Erkkilä ja Sorvisto uudet polkujuoksukuninkaalliset

Anna-Stiina Erkkilä ja Juha Sorvisto ovat kotimaisen polkujuoksukiertueen, Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) uudet valtiaat. Molemmat ottivat ensimmäisen kiinnityksensä himoittuun titteliin kiertueen päätösosakilpailussa Bodom Traililla viikonloppuna Espoossa.

Erkkilä on kauden todellinen komeetta, sillä häntä ei laskettu kauden alkaessa ennakkosuosikkeihin. Erkkilä osallistui neljään osakilpailuun viidestä ja voitti ne kaikki. Ykkössijat heltisivät Nuuksio Classicista (43 km), Aulanko Tower Traililta (22 km), Vaarojen maratonilta (43 km) sekä Bodom Traililta (21 km).

Aiemmin naisista Jaana Leivo ja Maija Oravamäki sekä miehistä vain Henri Ansio ovat voittaneet BTTF-kiertueen täysin pistein.

Bodom Trail 2020 naisten voittaja Anna-Stiina Erkkilä Kuva: Miska Koivumäki

– On ollut kyllä hieno kausi. Olen palautunut kisoista ja treeneistä tosi hyvin. Tiesin, että tänään ei ole mitään mahdollisuutta reittiennätykseen, kun maasto oli niin mutainen. Oman ennätykseni kuitenkin tein ja tähän on hieno päättää tämä hieno kausi, Bodomin reittejä kotipolkuinaan pitävä Erkkilä iloitsi.

Bodom Trailin erittäin mutaisella reitillä Erkkilän voittoaika oli 1.44.36. Pauliina Pohja oli toinen (1.55.33), ja Julia Silvennoinen kolmas (1.58.49). Silvennoinen sijoittui BTTF-kiertueella toiseksi ennen Emma Haajaa.

Erkkilä kiittelee kehittymisestään valmentajaansa Juuso Simpasta, joka on maamme parhaita polkujuoksijoita.

Juuso on tehnyt minulle hyvän ohjelman ja hänen opeillaan olen mennyt nyt noin vuoden. Mielenkiintoista katsoa, paljonko kilometrejä lopulta kertyy tänä vuonna, mutta ainakin treenimäärät ovat selvästi kasvaneet.

 

Erkkilä ja Boström suuntaavat Azoreille

Erkkilällä on vielä edessään yksi raju rypistys ennen ansaittua lepotaukoa. Hän osallistuu ainoana suomalaisnaisena Azoreiden saarella kuun vaihteessa järjestettävään Golden Trail World Championship -kilpailuun. Luvassa on neljä raskasta kisaa perättäisinä päivinä. Mukaan on erilaisten karsintojen kautta selvinnyt noin sata juoksijaa, joista noin puolet on naisia.

– Menen tekemään sinne parhaani. En tunne juurikaan muita juoksijoita, joten sinänsä ei ole mitään suurempia menestyspaineita. Ajattelen, että jos sijoittuisin parempaan puolikkaaseen eli 25-30 parhaan joukkoon, niin se voisi poikia jatkossa kutsuja kansainvälisiin kisoihin.

Suomen toinen edustaja tässä kansainvälisten huippujen tähdittämässä kilpailussa on suunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström, joka lunasti paikan Nuuksio Classicin yhteydessä tekemällään omatoimijuoksulla. 

Mårten Boström lunasti nopeimmalla ajalla Nuuksio Classicin reitillä Golden Ticketin. Kuva: Miska Koivumaki

GTWC-kisa järjestetään koronaepidemiasta huolimatta, mutta tiukkojen turvatoimien kera.

– Olen joutunut käymään viimeksi eilen koronatestissä ja lähettämään siitä kirjallisen todistuksen järjestäjille. Perille päästyäni minut testataan uudelleen, Erkkilä kertoi.

 

Sorvistolla uran huippuhetki

Jos oli Erkkilä kauden yllättäjä, niin lievänä sellaisena voidaan pitää myös Juha Sorvistoa. Koronan takia viiteen osakilpailuun supistuneen BTTF-kiertueen arveltiin etukäteen suosivan etenkin huippusuunnistajia, koska tarvittavat pisteet pystyi keräämään kolmesta puolimaratonin pituisesta kilpailusta.

Sorvisto osoitti kuitenkin nopeuden lisäksi sitkeyttä ja kirjasi tililleen ykköstilat Nuuksio Classicista ja Aulangolta. Bodomilla hänelle riitti kiertuevoittoon kolmas sija ajalla 1.29.55., kun pahin uhkaaja Arto Talvinen ei saanut tehtyä tarpeeksi suurta aikaeroa Sorvistoon nähden.

Nyt on yksi parhaista fiiliksistä mitä on ollut urheilu-uralla. Meinasi itku tulla loppusuoralla. On ollut niin vaikeita hetkiä viimeisten kuukausien aikana lantio-ongelman takia.

– Ongelmat alkoivat lantiossa ja lähentäjässä vaivata kesällä. Aulangon jälkeen olin aika valmista kauraa ja ajattelin pitää taukoa juoksusta. Koitin muun muassa pyöräillä. Tänään lähdin särkylääkkeen voimalla liikkeelle ja huomenna saattaa olla aika häijy olo jaloissa, Sorvisto naurahti kisan jälkeen.

Sorvisto oli kauden vakuuttavin Kuva: Rami Valonen

Samalla päättyi ainakin hetkeksi yksi valtakausi kotimaisessa polkujuoksussa, kun vuodesta 2015 lähtien kiertuetta hallinnut Henri Ansio jäi yhteispisteissä kolmanneksi. Ansion kautta sotkivat hänelle harvinaiset jalkavaivat, minkä seurauksena hän alkoi löytää kuntoaan vasta loppukaudesta. Bodomilla Ansio oli viides (1.33.12).

– Harmi etten ollut tänä vuonna 100% kunnossa, jotta olisin pystynyt täysipainoisesti haastamaan muut. Onnittelut Juhalle, hieno Tour häneltä tänä vuonna. Koitetaan ensi vuonna olla iskussa ja hakea taas Tourin voitto itselle, Ansio sanoi.

Bodom Trailin mestaruutta juhli paremmin suunnistajana tunnettu Juho Ylinen, jonka neljäs irtiottoyritys kahdesta muusta suunnistajasta, Talvisesta ja Ari-Pekka Lassilasta, jälkimmäisellä yhdeksän kilometrin lenkillä onnistui. Ylinen osallistui vain kahteen osakilpailuun eikä sen takia yltänyt kiertueen palkintosijoille, mutta asetti menestyksen kokonaiskisassa tavoitteeksi ensi vuonna.

Bodom Trailin miesten voittaja Juho Ylinen Kuva: Rami Valonen

– Vähän kieltämättä jännitti alussa, kun mentiin niin kovaa vauhtia ensimmäiset kilometrit (3.30-3.40 min/km). Ajattelin jo, että pitääkö tässä taas tyytyä johonkin kolmossijaan. Vähitellen vauhti onneksi tasaantui ja lopussa löytyi vielä voimia, maalilinjan ajassa 1.28.56 ylittänyt Ylinen kertoi.

Talvinen oli toinen ajalla 1.29.46 ja samalle sijaluvulle hän päätyi myös kiertueen yhteispisteissä. SM-maastoissa seitsemänneksi juossut Lassila väsähti lopun rankoissa nousuissa neljänneksi ajalla 1.32.41.

Koronajärjestelyt onnistuivat

12 kilometrin kilpailussa mestaruutta tuulettivat Oona Hilkamo (57.31) ja Lari Takanen (48.43). Bodom Nightin 10 kilometrillä pimeän hallitsivat parhaiten Julia Silvennoinen (53.12) ja Samu Heiska (41.57), jonka aika on samalla uusi reittiennätys. 

Nordman, Ansio, Ylinen, Sorvisto ja Takanen lähtökuopista Kuva: Miska Koivumäki

Silvennoinen vei nimiinsä myös Bodom Doublen (Bodom Nightin ja 21 km:n matkan yhteistulos). Miesten tuplan ykkönen oli Jukka Nurminen. Junioreiden 6 kilometrillä voitot menivät Silja ja Eetu Valtolalle. Yrityksille suunnatun Bodom Team -joukkuekisan voittopysti matkasi puolestaan vuodeksi Finnair Active Clubin haltuun.

Kaikkiaan Bodom Trailin kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin 650 juoksijaa. Koronan takia peräti 2/3 ilmoittautuneista joko siirsi osallistumisensa ensi vuoteen tai perui kokonaan. Normaalisti tapahtuma kerää yhteensä pari tuhatta osallistujaa ja on yksi maamme suurimmista.

– Olen tosi iloinen siitä että tapahtuma pystyttiin järjestämään. Lopullinen varmuus siitä saatiin vasta muutama päivä ennen kisaa. Järjestelyjen laadusta ei kyllä tingitty vähääkään. Ajatus oli, että jos kisa pidetään, se pidetään kunnolla, eikä himmailla, kilpailun johtaja Terho Lahtinen sanoi.

– Urheilullisesti taso oli huippukova. Hienoa nähdä, että polkujuoksun arvostus kilpaurheiluna on vahvassa nousussa. Kelikin suosi erityisesti lauantaina, ja vaikka järjestelyissä oli paljon uutta, niin ne toivat myös hyviä uusia kokemuksia. Esimerkiksi lähtöjen porrastus toimi sujuvasti, ja sen ansiosta poluille ei syntynyt samanlaisia jonoja kuin aiemmin. Tätä myös monet osallistujat kiittelivät.

Ensi vuonna Bodom Trail järjestetään normaalilla paikallaan 7.-8. toukokuuta.

– Toivottavasti epidemiatilanne on silloin jo parempi. Ensi vuodelle on siirtänyt osallistumisensa noin tuhat henkilöä, eli uusia paikkoja on jäljellä todella vähän. Täytyy miettiä tarkasti, millaisella konseptilla ensi vuoden kisa vedetään läpi.

Bodom Trail nettisivu

Bodom Trailin tulokset

BTTF-kiertueen loppupisteet

Kuva: Rami Valonen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X