Nvii Forest 2

Testissämme on uuden kotimaisen kenkämerkin Nvii:n Forest 2-kengät mustasinivalkoisen värisenä. Merkki ei ole ainoastaan kiinnostava sen vuoksi, että se on suomalaisten suunnittelema, mutta myös suunnistuslegenda Thierry Guergiou on tuonut panoksensa kengän suunnitteluun. Nvii:ltä löytyy Forest 2 mallin lisäksi Forest 1-kenkiä nastallisina malleina sekä valmistajan ilmoituksen mukaan maailman kevein suunnistus- ja trailkenkä Crazy Light XXC (169g). Merkin logo kengässä on selkeä ja helposti havaittava.

Nvii Forest 2 musta/sininen

Forest 2 on suunnistuskenkä, joka myös soveltuu hyvin polkujuoksuun kotimaan teknisillä poluilla. Kenkä on suunnistuskenkämäisesti hyvin minimalistinen, askeleelta hyvin tarkka ja butyylikumipohjat tarjoavat erinomaisen märkäpidon kivipinnoilla. Tossua tunnustellessa nousee kaksi asiaa esiin; laadukkaat materiaalit ja kenkien keveys verrattuna varteenotettaviin haastajiin. Kenkä on saatavissa myös mustapunavalkoisena, mutta kenkä on ilmeisesti prikulleen sama kuin testattu kenkätyyppi. Kenkä muistuttaa paljon VJ Sports:n Irock-kenkää, vaikka materiaalin ja pohjan rullauksen osalta kengissä onkin eroja.

Kenkä on lestiltään kapeahko ja tarkoituksellisen tiukka istuvuudeltaan. Pohjan rakenne ei ole jäykkä, eli se on ns. kiertolöysä. Kengässä ei ole erillistä kovempaa varvassuojaa kiviin potkijoille. Testaaja olisi toivonut myös hieman lisää varvastilaa. Ulkopohja on kauttaaltaan kuvioitu sisältäen eripituisia nappuloita yli 50 kpl. Nappulat ovat paikoin hyvin tiheässä ja on mahdollista, että nappuloiden tiheät välit menevät tukkoon ja heikentävät siten pitoa. Toinen testaajista huomasi, että v-muotoiset kuviot kengän kantaosassa ovat erinomaiset pidon osalta, mutta ne myös keräävät savea, joka on vaikea karistaa kengistä juostessa.

Kengän mukana tuli kaksi eri pohjallista. ”Ralli” versio ja vaimennuksen sisältävä malli. Yksi testaajista sai 1-2 kokoa liian suuret kengät, mutta kahden pohjallisen käyttö poisti turhan väljyyden kengän sisältä ja kengällä pystyi juoksemaan täysipainoisesti. Pohjallisista paksumpi on hyvin pehmeä ja huokoinen ja sillä on iskutusta pehmentävä vaikutus ainakin, kun kengillä ei ole paljon kilometrejä takana. Tuplapohjallisella kengän iskunvaimennus on myöskin erinomaisen hyvä suunnistuskengäksi.

Kenkää testattiin kolmen testaajan toimesta alkukevään liukkaissa lumi- ja jää- ja kesäisissä olosuhteissa. Testialustat vaihtelivat poluista, metsäpohjasta ja hiekkateistä ja niillä juostiin myös asfaltilla pieniä määriä ihan mielenkiinnon vuoksi. Yksi testaajista juoksi muutaman vertikaalitonnin kengillä ja myöskin pitkiä lenkkejä metsäpoluilla.

Nvii Forest 2:n pito on loistava

Kengän pitoon oppi hyvin nopeasti luottamaan kaikilla alustoilla, lukuun ottamatta tietenkin sileää jäätä ja märkiä pitkospuita, jossa vain nastat pitävät. Kenkä on hyvin pitävä, ja myös jarrutuspito alamäissä on vähintäänkin riittävä. Juostessa poluilla ja metsässä on tuntuma alustaan hyvä taipuisan pohjan ansiosta. Pohja kuitenkin suojaa jalkaa, eikä esim. kovat kivet tunnu ikävästi pohjan läpi.

Vaikka kenkä ei ole tarkoitettu asfaltille, niin lyhyillä asfalttisiirtymillä ja muilla kovilla alustoilla kenkä on miellyttävä juostava. Korkeahkot nappulat ja kengän kapeus toivat kuitenkin pientä huteruutta kalteville kohdille astuttaessa.

Kastuneena kenkä toimii kuten pitääkin. Kenkä ei ime itseensä kosteutta, eli vesi ei jää painoksi kenkään, eikä kenkä tunnu epämiellyttävältä.

Kengän mukana tuli kaksi eri pohjallista. Ylempi ohut malli ja alempi pehmeämpi malli, jonka alapuoli näkyy kuvassa.

Kengissä on normaalit nauhat ilman pikalukkoja. Nauhat pysyvät hyvin kiinni ilman erillisiä virityksiä. Kengän läppä (iltti) on ohut ja reunaltaan terävä. Tämä aiheutti yhdelle testaajalle hankauman nilkkaan silloin, kun läppä tuli suoraan ihoa vasten. Ongelma poistui pitemmällä sukalla. Yhdellä testaajalla puolestaan kantakupin kangas kului noin 100 km juoksun jälkeen puhki toisesta kengästä ilmeisen tossun valuvian takia.

Testaajat suosittelevat kokeilemaan soveltuvuutta omaan jalkaan, erityisesti kantakupin osalta, ennen ostopäätöstä. Tämä suositus pätee tietenkin kaikkiin kenkiin, jotka eivät ole ennestään tuttuja.

Arvio

Testaajat: Polkujuoksun kilpaharrastajia

Tuotteella juostut kilometrit: 150 km + 160km + 80km

Istuvuus: 

Ulkonäkö:   (testaajien mielipide)

Pito:  

Vaimennus:   (jossa 1 olematon, 5 vahva)

Tekniset tiedot

Paino: 225 g (UK 8) valmistajan ilmoittama

Droppi: 4 mm (kannan ja päkiän korkeusero)

Päällinen: Superfabric (USA)

Ulkopohja: butyylikumi, nappulat 6,5-7,5mm

Käyttötarkoitus: Polkujuoksu, suunnistus

Suositushinta: 150 €

Valmistusmaa: Kiina

Lisätietoja: https://nviisport.com/fi/

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X