Geenitiedolla oikeita valintoja harjoitteluun

Evogenom Oy on suomalainen bioteknologiayritys, joka pyrkii edistämään terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Urheilijoille geenitesti on mielenkiintoinen, koska siitä saatavaa tietoa voidaan hyödyntää omien treenien ja ruokavalion optimointiin juuri omien ominaisuuksien perusteella. Oma analyysi antaa vankkaa perustietoa siitä, miten kehosi toimii luontaisesti perimäsi ansiosta ja millaisia erilaisia mahdollisuuksia sinulla on. 

Geenitestin teko

Geenitestillä tutkitaan perinnöllisiä ominaisuuksiasi, jotka ovat periytyneet testattavalle. Testin suorittanut saa raportin, jonka tulokset perustuvat suureen määrään tieteellisiä tutkimuksia. Tulokset perustuvat omasta näytteestä otettuihin geeneihin, eivätkä näin ollen ota huomioon elämäntapojen vaikutusta, liikuntatottumuksia tai ympäristötekijöitä. Näin ollen tämä geenitestaus määrittelee enemmän mahdollisuuksiasi kuin tämänhetkistä tilaasi.

Kolme testattavaa tekivät Evogenom Sport geenitestin itse kotonaan viidessätoista (15) minuutissa. Testissä kerätään sylkeä koeputkeen, joka sinetöidään ja postitetaan Evogenomille Jyväskylään. Kaikki testin tekemiseen sekä postitukseen tarvittavat materiaalit tulevat itse testin mukana.

Perintötietoa urheiluun liittyvistä ominaisuuksista

Testi antaa perinnöllistä tietoa eri kategorioista, jotka ovat: valmennus- ja harjoitteluominaisuudet, uni ja lepo, nautintoaineet, painonhallinta, ravinto, vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit, terveys ja oma keho, allergiat, persoonallisuus ja lääkevasteet sekä lisäksi joitain muita satunnaisia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Testaaja saa siis kattavan 87 sivuisen raportin.

Testaaja1 raportista poimittua:

  • “Lihaskudoksesi perinnöllinen rakenne on suunnilleen puolet hidasta, puolet nopeaa kudosta.”
  • “Genotyyppisi on keskivertoa korkeammin painottunut kestävyysurheiluun.”
  • “Kipukynnyksesi on näiden perintötekijöiden suhteen runsaasti keskivertoa alempi.”

Testaaja1 mietteet testin tuloksista omin sanoin: “

Suurin osa geenitestin tuloksista vastasivat odotuksia, joskin olen uskonut kipukynnykseni olevan korkea ja tuskin se on elämäntapavalintojen kautta muuttunut. Suoraan sporttiin liittyvät tulokset olivat odotetut ja voin jatkaa hyväksi todettuja treenimuotoja esimerkiksi luottaen että nopeusvoimatreenit purevat minulla.

Geenitiedosta itsevarmuutta maratonille

Testaaja2 mielestä mielenkiintoisimmat oivallukset omasta testistään: 

  • “Nämä perintötekijäsi helpottavat pärjäämistäsi ääriolosuhteissa.”
  • “Kofeiiniaineenvaihduntasi on keskivertoa tehokkaampaa. Kofeiini poistuu elimistöstäsi keskivertoa nopeammin, eikä täten sen vaikutus kestä niin pitkään.”

Testaaja2 kommentit testin tuloksista: “Oli mielenkiintoista saada tietää, että perintötekijöideni puolesta voin menestyä maratonimatkoilla, jolloin elimistö on erityisen kovilla. Testitulos kofeiininaineenvaihdunnasta pitää hyvin paikkansa omalla kohdalla, voin nauttia kahvia vielä iltapäivälläkin menettämättä yöuniani. Painonhallinta kategoriasta sain paljon hyödyllistä uutta tietoa, jota voin käyttää tarvittaessa hyödyksi omassa painonhallinnassa. Nutrigenetiikka on tutkimusalana vielä nuori, mutta tulevaisuudessa tarkemmin yksilöity ruokavalio voidaan räätälöidä perintötekijöiden perusteella.”

Oman kroppansa ymmärtämistä

Testaaja3 halusi nostaa esille seuraavat kohdat: 

  • “Dopamiinitasosi ovat näiden perintötekijöidesi johdosta hivenen matalammalla kuin keskiverrolla ihmisellä. Stressi voi vaikuttaa tiettyyn pisteeseen asti suorituskykyäsi edistävästi – saatat toimia stressin alaisena sekä paremmin kuin keskiverrot ihmiset että paremmin kuin jos toimisit ilman stressiä.”

Testaaja3 oivallukset nostetuista kohdista: “Palautuminen on urheilijalle tärkeää ja tämän geenitestin avulla sain tärkeää dataa omasta palautumisestani, joka osittain tuki jo itse havaittuja ominaisuuksiani. Olen aina ollut sitä mieltä etten ole aamuvirkku, mutta testi oli vahvasti kanssani eri mieltä. Täten voin todeta, että oma asennoitumiseni sekä elämäntapani ovat vaikuttaneet lopputulemaan. Koen edelleen olevani aamu-uninen, mutta tiedostan toisaalta ettei aikaiset aamuherätykset ole loppujen lopuksi itselleni kovinkaan hankalia tai epämiellyttäviä. Stressinsietokyky tulokset ovat kannustavia sekä tukevat omia havaintoja itsestäni.”

Kaikkien testaajien mielestä raportti oli selkeälukuinen sekä helposti ymmärrettävissä. Testaaja2 sekä testaaja3 poiminnoissa näkyvissä kuvissa, jotka on otettu suoraan raporteista näkyy palkkeja joilla eri ominaisuuksia on kuvattu. Kaikki testaajat kokivat palkeilla kuvaamisen selkeyttävän muun muassa testituloksien vertailua ja lukua. 

Testaajat suosittelevat Evogenom geenitestiä henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita omasta perimästään sekä itsensä kehittämisestä. Parhaimmillaan geenitesti voi kannustaa ja helpottaa elämäntapamuutoksessa.

Tarjouskoodilla SPORTJUOKSU lukijat saavat Evogenom Sport geenitestin hintaan 190€/testi (norm 295€).

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X