Ansio voittoon Kolilla – Mäkäräinen suvereeni lyhyellä matkalla

Vaarojen Maraton järjestettiin Kolilla viikonloppuna. Tapahtuma on yksi Suomen tunnetuimmista polkujuoksutapahtumista ja se keräsi yli tuhat polkujuoksun ystävää Kolin poluille. Henri Ansio on hallinnut 43 kilometrin matkaa vuodesta 2014 lähtien suvereenisti, sillä mies on voittanut matkan siitä lähtien joka vuosi. Tänä vuonna loukkaantumisesta kärsinyt Ansio lähti hieman altavastaajana kisaan nautiskelemaan.

Henri Ansio on edelleen voittamaton Kolilla Kuva: Alpo Välimaa

Alkumatkasta kovinta vauhtia piti Juho Ylinen, joka onnistui karkaamaan muilta juoksijoilta. Pahaksi onnekseen Ylinen juoksi yhdestä risteyksestä ohi lähes kilometrin verran, ennen kuin hän huomasi eksyneensä reitiltä ja palasi takaisin. Ansio oli tässä vaiheessa päässyt muilta karkuun, ja Ylinen aloitti raivokkaan takaa-ajon. Yhdeksän minuutin etumatka kutistui pienimmillään kuuteen minuuttiin, mutta Ansion vahvan loppumatkan ansiosta hänen kärkipaikkansa ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Näin Ansio nappasi itselleen seitsemännen perättäisen voiton. Ylinen tuli maaliin toisena yhdeksän minuuttia Ansion jälkeen.

– Ylinen piti alussa reipasta vauhtia ja karkasi pian horisonttiin. Luulin lähes koko matkan juoksevani toisena, kunnes vasta loppunousun juurella kuulin johtavani kisaa, Ansio kertoi maalissa.

Ansio kertoi reitin olleen nopeassa kunnossa.

– Reitti oli kuiva ja nopea etenkin kahden edellisen vuoden lumikeleihin verrattuna. 

Erkkilä jatkaa loistavaa kauttaan

Naisten 43 kilometrin voiton vei ajalla 4.14,36 Anna-Stina Erkkilä, joka on ollut tämän syksyn ehdoton polkujuoksukomeetta. Erkkilä on voittanut nyt kolme Trail Tourin kilpailua peräkkäin: Nuuksiossa, Aulangolla ja Kolilla.

Anna-Stiina Erkkilällä kulkee kivikoista juurakkoihin ja kallioiden yli kärjessä Kuva: Jere Alén

– Kävin kesällä kiertämässä Kolin reittelä, jotta saisin käsityksen alueen maastoista. Reitti oli rankin ja haastavin niistä tapahtumista, mihin olen osallistunut. Juoksin omaa juoksuani enkä tiennyt tilanteen kehittymisestä kisan aikana. Kisan aikana ei ollut ongelmia, joten olen tyytyväinen suoritukseeni, Erkkilä kertoi maalissa.

Naisten sarjassa toiseksi tuli Pargas IF:n Yvonne Gunell (4.34,52) ja kolmanneksi Kalevan Rastin Netta Rajamäki (4.54,57).

 

Mäkäräinen suvereeni lyhyellä matkalla

Ampumahiihtouran viime keväänä lopettanut Kaisa Mäkäräinen osallistui ensimmäistä kertaa Vaarojen Maratonille 13,5 kilometrin sarjassa. Mäkäräinen nappasi sarjassaan selkeän voiton ajallaan 1.10,46. Toiseksi tullut Kontiolahden Urheilijoiden Sanna Hämäläinen hävisi Mäkäräiselle lähes kahdeksan minuuttia. Salla Koskela oli kisan kolmas 43 sekuntia Hämäläistä perässä.

– Olen käynyt Kolilla paljon juoksu- ja hölkkävaelluksilla, joten etenkin lähialueen reitit ovat minulle tuttuja. Kisassa minulla on vaikeuksia teknisissä alamäissä, joissa jäin paljon. Hyväkulkuisilla poluilla oli mukava juosta, Mäkäräinen kertoo.

Kaisa Mäkäräinen voitti devyytissään Vaarojen Maratonin 13,5km Kuva: Jere Alén

Mäkäräinen kertoo motivoituvansa kilpailemisesta edelleen, ja osallistuvansa siksi mielellään erilaisiin kilpailuihin. Mäkäräinen voitti edellisenä viikonloppuna Ilomantsissa järjestetyn Pogostan polkujuoksun.

– Kun viikonlopuksi on ilmottaunut kisoihin, on pakko käydä lenkilläkin. Juoksuharjoittelun olen tehnyt aina mieluiten poluilla. Jos joskus juoksen maratonin, niin juoksen sen todennäköisesti täällä Kolilla enkä maantiellä, Mäkäräinen kertoo.

Miesten 13,5 kilometrin matkalla käytiin tiukka kamppailu, kun suunnistajat Aaro Asikainen ja Markus Räsänen etenivät koko matkan lähes rinta rinnan. Viimeisellä sadalla metrillä Asikainen onnistui repimään pienen etumatkan Räsäseen nähden, ja maalissa kilpailun voittanut Asikainen oli kolme sekuntia ennen Räsästä. Asikaisen voittoaika oli 1.02,07.

– Voitto ratkesi loppunousun päällä, kun onnistuin kaivamaan vielä kirivaihteen päällä. Lopun ylämäki oli epämiellyttävä, Asikainen kertoi hengityksen tasaannuttua.

 

Pitkillä matkoilla reittiennätyksiä

 

Tapahtuman pisimmät matkat olivat 65 kilometrin ja 130 kilometrin sarjoilla. Miesten sarjan 130 kilometrillä Tomi Mikkola rikkoi vanhan reittiennätyksen lähes tunnilla ajallaan 16.53,26 ja Juuso Simpanen kirjasi 65 kilometrin reittiennätykseksi 6.19,00.

 

Naisten sarjassa 130 km voittaja Eija Keski-Säntti ajalla 21.47,35 ja 65 kilometrin sarjan Jasmina Nikula 7.38,43.

Reitit olivat nopeassa kunnossa – tässä Tomi Mikkola 130km:n nopein Kuva: Jere Alén

Vaarojen Maraton järjestettiin poikkeusjärjestelyin koronavirustilanteen vuoksi. Käytössä olivat muun muassa numerolappujen omatoiminen nouto, kuljetusten maskipakko sekä rullaavat vapaat lähtöajat kisalähtöjä lukuunottamatta. Järjestelyillä saatiin minimoitua osallistujien odottelu- ja jonotusaika tapahtuma-alueella.

Tulokset 

Sanomalehti Karjalainen tuotti tapahtumasta kolmen tunnin mittaisen livelähetyksen, joka tulee katsottavaksi osoitteeseen www.karjalainen.fi/polkujuoksu. Katsominen edellyttää Karjalaisen Digitilausta (1 €).

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X