Ylinen suosikkina Bodom Trailin synttäripoluille, Erkkilä ei mukana

Pirttimäessä vietetään ensi viikonloppuna tuplasynttäreitä, kun sekä Bodom Trail että
kotimainen Buff Trail Tour Finland (BTTF) -kiertue juhlivat 10-vuotisia taipaleitaan.
Synttärikakkua eivät järjestäjät lupaa, mutta luvassa on joka tapauksessa makeaa mahan
täydeltä. Siitä pitävät huolen ainakin tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma, hienossa
kunnossa oleva kisareitti sekä tietenkin jännittävä kamppailu BTTF:n avauskilpailun
kärkisijoista.

Päämatkalla 21 kilometrillä on jaossa viidelle parhaalle naiselle ja miehelle paikat Salomonin
Golden Trail National Seriesin finaaliin, joka tänä vuonna järjestetään Nuuksio Classicin
sijaan Norjan Hemsedalissa syyskuussa.

Hallitseva BTTF-mestari Anna-Stiina Erkkilä ei osallistu tämän vuoden Bodom Trailille. Hän kertoo priorisoivansa legendaarista Zegama Aizkorria, joka juostaan vain viikko Bodom Trailin jälkeen.

Hallitseva Trail Tourin mestari Anna-Stiina Erkkilä keskittyy tällä kaudella kansainvälisiin koitoksiin ja tekee osallistumispäätöksen Bodom Trailille vasta viime metreillä. Kuva: Rami Valonen

– MM-kisoja ennen en valitettavasti pysty leireilemään vuorilla, joten toivon että muutaman
kansainvälisen kovan kisan pohjille saaminen nostattaa mäkikuntoa vielä hieman kohti
kesäkuuta. Zegama on tapahtumana niin hieno ja tasoltaan huima, joten mahtavaa päästä
kokemaan kyseinen tapahtuma uudelleen tänä vuonna, Erkkilä kertoo.

Muutenkin Erkkilän kalenteri on pyhitetty kansainvälisille kisoille, joten hän ei pysty
puolustamaan Trail Tourin kokonaiskilpailun voittoa. Kiertueen loppupisteisiin lasketaan
neljän parhaan osakilpailun tulos.

– Tavoitteenani on osallistua lokakuussa Vaarojen maratonille, mutten muita Trail Tourin kisoja . Juoksen kansainvälisistä kisoista Golden Trailia, MM-kisat ja OCC:n UTMB:lla.

Trail Tourin osalta pöytä on siis katettu haastajille. Bodom Trailin suurimpia suosikkeja ovat
Pirjo Saukko, Paula Havu, Julia Silvennoinen ja Minna Kauppi, joista jälkimmäinen tosin saattaa tyytyä 12 kilometrin matkaan.

Ylisen mäkijuoksu parantunut

Juho Ylinen on Erkkilän tavoin hallinnut kotimaan polkuja viime vuodet. Talvella Ylinen vietti useita viikkoja Espanjan lämmössä ja keskittyi etenkin mäkijuoksun parantamiseen. Etelän leiri kannatti, sillä helmikuun lopussa hän oli Transgrancanarian rankalla maratonilla kolmas.

– Siitä parin kuukauden treenijaksosta oli tosi iso hyöty. Kisassa menin tietyt segmentit monta minuuttia nopeammin kuin vuosi sitten, koska jalat olivat niin hyvin tottuneet mäkijuoksuun. Lisäksi selän taakse jäi kavereita, jotka aiemmin olivat olleet edelläni, Ylinen kertoo.

Juho Ylinen on voittanut Trail Tourin jo kahdesti. Kuva: Poppis Suomela

Vahvan suunnistustaustan omaavan, 25-vuotiaan jyväskyläläisen vauhti tuntuu kiihtyvän vuosi vuodelta. Huhtikuussa Ylinen paranteli SM-puolimaratonilla ennätyksensä koviin lukemiin 1.06.58. Kaikki tekeminen tähtää menestykseen polkujuoksun MM-kisoissa kesäkuussa.

– Kilpailen siellä 45 kilometrin matkalla ja se on kauden ehdoton päätavoite. 

Ylinen on voittanut BTTF:n kahdesti peräkkäin ja aikoo osallistua vähintään neljään osakilpailuun. Ahkerana kilpailijana tunnettu Ylinen juoksee Bodom Trailin jälkeisenä päivänä SM-maastoissa sekä neljän että kymmenen kilometrin kilpailut.

– Uskon, että Bodomilla tulee tasokas kilpailu. Lari Takanen on kovassa kunnossa ja juoksi hyvin SM-puolimaratonilla, ja Mårten Boström puolestaan on treenannut hyvin Transgrancanarian jälkeen. 

Mårten Boströmillä on hallussaan Bodom Trailin reittiennätys. Kuva: Miska Koivumäki.

Kahdesti GNTS:n kultaisen tiketin napanneen Boströmin ja Takasen lisäksi kärkitaistoon on syytä laskea ainakin tuore Sierra Nevadan vuoristomaratonin voittaja Tuomas Kari, jalkaleikkauksen jälkeen paluuta tekevä Henri Ansio, Trail Tourin viime vuoden kakkonen Otto Saikkonen sekä sukset polkukenkiin vaihtanut Eetu Nordman.

Bodom Trailin puolikkaan reittiennätys (1.25.15) on Boströmin nimissä. Naisten kautta aikojen kovin aika on ruotsalaisella Emelie Forsbergilla (1.41.39) vuodelta 2018.

Kiertueen uutuutena ennakkovideot

10-vuotisen taipaleen kunniaksi BTTF julkaisee tällä kaudella ennakkovideot jokaisesta seitsemästä osakilpailusta. Tässä Bodom Trailin 2023 ennakkovideo.

Ennakkovideoissa keskitytään erityisesti BTTF:n kilpailulliseen puoleen nostamalla esiin ennakkosuosikkeja ja haastajia. Näin polkujuoksun ystäville avautuu jatkumo, missä kiertueen toivottavasti tiukkaa ja jännittävää kärkikamppailua voi seurata tapahtumasta toiseen.

Ennakoissa ääneen pääsevät myös tapahtumajärjestäjät, polkukisojen ensikertalaiset sekä muut kiinnostavat persoonat. 

Ennakot julkaistaan Trail Tourin Youtube-kanavalla, joka samalla herätetään henkiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Videot julkaistaan noin viikkoa ennen jokaista tapahtumaa.

Ennakoiden lisäksi Youtubessa julkaistaan jokaisen osakilpailun jälkeen sekä BTTF:n että UTTF:n (Ultra Trail Tour Finland) osakilpailukohtaisten voittajien haastattelut.

Teksti: Marko Krapu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X