Faial saaren isku

Golden Trail Championships, jonka laadukas lähtölista tekee siitä ehdottomasti vuoden kovimman polkujuoksukilpailun. Tänään käynnistynyt nelipäiväinen etappikilpailu, jossa juostaan Faialin ja Picon saarilla yhteensä 86km erilaista polkua. Suomalaisista Azoreilla on mukana Anna-Stiina Erkkilä ja Mårten Boström, jotka voittivat paikkansa kilpailuun Nuuksio Classicin reitillä juoksemillaan noteerauksillaan.

Tänään juostiin ensimmänen osakilpailu joka oli 24,5 km sisältäen 1159 nousumetriä ja 1137 m laskua. Reitti lähti Faialin saaren pohjoisrannalta, josta kivuttiin metsien läpi suoraan 900 metrin korkeudessa sijaitsevalle Faialin tulivuorikalderalle. Kalderan reunan jälkeen tiputettiin niittyjen läpi rannikkometsään, jossa reitti kulki osittain laavakivikossa. Maali sijaitsi Capelinhos-tulivuoren kyljessä saaren länsipäässä.

Ensimmäisen päivän lähtö Kuva: Philipp Reiter

Raivoavat tuulet, jatkuva sade ja mutaa

Toisin kuin eilisellä aurinkoisella prologilla tänään kahlattiin syvässä mudassa, liukasteltiin metsässä ja lennettiin alamäkeen niittyjen poikki. Kalderan reunalla tuuli pyyhkäisi sivuttain myrksylukemissa.

Reitti sopi suunnistustaustaisille ja Suomessa asuva ranskalainen Frédéric Tranchand (Team Nvii) ja ruotsalainen Tove Alexandersson (Team Icebug) veivät ensimmäisen päivän nimiinsä.

Tranchand maalissa voittajana. Kuva: Jordi Saragossa

”Meidän piti kiivetä metsän läpi, jossa juoksimme ojassa”, Frédéric Tranchand huudahti. Ranskalainen suunnistustaituri näyttää verisiä arpia jotka hän sai tältä tekniseltä radalta ja vaikeista olosuhteista. Mikään ei estänyt häntä voittamasta tätä ensimmäistä osakilpailua maailman parhaimpien polkujuoksijoiden seurassa! ”Kiipeily metsän läpi oli todella kovaa, taistelin todella, mutta tiesin, että on muitakin, jotka kamppailevat enemmän, koska olen tottunut suunnistamaan tällaisessa maastossa. Joten se motivoi minua. ”Olen todella tyytyväinen tulokseeni”, ylittäessään maaliviivan 30 sekuntia puolalaisen Bart Przedwojewskin (Team Salomon) edessä. Kolmanneksi rutisti marokkolainen Elhousine Elazzaouia (Team Salomon).

Voitolla on hintasa

Tove upottavalla alamäkiosuudella. Kuva: Philipp Reiter

Naistenkin kisassa suunnistaja ylitti maalilinjan ensinmäisenä. Ruotsalainen Tove Alexandersson (Team Icebug) voitti melkein 7 minuuttia sveitsiläistä Maude Mathysiä (Salomon). ”Maasto oli hyvin vaihteleva, siinä oli hyvin teknisiä osia ja mutaa! Se oli täydellinen minulle!” hän selitti, kun hän makasi mutaisena maassa ylitettyään maalilinjan. ”Joo, väänsin nilkkani… En tiedä kuinka pahasti. Yritämme huoltaa siitä ja saa nähdä, miten keho käyttäytyy seuraavien päivien aikana”, Tove totesi. Hänen takanaan Maude Mathys (Team Salomon) juoksi toiselle sijalle hymyillen villisti kasvomaskinsa alla. Mutta mikä tärkeintä, hän voitti ylämäki ja sprinttiosuudet. ”Olen niin onnellinen! Minulla ei ollut oikeastaan ​​suunnitelmaa, en pyrkinyt mihinkään, mutta kun näin että pääsin irti ylämäessä iskin kovempaa. Tiesin, että se olisi mahdollisuuteni, koska Tove on raketti alamäkeen ja rakastaa teknistä maastoa ”. Blandine L’Hirondel täydentää palkintokorokkeen kolmannelle sijalle.

 

Suomalaiset lupaavilla sijoilla

Mårten Boström oli miesten kisan 21. ehjän juoksun jälkeen. “Tarkkailin sykkeitäni alkunousussa, jotta en kuluttaisi liikaa voimia vielä ensimmäisessä osakilpailussa. Alämäen teknisellä osuudella kulki hyvin ja napsin itseasiassa koko loppumatkan selkiä edeltäni kiinni. Tästä on mukava lähteä loppuviikon kisoihin taistelemaan kärkikymmenikön tuntumaan.”

Mårten Boström mutaisessa nousussa kaldeiralle Kuva: Jordi Saragossa

Anna-Stiina Erkkilä nautti päivän raskaalla ja mutaisella reitillä. “Vaikka ylämäet olivat upottavia juuri ne kulkivat tänää yllättävän hyvin.” Erkkilä ei kumarrellut isoja polkujuoksunimiä ja juoksi itsensä hienolle 13. sijalle. “Loppumatkan tulin järkevästi himmaillen ja jalkoja säästäen. Toivottavasti jaloissa on voimaa myös tulevina päivinä”

Anna-Stiina Erkkilä nautti nousuista Kuva: Jordi Saragossa

 

 

 

Kisaviikko jatkuu huomenna 25 kilometrin ja 1300 nousumetrin osuudella Faialin saaren länsiosissa. Lauantaina juostaan merenpinnalta Picovuoren (2351m) huipulle ja sunnuntaina juostaan kauden grande finalessa 30km, jossa polkujuoksukauden maailman parhaimmat kruunataan.

@AzoresTrailRun | @GoldenTrailSeries | @VisitAzores.travel #GoldenTrailChampionship

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X