Otsalamput polkujuoksuun

Syksyn pimeys on tosiasia. Mutta älä anna sen estää sinua juoksemasta poluilla. Hyvällä otsalampulla olet vapaa juoksemaan missä haluat pimeydestä huolimatta!

Otsavaloa valittaessa juoksua varten on otettava huomioon muutama seikka. Mieti, miten käytät otsalamppua: kuinka kirkasta valoa ja kuinka pitkän akun keston tarvitset sinun tarpeisiin. Onko sinulla lamppu käytössä pääasiassa valaisemattomilla poluilla juostessa tai ainoastaan valaistulle reitille siirtymiseen, vai aiotko kilpailla yöpolkujuoksussa?

Tämä Trailrunning Finlandin otsalamppuopas 2023/24 käsittelee kotimaisen Lumoniten lamppusarjaa. Olemme testanneet otsalamppujen valokeilaa ja voimakkuutta, lampun ja akun istuvuutta, akun kestoa, latausaikoja ja painoa. 

Hyvä otsalamppu mahdollistaa ympärivuotisen ja -vuorokautisen polkujuoksun.

Lumen = valon määrä

Lumen on mitta, jolla valaisimien valmistajat ilmoittavat, kuinka paljon valoa lamppu antaa. Joitakin ohjeita:
– 100 lumenia antaa tarpeeksi valoa juoksemaan teillä ja leveillä metsäpoluilla.
– 500 lumenia tarjoaa tarpeeksi valoa useimpien polkujen navigointiin.
– Pienille poluille ja maastossa juoksuun on hyvä olla 1000 lumenia tai enemmän.

Akut

Mitä suuremman kirkkauden haluat, sitä enemmän akkukapasiteettia tarvitaan, mikä lisää lampun painoa ja kokoa. Huomaathan, että akut menettävät tehoaan, kun lämpötila laskee talvella. Akku ei siis kestä yhtä kauan -5 asteessa kuin +15 asteessa. Määrittämämme palamisaika on testattu plus 20 asteessa ja aika, joka kului lampun sammuessa täydestä tehosta. Vaatteiden alle tai juoksuliivissä säilytettävät akut pysyvät lämpiminä ja kestävät siten pidempään.

Jos akku on tyhjä, se on ladattava välittömästi. Lamppua ei pidä säilyttää lataamattomana, tämä koskee myös pidempää säilytystä.

Huomioitavaa

Lampun tulee istua mukavasti – kokeile myös, että se toimii otsapannan tai pipon kanssa. Kirkkautta pitäisi olla helppo säätää vaikka hanskat kädessä.

Kaikki testin lamput tarjoavat erilaisia ​​kirkkaustiloja. Kaikki ovat myös sateenkestäviä. Kaikki valot toimitetaan otsapannalla, ladattavalla akulla ja laturilla. Useimpia voidaan käyttää polkupyörässä tai kypärässä, mutta osa kiinnikkeistä ovat lisävarusteita.

Haluamme antaa seuraavan neuvon: polkujuoksijana ansaitset hyvän valon! Otsalamppuun kannattaa panostaa hieman ylimääräistä, sen tulee olemaan mukanasi monilla lenkeillä juoksuvuoden pimeänä aikana – monta vuotta.

Testatut lamput

Lumonite VECTOR

Valoteho: 500 lumenia

Kantama: 100 metriä

Akun kesto (täydellä teholla): 2h 15 min

Latausaika: 3h

Paino: 77 g

Hinta: n. 70€

Vector antaa polkujuoksijalle selkeän ja miellyttävän valon, jolla on hyvä terävyys. Pystyimme juoksemaan useimmilla poluilla turvallisella tunteella. Tämä on mukava valaisin, suurelta osin sen keveyden ansiosta. Pään yli menevää hihnaa ei koettu poluilla tarpeelliseksi – lamppu istuu erittäin tukevasti päässä pelkässä otsapannassa. Valaisin on valmistettu yhdestä kappaleesta, siinä ei ole johtoja ja se on iskunkestävä. Tarvittaessa lamppu on helppo irrottaa ja käyttää taskulamppuna tai pyörän tankovalona.

Vector on näppärä apuväline siirtymisille pimeän metsän läpi.

Lumonite COMPASS

Valoteho: 1250 lumenia

Kantama: 110 metriä

Akun kesto: 1h 30 min (240 lumenia ja 8+ tuntia)

Latausaika: 3h

Paino: 155 g

Hinta: n. 140€

Lumoniten pitkäaikaisesta suosikista Compass -mallista on nyt saatavilla seitsemäs versio. Tässä on 50 lumenia edeltäjäänsä enemmän valotehoa latausaika on lyhyempi. Kaikki lampussa on intuitiivista ja yksinkertaista; avaat laatikon ja ymmärrät heti miten lamppua käytetään. Lataus magneetin kautta toimii vaivattomasti ja kirkkautta on helppo säätää viiden eri tilan välillä. Mukavuus juoksussa on erinomainen – lamppu on kevyt ja sanka on pehmeä ja mukava. Valaisin tuntuu laadukkaalta. Sen voi irrottaa otsapannasta ja käyttää taskulamppuna ja tietysti myös kypärässä tai polkupyörässä. Mikäli lamppu on käytössä pitkässä kisassa akun vaihto käy käden käänteessä. Keskiteholla joka antaa 600 lumenin valotehon Compass paloi testissämme 8 tuntia!  

Compass -lampun antama valokeila riittää useimpien pimeän ajan lenkeille vallan mainiosti.

Tiivistetysti: Compass on erittäin kevyt lamppu, pienessä käyttäjä ystävällisessä paketissa.

Lumonite AIR 2

Valoteho: 2231 lumenia

Kantama: 260 metriä

Akun kesto: 2h 30 min

Latausaika: 2h

Paino: 360 grammaa

Hinta: n. 299€

Air 2:n valokeila on varsin kapea mutta ulottuu pitkälle metsään.

Tätä lamppua suunniteltaessa keveys on nimestä päätellen ollut avainasemassa, mutta tehoa löytyy silti hyvin. Air 2 on erillisellä akulla varustettu lamppu, joka on tarkoitettu pidempään ja vaativampaan käyttöön. Akkua voi polkujuostessa kuljettaa joko erillisessä akkuliivissä tai juoksuliivissä. Valaisin istuu hyvin päässä, ei heilu tai tärise ja pään asento on mukava. Lampussa on neljä valotilaa, kaksoisnapsauta valopainiketta ja saat maksimaalisen voimakkuuden heti – hyödyllinen, kun haluat nähdä todella hyvin nopeasti. Air 2:ssa on leveä valokartio, jossa on runsaasti valoa sivuille. Toiseksi tehokkain teho antaa ruhtinaalliset 1300 lumenin valotehot, jolla akku kesti syksyisessä metsässä neljä tuntia. Napauttamalla akkua saat yleiskatsauksen akun jäljellä olevasta ajasta. Turvallisuuspiirre, josta me pitkään poluilla viihtyvänä pidämme.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X