Uusia sankaritarinoita Nuuksio Classicissa – Mutta mitä tekee Boström kisan aattona?

Pöytä on katettu uusille menestystarinoille yhdeksännen kerran järjestettävässä Nuuksio Classic Trail Marathonissa, sillä maratonin hallitsevat mestarit eivät pääse puolustamaan voittoputkiaan.

Nuuksion kansallispuiston poluilla käytävä tapahtuma on Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) toinen osakilpailu, ja toinen kiertueen maratonmatkoista. Lisäpanosta kisaan tuo se, että maratonin kisareitin nopeimmille on tarjolla edustuspaikka kansainväliseen huipputapahtumaan Golden Trail World Championshipiin. Tuttuun tapaan Nuuksiossa kisataan myös 72 kilometrin ultramatkalla.

Kuva: Rami Valonen

 

Kisaviikko alkoi ikävillä uutisilla, kun sekä Hanna Jantunen että Henri Ansio peruivat osallistumisensa jalkavaivojen takia. Näin Ansion viiden perättäisen mestaruuden putki katkeaa. Ansio on kärsinyt akillesjännevammasta, jonka hän sai elokuun alussa potkaistuaan varpaansa lapsensa syöttötuoliin.

– Olen joutunut pitämään useamman viikon tauon juoksemisesta ja viime viikonlopun testilenkillä jalka kipeytyi sen verran pahasti, että se ei kestä tällä hetkellä ollenkaan juoksua. Nyt mennään päivä kerrallaan jalan ehdoilla ja koitetaan saada jalka taas kuntoon, Ansio harmittelee.

Ansion poissaollessa suosikeiksi voidaan nostaa polkujuoksukautensa viime viikonloppuna Hercules Trailin puolimaratonin voitolla avannut Antti Parjanne, Himos Traililla kuudenneksi sijoittunut Juha Sorvisto, nuori haastaja Anton Salmenkylä sekä Ylläs Pallaksen satamailisen voittaja Tomi Mikkola.

 

Boström nykäissee pohja-ajan jo perjantaina 

 

Oman mausteensa soppaan heittää suunnistuksen takavuosien maailmanmestari ja sittemmin hyvin kansainvälisissä polku- ja vuorikisoissa menestynyt Mårten Boström. Ruotsissa asuva Boström ei voi terveysviranomaisten määräysten vuoksi osallistua itse tapahtumaan, joten hän käy juoksemassa maratonin omatoimisesti kisan aattona perjantaina tavoitteenaan kultainen lippu Azoreille. Tämä on Golden Trailin ohjeiden mukaan mahdollista kunhan suorituksen todistaa Strava-palvelun segmentillä.

– Yksin juostessa ei tarvitse aikataulusta välittää, joten voin startata, kun tuntuu että on kropalle paras aika tuloksen tekemiseksi. Aamustarteissa on maratonilla usein paitsi ilmassa myös kropassa kohmea olo, joten juoksen nyt iltapäivällä. Selvänä haittana ainakin näin kilpailuviettiselle on se, ettei ole kilpakumppaneita ympärillä kirittämässä, enkä tiedä, mikä aika riittää voittoon! 

Kuva: Aapo Laiho

Reitti on perjantaina jo pääosin merkattu, mikä helpottaa Boströmin yritystä. Kolme vuotta sitten hän oli Nuuksion debyytissään toinen kovalla ajalla 3.20.18. Tällä kaudella hänellä on jo vyöllään muun muassa kakkossija rankalta Fjällmaratonilta Åresta, missä hän on muutenkin viettänyt paljon aikaa töiden ja harjoittelun merkeissä.

– Uskoisin että hyvänä päivänä voin nykykunnossani juosta Nuuksiossa 3 tunnin lähelle. Appivanhemmat tulevat pariin paikkaan reitin varrelle kannustamaan ja tuomaan vettä. Saatan myös torstaina käydä jemmaamassa pari vesipulloa reitille, Boström suunnittelee.

 

Loppuaikansa Boström julkistaa vasta kun lauantain kilpailu on edennyt noin puoleen väliin, joten jännitettävää riittää aivan loppumetreille saakka.

 

Oravamäki tekee paluun Nuuksioon

 

Tällä viikolla varmistui myös, ettei kahden edellisen vuoden Nuuksion mestari sekä viime kauden BTTF-kiertueen kakkonen Hanna Jantunen pysty osallistumaan akillesjännevamman takia.

 

Jantusen poissaolosta huolimatta viivalla nähdään useita huippujuoksijoita. Suosikkeihin lukeutuu ainakin Maija Oravamäki, joka kilpaili Nuuksio Classicissa edellisen kerran kolme vuotta sitten ja voitti yhä voimassa olevalla reittiennätyksellä 3.49.51. Oravamäki on huippukunnossa, mistä osoituksena ylivoimainen voitto Nuts Pyhän puolimaratonilla elokuun puolivälissä.

– Vai on vanha ennätys vielä voimassa? Mielenkiintoista nähdä, kuinka lähelle entisiä juoksuvauhteja sitä pääsee. Polkujuoksussa aikavertailu on kuitenkin onneksi vaikeaa, koska olosuhteet, ja usein myös reitti vähän vaihtelevat vuosittain. Rennoin mielin ja miettein olen lähdössä kisailemaan ilman erityisiä tavoitteita, Oravamäki sanoo.

Kuva: Aapo Laiho

Kansainvälisissäkin kisoissa aiemmin menestynyt Oravamäki ei Nuuksion jälkeen aio kilpailla muissa BTTF-kiertueen osakilpailuissa. Sen sijaan matka Azoreille houkuttelisi.

– No jos kultaisen lipun voittaisin, kisa järjestettäisiin ja matkustusrajoituksia ei olisi, lähtisin ilman muuta! Vapaaehtoinen kotikaranteenikin onnistuisi hyvin, koska jäin nyt elokuussa vuorotteluvapaalle luokanopettajan työstäni. 

 

Mielenkiintoista on myös seurata, miten Himos Trailin voittaja Anni-Maija Fincke on palautunut omien sanojensa mukaan elämänsä kovimmasta polkujuoksukisasta. Viime vuonna kaksinkertainen suunnistuksen viestin maailmanmestari oli Nuuksiossa toinen.

– Silloin ensimmäiset 30 kilometriä meni melko helposti, mutta viimeinen 10 km oli tuskallista. Jalkoihin sattui ja voimat loppuivat. Tulevalta lauantailta toivon, että viimeinen kymppikin olisi edes jotenkin miellyttävää.

– Himoksen kisasta toipuminen on vienyt aika kauan aikaa. Olen pystynyt tekemään vain yhden kehittävän harjoituksen sen jälkeen. Muut treenit ovat olleet pääosin verkkalenkkejä, Fincke paljasti.

 

Kun joukkoon lisätään vielä Nuts Pyhän hopeamitalisti Julia Silvennoinen sekä Nuuksiossa aiemmin hyvin juosseet Yvonne Gunell, Anna-Stiina Erkkilä ja Erika Lehtola, on naisten kisasta tulossa äärimmäisen jännittävä.

 

Antila ja Simpanen ultran suosikit

 

Toisin kuin maratonilla, 72 kilometrin pituisen Nuuksio70 Trail Ultran hallitsevat mestarit ja reittiennätyksen haltijat Juuso Simpanen ja Johanna Antila ovat puolustamassa voittojaan.

 

Antilan viimevuotinen voitto tuli täysin puskista, sillä kyseessä oli hänen ensimmäinen ultrajuoksunsa ja samalla myös polkujuoksudebyytti. Vielä enemmän ihmetystä herätti hänen loppuaikansa 7.35.45, millä hän rikkoi Pirjo Saukon nimissä olleen reittiennätyksen yli 35 minuutilla.

 

Tällä kerralla Antilalla ei ole enää yllättäjän etua puolellaan, vaan hän saapuu Nuuksion metsiin ykkössuosikkina. Varsinkin, kun Nuts Pyhän maratonin voittanut Saukko joutuu suureksi harmikseen jättämään Nuuksio Classicin väliin jalkavamman takia.

– Verrattuna viime vuoteen, nyt reitti on tuttu ja tiedän vähän mitä juoksulta voi odottaa ja mikä minua odottaa! Erona viime vuoteen on myös se, että tänä kesänä olen käynyt juoksemassa yksittäisiä lenkkejä poluilla ja yrittänyt totutella vaihtelevalle alustalle, mitä en tehnyt viime vuonna, Antila kertoo.

 

Antila kilpailee harvakseltaan ja ennen Nuuksiota hänellä on takanaan vain yksi startti. Se oli tosin sitäkin komeampi, sillä hän juoksi elokuun alussa Hämeenlinnan helteisellä maratonilla uudeksi reittiennätykseksi 3.04.22. Toiseksi tullut hävisi puolisen tuntia.

– Juoksen täysin päivittäisen fiiliksen ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Kilometrejä kertyy 100-120 km/viikko, ja jos on aikaa, niin viikkokilometrit saattavat nousta yksittäisellä viikolla 150:een tai vastaavasti jäädä alle 50:n. En noudata erityisesti mitään harjoitusohjelmaa tai suunnitelmallisuutta lenkkeilyssä. Harjoitteluni on lähes 100% juoksemista ja nautin erityisesti aamulenkeistä, Antila valottaa harjoitteluaan.

 

Antilan haastajiksi lähtölistalta voidaan nostaa viime vuoden ultran hopeamitalisti Kaisa Saario ja maratonin kolmonen Paula Havu. Myös Nina Taimisto ja Piia Tikka ehtinevät mukaan kärkitaistoon. GPS-palluroita seuraavien kannattaa painaa mieleen myös kesäkuussa Nuuksio Backyard Ultralla säväyttänyt Kati Ahokas. Hän haastoi 33 tuntia kestäneessä koitoksessa itsensä Juha Jumiskon ja sijoittui lopulta toiseksi.

 

Juuso Simpanen tähdittää tuttuun tapaansa ultraa ja hakee kolmatta perättäistä voittoaan. Se tuskin lienee uhattuna, vaan kysymys on lähinnä siitä, alittaako hän maagisen kuuden tunnin rajan. Viime vuonna se jäi 2 minuutin ja 36 sekunnin päähän.

– Ainakin viimeisellä 10 kilometrillä pystyn ottamaan minuutteja pois viime vuotta kovemmalla loppukirillä. Jonkin verran pehmeämpiä ja mutaisempia polkuja on luvassa, mutta en usko sen vaikuttavan radikaalisti loppuaikaan, Simpanen arvelee.

 

Simpanen oli mukana myös Himos Traililla ja sijoittui neljänneksi huippusuunnistajien Mikko Knuuttilan, Arto Talvisen ja Olli Ojanahon jälkeen. Simpasen kisa oli nousujohteinen, mutta matka loppui UTMB-voiton uransa päätavoitteekseen asettaneelle ultraajalle kesken.

Kuva: Miska Koivumäki

– Himoksella oli kiva huomata, että pystyin haastamaan suunnistajat näinkin lyhyellä matkalla, vaikka fokus ja päätavoitteet ovat olleet vahvasti syksyn ultrilla. Tuntui, että matka loppui hieman liian nopeasti. 

– Kesän kisojen peruuntumisten mukana tuli mahdollisuus toteuttaa hauskoja omatoimiultria, jotka eivät kisakauden aikana mahdu kalenteriin. Perusvauhti on jälleen mennyt pari napsua ylöspäin, joten odotan innolla syksyn pidempiä kisoja, Simpanen sanoo.

 

Huippukuntoisen Simpasen takana nähdään mielenkiintoinen taisto muista kärkisijoista, ja tilaa löytyy myös yllättäjille. Mitalisijoille ehdolla ovat ainakin NUTS Ylläs Pallaksen 160km:n kakkonen Tuomas Maisala sekä Lari Koivu.

 

Tuttuun tapaan Nuuksio Classicissa kilpaillaan myös 5,7 kilometrin pituisella ja 6-16 -vuotiaille tarkoitetulla Mini Maratonilla.

 

Kisatapahtumia voi seurata täysin uuden palvelun, Live feedin kautta, mikä löytyy tapahtuman verkkosivujen etusivulta. Hetki hetkeltä -tyyppisessä uutisvirrassa raportoidaan kisan kulusta jo aamuviiden jälkeen monin eri keinoin. Lisäksi kaikken ultraajien sekä maratonin kärkinimien etenemistä voi jännittää reaaliaikaisen GPS-seurannan avulla.

 

Koronaepidemian määräykset ja suositukset on otettu Nuuksio Classicissa erityisen huolellisesti huomioon. Ajantasaisen ohjeistuksen voi tarkistaa verkkosivuilta. Tapahtumaan odotetaan yhteensä reilut 500 osallistujaa.

Kuva: Poppis Suomela

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X