Pajunen ja Jantunen kruunattiin Aulanko Tower Trailin voittajiksi

Aulangon vuoren huippu oli nyky-Suomen ensimmäisiä pisteitä, jotka paljastuivat edellisen jääkauden jälkeen. Aulanko Tower Traililla pystyi kuvittelemaan olevansa aikamatkalla Suomen esihistoriaan ja olivathan alueen polkuverkostot ja näkötornin lähialueet jo 1800-luvulla esi-isiemme retkikohteina. Tämänpäiväisellä kisareitillä kohtasi kaikenkokoisilla poluilla juurakoita ja kivikoita, isoja honkia ja syviä lehtoja, avokallioita, raastavia nousuja ja polkujuoksuketteryyttä kysyviä laskuja. Trail Tour Finlandille löytyi täksi vuodeksi sopiva uusi osakilpailu!

Ennakkosuosikki irtosi jo alussa

Jere Pajunen Graniittilinnalla Kuva: Juha Saastamoinen, Onevision.fi

Jere Pajunen lähti ennakkosuosikkina päivän kisaan ja irtosi jo ensimmäisessä nousussa kilometrin kohdalla muutaman sekunnin johtoon. Voittaja paljasti koittaneensa alussa lähteekö kukaan mukaan vetoon. “Kun kukaan ei lähtenyt hurjaan alkuvauhtiin, laskeskelin että metsän katveeseen päästyäni tavoittaminen on vaikeampaa”. Polkujuoksukisoissa korven keskellä ei ole kannustusjoukkoja, jotka kertoisivat kisatilanteen, mutta Pajunen arveli olevansa ainakin minuutin keulassa kun 6km oli juostu. “Stressaavaa juosta, kun ei tiedä tilannetta kisana aikana”, Pajunen totesi. Aulangonjärven takana odotti mukavia pikkupolkuja, joilla Pajunen kasvatti johtoaan seuraaviin kolmeen minuuttiin. Aulangon näköalatornin nousuissa johto vankistui, ja voittaja lasketteli maaliin ajassa 1:28:25.

“Kesäflunssa vei terää ja kramppi oli todella lähellä loppumatkalla” kommentoi voittaja maalissa. Mies jatkaa polkujuoksukauttaan NUTS Pallaksella, jossa 30km:n reitti odottaa. “Kun leikkiin on lähdetty, niin on se (Tour) loppuun asti katsottava. Nyt mennään semmoiselle aluelle, jossa en tiedä yhtään miten siellä suoriudun – En ole yli 40km matkaa juossut kuin kerran elämässäni”

Kisan kakkonen Jussi Nokelainen aloitti maltillisesti, mutta sai jo 6km mennessä edellä juosseen kaksikon (Joensuu & Seppänen) kiinni ja irtosi jo Aulangonjärven takana selväksi kakkoseksi ajalla 1:32:35. Maalissa mies kommentoi lyhyesti “Kyllä tässä uupunut olo on!”. Voimansa hyvin jakanut Ari-Pekka Joensuu (1:35:55) kiipesi palkintojenjaossa kolmoskorokkeelle niukasti ennen lopussa noussutta Tomi Mikkolaa.

Vauhdikkaat naiset miesten letkoissa

Naisten kisassa Sofia Haajanen ja Hanna Jantunen irtosivat miesten letkoihin mukaan jo alkumatkalla. Kun Sofia kurvasi 6km:n kohdalla suunnitellusti lyhyemmälle 13km:n reitille Hanna jatkoi ylhäisessä yksinäysyydessään Aulangonjärjen toiselle puolelle. Matka taittui vauhdikkaasti vaikka maantiekisoista tutuista väliajosta ei ollut tietoa: “Erilainen tunnelma juosta poluilla, kun ei tiedä tilannetta”. Penikka- ja pohjevaivojen takia juoksua on tänä keväänä takana vähemmän kuin aikaisempina vuosina mutta kisassa meno maistui. “Kiva reitti oli ja alamäissä sai reidet jumiin” voittaja kommentoi 1:43:36 kestäneen kisansa jälkeen. “Nuuksio Classic on tavoitteena juosta, joten pitkiä lenkkejä pitää loppukesän aikana tehdä.”

Hanna Jantunen nousee Aulangon näköalatornille

 

Oona Hilkamo Graniittilinnalla Kuva: Juha Saastamoinen, Onevision.fi

Oona Hilkamo aloitti tavoitteellisen juoksuharjoittelun vuosi sitten. “Kaveriporukalla on ollut mukava harjoitella ja Sipoonkorpi Trailin syksyn ja kevään kisojen voittojen myötä innostus lajiin senkun nousi.” Juoksuvauhti oli tänäänkin hyvä loppuun saakka, ja palkinnoksi tuli kilpailun toinen sija ajalla 1:49:32. Seuraavina ohjelmassa ovat NUTS Pallas ja Nuuksio Classic, joten naisten Tourin kokonaiskisassa on luvassa tiukka loppukausi!

Kolmanneksi juossut Yvonne Gunell (1:50:42) kertoi juosseensa yksin koko takalenkin. Tämä kertonee kärkinaisten hyvästä vauhdista ja ratasuunnittelun onnistumisesta – kisassakin voi päästä nauttimaan hiljaisista metsistä!

 

Sofia Haajanen veti 13km:n reitillä reippaan lenkin ensi viikon suunnistuksen MM-katsastukset mielessä. “Poluilla juoksu on vauhdikkaampaa kuin mitä suunnistaja metsässä pystyy juoksemaan.” Haajanen kertoi olleensa 57 minuutin vauhdillaan ylämäissä tiukoilla mutta “alamäissä äijiä joutui ohittelemaan.” Neuvo polkujuoksijoille kuuluikin “alamäkiä harjoittelemaan!”. Seuraaviksi maalilinjan ylittivät Jaana Mononen (1:10:09) ja Katri Virtanen (1:17:20). Miesten lyhyen matkan kärkikolmikko oli Kalle Rytkönen (54:34), Aleksi Palo (1:02:43) ja Jussi Laimio (1:02:59).

 

Tuomas Keisteri

Reittimestari Toni Seppälä myhäili tyytyväisenä, kun kukaan ei eksynyt ja reitistä kuului kiitossanoja. “Harmittavasti reittiä jouduttiin Metsähallituksen pyynnöstä siirtämään herkältä luonnonsuojelualueelta ulkoilureitille ennen ensimmäistä torninousia”. Etelä-suomalaisella mittapuulla oli kuitenkin saatu yllin kyllin mäkeä kerättyä reitille.

 

Jantunen ja Tuomas Keisteri saivat päihinsä Buff Trail Tourin johtajien lätsät kokonaiskilpailun kärkiniminä. Seuraavaksi karavaani siirtyy Lappiin, jossa vuorossa NUTS Pallas 14.7.

 

Tulokset

 

Miesten letkaa Graniittilinnalla Kuva: Juha Saastamoinen, Onevision.fi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X