Boström kolmas Transgrancanarian Maratonilla

Spartan Trail World Championships on vuoden mittainen kilpailusarja, jossa kilpaillaan MM-tittelistä ympäri maailmaa vaativimmissa polkujuoksukisoissa. Trail Run sarjassa kilpailumatkat ovat 25-49km ja Trail Ultra sarjassa 50- 129km.

MM-sarjan ensimmäinen osakilpailu juostiin lauantaina Gran Canarialla, Transgrancanarian yhteydessä. Maratonilla juostaan saaren korkeimmalta kohdalta San Bartolome de Tirajanan ja Ayagauresin kautta alas Masapalomaksen lomaparatiisiin varsin teknisiä polkuja pitkin. Matka oli tänä vuonna yli kilometrin verran alle maratonin, sisältäen 670m nousua ja 2300m laskua.

Väliaikalähdöllä liikkeelle

Mårten Boström juoksi ennakkoluulottomasti erikoisoloissa järjestetyssä kisassa. Lähtöruuhkien välttämiseksi kisaan lähdettiin väliaikalähdöllä muutaman sekunnin välein, joten kisana aikana ei ollut käsitystä kilpailijoiden paremmuudesta. “Lähdin reippaasti liikkeelle koska alamäkivoittoisella reitillä ei ole kuin kolme kunnollista nousupätkää, joita varten kannattaa säästellä voimia”. Kisan lähdössä oli pohjoisen juoksijoille sopivat olosuhteet, kun lämpötila oli vain joitakin asteita plussalla ja sateet olivat kastelleet polut liukkaiksi. Ruotsalainen Sebastian Ljungdahl lähti liikkeelle kaikkein vikkeläimmin, mutta kaatui ensimmäisen pitkän alamäen alussa liukkailla kalliolla. 

“Aikaisin lähteneet kenialaiset menivät alussa menojaan, mutta sain napsittua kaikki muut edelläni lähteneet juoksijat kiinni ensimmäisien 6 kilometrin matkalla.” Boström oli kaikilla väliaikapisteillä neljän parhaan joukossa, mutta sitä hän ei kisan aikana voinut tietää.

“Olin puolimatkan teknisellä alamäkipätkällä henkisesti tiukoilla kun en ollut pitkään aikaan nähnyt muita juoksijoita.” Viimeisen mäen päällä 26km:n paikkeilla Espanjan mestari Andreu Simón saavutti suomalaisen. “Epäilin vauhdin perusteella että Simón oli lähtenyt jälkeeni, mutten tiennyt varmuudella kumpi meistä oli edellä juostessamme peräkkäin!”

“Kilpailutilanne oli erikoinen, mutta hyödyimme kumpikin seurasta kisan loppuosassa.” Kaksikko eteni seuraavan kympin vuorotellen vetäen. “Lopun helpolla pätkillä talven hyvin menneet juoksutreenit purivat ja kiihdytin maaliin parikymmentä sekuntia ennen Andreuta.”

Andreu Simón oli lähtenyt muutaman minuutin Boströmin perään ja oli lopulta nopein MM-sarjan avauksessa ajalla 2:41:27. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt Ben Kimtai Cematot 2:43:24 oli toinen ja Boström kolmas ajallaan 2:44:09.

Teknistä kalliopolkua Kuva: Carlos Diaz-Recio

Boström kiertää polkujuoksun MM-sarjaa

“Vaikka olen aiemmin voittanut täällä 31km:n matkan (2016 & 2019) ja tiesin että polut sopivat minulle arvelin että kisan taso olisi tänä vuonna MM-statuksen takia kova. Lopputulokseen olen tyytyväinen, mutta olipahan kummallista juosta polkukisa väliaikalähdöllä.” Boström on suunnitellut kiertävänsä Spartan Trail World Championships -sarjaa tänä vuonna siinä määrin mitä pandemian aikana on mahdollista. 

Transgrancanaria on perinteisesti ollut suomalaisjuoksijoiden suosiossa, mutta pandemian takia sinivalkoiset loistivat poissaolollaan. Juoksijoita oli tänä vuonna eri matkoilla yhteensä mukana noin 1500, mikä jää kauas normaalivuosien polkujuoksujuhlien osallistujamäärästä.

Trangrancanaria tulokset

Spartan Trail World Championships kalenteri 2021/22

Transgrancanaria HG. Gran Canaria, Espanja (24-28 helmikuuta).
Patagonia Run. San Martín de los Andes, Argentiina (9-10 huhikuuta).
Lavaredo Ultra Trail. Cortina D’Ampezzo, Italia (24-27 kesäkuuta).
Brisbane Trail Ultra. Brisbane, Australia (10 heinäkuuta).
Fjällmaraton, Åre, Ruotsi (7 elokuuta).
Ultra Pirineu. Bagá, Espanja (1.-3. lokakuuta).
Borneo Trail Classic. Sarawak, Malaysia (lokakuu).
Translantau. Hong Kong (12-14 marraskuuta).
Golden Gate Trail Classic. San Francisco, USA (syksy).
Aconcagua Ultra Trail. Los Penitentes, Argentiina (19/2/2022).

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X