten palkintokoroke oli lopultai Katie Schide, Kanadalainen Marianne Hogan ja amerikkalainen Kaytlyn Gerbin. Yhteensä 137 naista selvitti UTMB:n tänä vuonna.

UTMB:n selvitti yhteensä 17 suomalaista ja kaikilla matkoilla tuloslistoille pääsi 58 siniristilippua. Kaikki suomalaistulokset löytyvät alta.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X