Juha Jumisko kirmaisi 330km:n Tor des Géantsin

Tor des Géants -polkujuoksukilpailussa juostaan Aostan laakson ympäri yhteensä 330km:n matkan 24 000 nousumetrin kera. Lähtö ja maali sijaitsee Courmayerissa Mont Blancin massiivin eteläreunassa. Juha Jumisko juoksi tänä vuonna sijalle oli 23. Taakse jäi tosi kovia ultrajuoksijoita ja mies oli syystäkin tyytyväinen. “Samalla jäi fiilis, että jos pääsisi ehjänä treenaamaan ja viettämään vähän enemmän vielä aikaa vuorilla, voisiko päästä top10:iin.”

Kuva: Tor des Geants

Saimme Juhalta muutamaan kysymykseen kommentit pian kisan jälkeen.

Miltä kroppa tuntuu?

Jalat ovat jo aika hyvässä kunnossa vaikka jalkateriä ja polvia hieman vielä särkee. Bussiin kiirehtiminen juosten palkintoseremonian jälkeen sujui hyvin. Muuten kroppa on vielä uupunut ja väsyttää koko ajan. Ajatukset vaeltelee ja on hankala keskittyä. Nämä ”oireet” kuitenkin pikku hiljaa katoaa. Palautuminen näiden pitkien jälkeen on kerta kerralta helpompaa.

 

Miten ihminen valmistautuu tuollaiseen kisaan?

Kuva: Tor des Geants

Oma treenikonsepti hajosi parikin kertaa TOR:iin valmistautuessa. Juoksin alkuvuodesta minulle hyviä kilometrejä (100-140km/vko) ja tein maltillisesti mäkiharjoittelua. Vappuna tein ensimmäisen lajinomaisen vuoritreenileirin Val Venostassa Etelä-Tirolissa. 5 päivään keräsimme kaverin kanssa 26h hyvää matalatehoista vuoritreeniä. Sieltä saamisina oli kuitenkin hieman kipeä kantapää. Karhunkierroksella jalka kipeytyi niin, että 80km kisa meinasi jäädä kesken. Kantapää esti isommat juoksumäärät koko kesän mutta salli mäen tekemisen. Siispä kesä meni pyöräillessä ja tunkatessa Malminkartanon jätemäkeä. Tämä näytti silti hyvin tepsineen näin pitkää kisaa varten, jossa isoin ongelma vauhdin hidastumiseen ovat jalkojen kestävyys ja univaje. Harva saa realisoitua oman fyysisen kunnon kisassa ja ongelmat rajoittavat menoa. Kesällä sain vielä toisen hyvän alppireissun, jossa tuli viiteen päivään 48h kisanomaista tekemistä.

Kisakunto viimeisteltiin vielä porukalla Malminkartanon jätemäellä tekemällä Jättäri100, eli 100 x jätemäen jyrkkä fasaaninousu. Kisassa kävi mielessä, että se oli paras yksittäinen treeni tuollaista kisaa varten. Paljon verttiä, hidas vauhti ja riittävän pitkä.

 

Minkälaisella energiatäydennyksellä juokset?

Tällä kertaa koitin syödä enemmän järjestäjien pöydästä. Se onnistuikin hyvin. Kokista, urheilujuomaa, mehua, pastaa, riisiä, leipää, juustoa, kinkkua, keittoa yms. Liivissä kannoin karkkia, suklaata, suolaa ja kofeiinia. Koitin syödä 60g hh tai 250kcal / h. Alkuun se onnistui hyvin mutta loppua kohti oli hankala saada riittävästi energiaa alas. Moni asia lähinnä oksetti, eikä suun limakalvojen haavatkaan helpottaneet syömistä. Onneksi en oli painoindeksi alapäässä ja vararavintoa oli riittävästi. Mulla ei ollut omaa huoltajaa ja välissä sitä katsoi kaihoisasti kun kavereille kannettiin huoltopisteillä pitsaa.

…unimörkö vei voiton ja torkuin kolmeen otteeseen polun vieressä parin minuutin verran.

 

Kuva: Tor des Geants

Lepo matkan aikana?

Nukuin yhteensä n. 4h kisan aikana. Ensimmäinen yö meni nukkumatta. Toisena yönä nukuin 15min ja myöhemmin 90min. Kolmantena yönä nukuin 120min ja vielä 20min. Viimeisenä yönä koitin nukkua mutten kyennyt kun sydän jyskytti rinnassa niin kovaa. Oli pakko jatkaa vain matkaa. Sinnittelin viimeiseen isoon mäkeen ihan kohtuu virkeäni mutta sitten unimörkö vei voiton ja torkuin kolmeen otteeseen polun vieressä parin minuutin verran. Kun valoisa taas saapui jaksoin pysyä taas hereillä ja juoksin lopun 20km maaliin.

 

Ovatko kanssakilpailijat vastustajia vai matkakumppaneita?

Mulla ehdottomasti matkakumppaneita. Olen tehnyt nyt 7 kpl näitä pitkiä vuoriultria ja tiedän, ettei eroja tarvitse tehdä. Ne tulee kyllä itsestään. Jos tekee yhteistyötä kavereiden kanssa, on helpompi pysyä esim. hereillä yöllä. Parhaimmillaan kisaajat puskevat toisiaan parempiin suorituksiin. Itse en taistele sijoituksista juurikaan. Ne kerrotaan sitten kun on maalissa.

 

Millaisia tunnelmia koit kisan aikana?

Syvistä epätoivon hetkistä suuriin tunnekuohuihin, jolloin vollotin kuin lapsi. Täysikuu ja vuorien silhuetit tähdenlentoineen ovat jotain todella maagista. Näissä kisoissa laajennetaan tunneskaalaa.

Alkuperäinen tavoite oli 91h Edellisellä kerralla 2014 aika oli n.99h ja sijoitus 35.s. Nyt kun ottaa huomioon kesän ongelman, olen erittäin tyytyväinen.

Kuva: Tor des Geants

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X