Mårten Boström toinen polkujuoksun Spartan MM-osakilpailussa

Kirkkonummelta lähtöisin oleva Mårten Boström taisteli helteisessä polkujuoksun MM-osakilpailussa hienosti toiseksi lauantaina Ruotsin Fjällmaratonilla.

 

Maailman suurin kestävyysliikuntayritys Spartan julkaisi alkuvuonna isot suunnitelmat kisasarjasta, joka koostuu maailman isoimmista ja vakiintuneimmista polkujuoksutapahtumista. Spartan Ultra World Championship koostuu ultramatkoista ja Spartan Trail World Championships -sarjassa kisataan puolimaratonin ja maratonin mittaisilla reiteillä. 

Boström kipusi Ottfjällin päälle kolmantena Kuva: Mikael Frisk/Fjällmaraton

 

Kisasarja typistyi Korona- pandemian puhjettua, mutta kummankin sarjan ensimmäiset osakilpailut juostiin lauantaina Ruotsin Åressa. Suomen Mårten Boström on määrätietoisesti suunnannut tavoitteensa vuorikisoihin. Maraton- ja suunnistustaustaiselle 37-vuotiaalle valinta on varsin luonnollinen. “Fjällmaratonin 43K reitti sisältää 2100m nosua, joten harjoittelua on pitänyt muokata, jotta juoksu sujuisi vielä viimeisellä kympillä” Boström kertoo valmistautumisestaan.

 

Kisa lähti liikkeelle vauhdikkaasti ja ensimmäisen tunturin päälle, 600 metriä noustuaan, juoksijat tulivat yksitellen. Boström eteni kolmantena avotunturissa ja oli saanut ennalta kovimmat kilpakumppanit tippumaan kannoiltaan ensimmäseen huoltoon tultaessa. “Vauhti oli kova, mutta olin päättänyt pitää kärjen näköpiirissäni ekalla tunturilla” suomalainen kertoo taktiikastaan. Muun muassa Petter Engdahl ja Jo Forseth Indgaard olivat loukkaantuneet jo alkumatkan liukkailla poluilla. “Aloin tuntemaan kireyttä takareisissäni jo ensimmäisessä laskussa, joten jouduin hellittämään vauhtia. Lihakset eivät vielä olleet täysin palautuneet viime viikonlopun mutarallin jälkeen” Boström jatkaa viitaten Salomon 27K kilpailuun.

 

Boström ohitti parinkymmenen kilometrin paikkeilla Sebastian Ljungdahlin joten edellä oli enää myös suunnistustaustainen Olle Kalered. Ruotsalainen eteni pari minuuttia Boströmin edellä liki samaa tahtia. “Kuumuuden takia piti olla tarkkana juomisen kanssa eikä varsinaista katkeamista tullut” Mårten kertoo. “Vauhti hyytyi tasaisesti loppunousuun saakka vaikka mieli teki kiihdyttää kärkimiehen tavoittamiseksi”. Boström eteni kisan kaksi viimeistä tuntia ilman näkökontaktia muihin kisaajiin ja juoksi loppumatkalla huolimattomuuttaan yhden risteyksen ohi menettäen 5 minuuttia reitille palaamiseen: “Harmittihan se vietävästi kun tajusin että seuraamani merkkipaalut eivät olleetkan tämänvuotisen reitin merkintöja, mutta onneksi kukaan ei ehtinyt mennä ohi”. Maaliin Boström saapui iloisena ajassa 3:38:05 ja pohti jo suuntaavansa MM-kisasarjan kahteen viimeiseen kisaan, jos ne pystytään järjestämään.

 

Kisan uudella reittiennätyksellä 3:27:37 voittanut Olle Kalered ei ollut aiemmin juossut puolimaratonia pidempää kisaa mutta suuntasi nyt legendaariselle Fjällmaratonille suunnistuskisojen puuttuessa. “Olen aina pitänyt maratonia selvitymistaisteluina ja olen edelleen samaa mieltä” Kalered virnisti väsyneenä maalissa. Britti Hector Haines kiri lopussa hyvin mutta Jesper Lundberg otti kiinnityksen MM-sarjan pronssipaikkaan.  

Tove Alexandersson pitää kesät talvet hurjaa vauhtia vuorilla. Kuva: Johannes Poignant/Fjällmaraton

Naisten MM-osakisan voitti kestävyysurheiluihme Tove Alexandersson (3:52:48), joka on tottunut voittamaan MM-kilpailuja myös Skyrace-, hiihtosuunnistus- ja suunnistusmittelöissä. Koko mitalikolmikko oli ruotsalainen kun Fjällmaratonin viimevuotinen voittaja Fanny Borgström oli toinen ja Norjassa asuva Johanna Åström kolmas.

 

Maratonin mittaisen Fjällmaraton kisan juoksi maaliin tämänvuotisessa rajoitetussa versiossa vajaat 350 juoksijaa. Tapahtuma oli pandemian takia totuttua suppeampi ja monta kansainvälistä kärkijuoksijaa jätti Ruotsin kisan väliin.   

 

Ultramatkojen erikoismies Pau Capell sai tyytyä kakkossijaan Åressa Kuva: Johannes Poignant/Fjällmaraton

Spartan Ultra World Championship -sarjan osakilpailu Fjällmaraton 100K houkutteli paikalle muun muassa espanjalaiset viimevuotisen UTMB-voittajan Pau Capellin ja naisten sarjaan entisen Transgrancanaria-voittajan Azara Garcia de los Salmones. Capell ei pysynyt norjalaisen Simen Hjalmar Wästlundin (8:50:04) vauhdissa ja joutui tyytymään toiseen sijaan. Espanjalainen polkujuoksutähti kehui pohjoismaalaisten kykyä kisan jälkeen “reitti oli todella mutainen eikä rytmiä pystynyt ylläpitämään niin kuin totutusti, mutta täkäläisillä on jalkoja ja rymiä!”. Ruotsalainen Johan Lanz oli satasella kolmas.

 

Naisten 100K kisassa ennakkosuosikki Azara Garcia de los Salmones piti pintansa voittoajalla 10:37:52 ruotsalaiskaksikon Anna Carlssonin ja Lena Trillevlin valloittaessa muuta mitalisijat. 

 

Tulokset

 

Spartan Ultra World Championship ja Spartan Trail World Championships -sarjojen seuraavat osakilpailut:

Kodiak Big Bear: 12 syyskuuta 2020

Patagonia Run: 27 marraskuuta 2020

Transgrancanaria: 28 helmikuuta 2021

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X