Polkujuoksijaprofiili Henri Ansio

Buff Trail Tour Finlandin kokonaiskilpailun voitot 2015, 2016 ja 2017: Henri Ansio.

Kuva: Teemu Oksanen

Mies on voittanut liki kaikki Suomessa järjestetyt polkujuoksukilpailut viimeisten vuosian aikana. Tänä vuonna Tourin voitto tulee olemaan tiukemmassa, mutta huomiselle  Nuuksio Classicille Ansio lähtee selkeänä ennakkosuosikkina – onhan Ansio tottunut voittamaan täälläkin. Otettiin selvää miten vuonna 2014 Pyhän Tunturimaratonilla alkanut ura on johtanut tähän päivään, missä mies juoksee mieluiten ja mitä hän tekee kun ei juokse.

Minkälainen polkujuoksutaustasi on?

Ensimmäisen maratonin juoksin 2009. Useampi vuosi tuli juostua vain maanteitä, kunnes ilmoittauduin 2014 Pyhän Tunturimaratonille. Kisaa varten tuli treenattua enemmän poluilla ja kisakin meni sen verran hyvin, että huomasin poluilla juoksemisen olevan mukavaa vaihtelua asvaltilla lenkkeilyyn. Siitä eteenpäin polun on vieneet koko ajan enemmän mennessään.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?

Ensimmäinen polkukisa oli Polkujuoksun MM-kisat Walesissa 2013. Tosin reitti oli pitkälti mäkistä hiekkatietä, joten 2014 Pyhän Tunturimaratonia pidän ensimmäisenä oikeana polkukisana, jossa pääsi kunnolla juoksemaan haastavaa ja teknistä polkua. Yllättäen satuinkin voittamaan kisan ja jäin heti polkujuoksun koukkuun. Seuraavalla viikolla huomasinkin etsiväni Nuuksioon ja Vaaroille lähtöpaikkaa.

Kuinka usein juokset? Missä?

Juoksen työmatkat kesät ja talvet aamuin sekä illoin. Lyhintä reittiä matka on 5 km, joten se antaa mahdollisuuden vaihdella reittiä ja yleensä joutuu kiertämään hieman lisälenkkiäkin. Työmatkajuoksu antaa mukavan startin päivään ja samalla tulee päivän treenitkin hoidettua, joten aikaakin säästyy. Pääosin tulee juostua teitä pitkin, mutta poluilla tai Malminkartanon mäellä tulee välillä piipahdettua työmatkan yhteydessä.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?

Työmatkat tulee juostua aina yksin, mutta talvisin on kerran viikossa ollut kestävyysjuoksijoiden yhteistreenit, joissa on tehty vetoja porukalla. Porukassa treenaaminen on kyllä hauskempaa, mutta omaan vauhtiryhmään ei tahdo oikein löytyä kavereita.

Missä juoksit ensimmäisen polku-ultrasi?

Ensimmäinen vuoriultra oli Polkujouksun MM-kisat Ranskan Annecyssä. Matkana oli 85 km ja nousua kertyi yli 5000m. Tämä on edelleen ajallisesti pisin kisani ja muistan, että kisan toinen puolisko oli ylä ja alamäkineen todella raskas, koska jalat eivät olleet vielä tuolloin tottuneet vastaavanlaisiin mäkisiin maastoihin.

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä?

Vammoilta olen välttynyt lähes kokonaan. Isoimmat tauot harjoitteluun ovatkin tulleet lähinnä flunssasta johtuen. Tämä on myös yksi kunnon salaisuus, kun on saanut useamman vuoden treenata nousujohteisesti ilman loukkaantumisia. Harjoitusohjelmaa itsellä ei ole ollut koskaan vaan olen mennyt yleensä päivän fiiliksen mukaan. Ehkä tämä on auttanut selviytymään ilman loukkaantumisia, kun yrittää kuunnella kroppaa ja ei lähde väkisin vääntämään kovaa tai pitkää lenkkiä jos kroppa ei ole valmis siihen.

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä?

Nykyään kaikki ylimääräinen vapaa-aika tulee vietettyä kahdeksan kuukautisen esikoispojan kanssa.

Nuuksio Classic 2017 Kuva: AApo Laiho

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?

Ylämäet kyllä vie enemmän voimia vaikkakin jyrkät alamäet ovat itselle vielä vaikeimpia paikkoja. Alamäissä oma askel on hyvin rullaava, joten monesti niissä pystyy hieman palauttelemaan vaikka alas tullaankin vauhdikkaasti.

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?

Tasaisuus kaikilla osa-alueilla ja maantiejuoksutaustaisena taustaisena tie ja helpot osuudet ovat omaa vahvuusaluetta. Myös polkujuoksutekniikka on parantunut huomattavasti vuosien treenien aikana. Erityisesti helposti juostavissa alamäissä olen huomannut ohittelevani useasti muita juoksijoita.

Osallistut tänä vuonna Golden Trail Series sarjaan, jossa maailman polkueliitti paikalla? Mitä olet oppinut kilpatoverista sieltä?

Erityisesti Zegamassa huomasin, että maailman kärki menee reilusti kovempaa pitkissä jyrkissä ylämäissä, joissa joutuu käyttämään välillä nelivetoa. Myös todella teknisillä osuuksilla muut kaverit karkasivat useasti horisonttiin. Mont-Blancin tasaisilla tieosuuksilla ja helpommilla poluilla taas oli melko helppoakin pysyä kärkiporukan vauhdissa.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?

Kyllä se oli ensimmäinen Pyhän Tunturimaraton 2014. Tämä oli ensimmäinen varsinainen polkujuoksukisa ja satuin myös voittamaan sen, joten se on ollut yksi käänteentekevä kisa omalla juoksu-uralla.

Toistaiseksi parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?

Polkujuoksun MM-kisojen 4-sija 2017 Italiassa on polkujuoksu-uran kohokohtia tähän mennessä.

Tavoitteet polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla?

Olla viime vuotta paremmassa kunnossa. Mitään suurta tavoitetta ei polkujuoksu-uralla ole ollut vaan olen mennyt vuosi kerrallaan ja katsonut mihin se johtaa. Olisihan se kiva, että pääsisi vielä useamman kerran haastamaan maailman terävintä kärkeä.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Polkujuoksussa esikuvana on tietysti Kilian Jornet, josta jotkut puhuvat jopa kaikkien aikojen kestävyysurheilijana. Maantiejuoksun puolella erityisesti Yuki Kawauchi on toiminut innoittajana. Kaveri joka pystyy juoksemaan 2:15 maratoneja useampana viikonloppuna putkeen.

Missä päin on Henri Ansion lempipaikka luonnossa?

Metsässä juokseminen on kyllä parasta. Siellä pitää keskittyä niin paljon juoksemiseen, että kaikki muut ajatukset unohtuu. Tämä on myös loistava tapa tyhjentää päätä ja päästä irti työajatuksista.

Kuva: Janne Hietala

Tällä hetkellä TrailrunningFinland.com etusivulla on kysely ”Missä on Suomen hienoimmat polkujuoksureitit?” Mikä on sinun vastauksesi?

Pallas-Ylläksen reitti on maisemaltaan hienointa maastoa, jota olen juossut, kun hyvällä säällä näkee useamman kymmenen kilometrin päähän. Myös Pyhän maastot ovat itselle tärkeitä, koska niissä maastoissa olen liikkunut jo pienestä pitäen varsinkin talvisin.

Toivotamme Henrille ja kaikille kisakumppaneille lauantaille nautinnollista päivää Nuuksio Classicissa!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X