Kuinka löytää hyviä juoksureittejä

Juokseminen on yksi suomalaisten suosituimmista liikuntaharrastuksista, jonka johdosta juoksureittejä suunnitellaan monessa kodissa. Itsellesi sopivin reitti riippuu halutusta maastosta sekä matkan pituudesta. Onneksi kotimaamme on täynnä erinomaisia juoksureittejä, joita kiertäessä ei varmasti yhdellekkään juoksijalle tule tylsää. Suomalaiset juoksureitit vaihtelevat metsän siimeksestä merimaisemiin, sekä hektisiin kaupungin urbaaneihin katureittihin. Tavanomaisesti juoksureittien pituudet vaihtelevat muutamista kilometreistä aina puolimaratonin mittaisiin.

Itselleen sopivien juoksureittien etsiminen kannattaa aloittaa tutkailemalla omia mieltymyksiään. Millä alustalla haluat juosta. Lyhyemmän juoksulenkin tai intervallien tekoon sopii loistavasti urheilukentät, joiden läheisyydestä löytyy monesti myös eripituisia ulkoilureittejä. Urheilukenttien lähistöltä löytyviä opastetauluja kannattaa tarkkailla, sillä niistä löytyy monesti hyviä vinkkejä lähimaaston lenkkipoluista.

Ympäri maata löytyy myös erilaisia retkeilyalueita, joissa risteilevistä ulkoiluväylistä voi löytyä todellisia helmiä, varsinkin enemmän rauhaa haluaville juoksijoille. Maastossa sekä kauempana muusta asutuksesta tehdyissä juoksulenkeissä on hyvä huomioida reittien kulkusuunta, pituus sekä vaativuusaste. Monista reiteistä on yleensä laadittuna kuvaukset, jotka helpottavat käyttäjää valitsemaan itselleen sopivimmat kohteet.

Joskus hyvän juoksureitin löytäminen on arpapeliä. Vedonlyöntivuosi 2021 tuo tullessaan loistavia tarjouksia, pelivalmistajien innovatiivisia tuotoksia, uusia kasinoita sekä uusia mahdollisuuksia, joten kannattaa olla hereillä. Polkujuoksija voi lähteä metsään seuraten eläinpolkuja, mutta jos sillä taktiikalla löytää takaisin kotiin olet todellakin eläimmellinen.

Parhaat sovellukset juoksijoille

Juoksureittejä voi ja kannattaakin tutkailla myös monipuolisten karttasovellusten avulla. Esimerkiksi Suunto Sovelluksen reittisuunnittelu tarjoaa loistavat puitteet lenkkien suunnitelemiseen. Tämän sovelluksen hyvänä puolena on sen toimivuus kaikkialla maailmassa. Heat Map-toiminnon avulla löydät suosituimmille väylille tai niin halutessasi voit mennä sinne minne harva eksyy. Omia reittejä on helppo laatia, mitata ja käydä luontokohteissa kiinnostavissa paikoissa. Sovellus mittaa tallennustilassa m.m. matkan, keskinopeuden ja energiankulutuksen. Käyttäjät voivat sekä tallentaa että jakaa omia reittejään – tästä kannattaakin ottaa vinkkejä uusia reittejä silmällä pitäen.

Tässä sovelluksessa reitit voi saada piirtymään automaattisesti esimerkiksi polkujen tai teiden mukaan. Juoksun ystävät voivat löytää markkinoilta paljon muitakin juoksureittien etsimiseen sopivia appeja, kuten esimerkiksi Strava, jossa käyttäjät voivat löytää myös muiden suunnittelemia juoksureittejä.

MapMyRun tarjoaa kaikille juoksijoille yhden maailman suurimmista urheilijoiden yhteisöistä, jossa voit suunnitella oman reittisi, niin omassa kotikaupungissasi kuin myös laajasti ympäri maailmaa. Pääset myös seuraamaan muiden luomia reittejä, etsimään alueesi suosituimmat lenkkipolut, ja tarkastelemaan matkan varrella olevia turvallisuusriskejä. Tässä sovelluksessa on myös oma verkkokauppa, jossa esitellään markkinoiden trendikkäimmät urheiluvarusteet.

Muita reittien suunnitteluun sovelluksia ovat ainakin Wikiloc, Trailmap, Komoot, Fatmap, Sports Tracker, Nike+ Running, Runtastic sekä Runkeeper.

Metsästä voimaa juoksemiseen

Metsähallitus ylläpitää yli 7000 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joten jokaiselle juoksun harrastajalle löytyy varmasti oikean mittainen ja vaativuustasoltaan sopiva lenkki kierrettäväksi. Itselleen sopivia reittejä voi etsiä esimerkiksi luontokeskuksista, Luontoon ja Retkikartta –palveluista.

Karttaselain sivusto tarjoaa osaltaan mahdollisuuden tarkastella tarkkoja maasto-, meri-, sekä kaupunkikarttoja. Tästä sivustosta sekä Karttaselain mobiilisovelluksesta voit saada tuhansien eri käyttäjien vinkkejä. Tämä sivusto on todellinen helmi varsinkin jokaiselle luonnossa liikkujalle, sillä saatavilla ovat kaikista tarkimmat maastokartat, merikartat, retkeilykohteet sekä selkeä kaupunkikartta kadunnumeroilla. Voit paikantaa sijaintisi tarkasti kartalle, tallentaa kiinnostavat kohteet helposti sekä turvallisesti osaksi omaa käyttäjätiliäsi.

Piirrä sekä mittaa reittejä etukäteen – ja hyödynnä myös kätevää karttojen etukäteen lataamista mahdollista offline-käyttöä varten.

Turvallisuudesta on huolehdittu etäisyysmittarin avulla, joka auttaa suunnan sekä kohteen löytämisen määrittämisessä. Käyttäjät voivat suunnistaa turvallisesti takaisin lähtöpaikalle juoksulenkin päätteeksi. Karttaselaimesta löydät myös monipuolisia blogikirjoituksia, joista voit saada vinkkejä lenkkipolkujen etsimiseen.

Olipa hakusessa sitten upeat vanhat kartanot pihapiireineen, merellinen rantaraitti, kansallispuiston suot tai vehreät metsäpolut, Suomen jokainen maakunta tarjoilee osaltaan mitä hienoimpia luontokohteita.

Uudenmaan helmet

Uudellamaalla asuvien kannattaa ottaa oppaakseen mobiililaitteilla toimivan Helsingin Citynature -verkkosivuston. Mobiiliopas neuvoo, miten pääset luontokohteeseen. Lisäksi oppaan valmiit retkireitit auttavat kulkemaan maastossa sekä sisältävät runsaasti tietoa kohteen luonnosta, historiasta ja palveluista.

Sivustolta Uuvi löytyy lähes 300 linkkiä, jotka johdattavat Uudellamaalla oleviin virkistys-, retkeily- tai luontokohteisiin.

Myös omaa paikkakuntaa koskevat keskustelupalstat, kaupungin omat ilmoituskanavat sekä tietenkin oma ystäväpiiri voi olla apuna reittien löytämisessä. Polkujuoksu on antoisampaa, jos samalla voi oivaltaa uusia luontokokemuksia, joten reittien suunnitteluun kannatta panostaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X