Trailrunningfinland.comin testissä on tällä kertaa GPS-paikantimella varustettu Polar Vantage V2 urheilukello. Kello on hyvin kevyt ja se painaa vain 52 grammaa ja on edeltäjäänsä 14 g kevyempi. Muodot ovat pyöreät ja sulavat, eikä nappien viereen ole kirjattu toimintoja ja design on asetettu selvästi etusijalle. Ainoa selvästi erottuva piirre on käynnistys/kierrosnappi, joka erottuu punaisena muista napeista. Kellossa on kosketusnäyttö ja sitä pyyhkimällä eteen-taakse ja sivusuunnissa ja käyttäjä voi helposti vaihdella kellon näkymiä. Polarin käyttöliittymä ja Polar Flow-sovellus edustavat erinomaista selkeyttä mm. harjoituksen tehojakauman muodossa. Lisäksi kellossa on tukku mielenkiintoisia sovelluksia, joista muutamia nostetaan tässä arvostelussa esiin. Kelloa testattiin talviolosuhteissa ja tehdyt aktiviteetit olivat lähinnä hiihtoa tai sisäpyöräilyä, mutta muutama juoksulenkkikin tuli heitettyä. Testattu kello ei sisältänyt sykevyötä, joka hankaloitti käyttöä talviolosuhteissa.
Uudet toiminnot
Vantage V2:ssa on edeltäjiinsä nähden uutta seuraavat toiminnot:
FuelWise, HillSplitter, Komoot-reitit, jalkojen palautumistesti, pyöräilytesti, juoksutesti, energialähteet, kompassi, kellotaulun väriteemat, puhelimen musiikin hallinta, säätiedot ja GPS:n energiansäästömoodi. Kellossa on runsaasti erilaisia toimintoja, joista tavoitteellisesti harjoitteleva henkilö tarvitsee vain muutamia. Erilaiset testit ovat kuitenkin hyödyllisiä, mikäli niitä tekee säännöllisesti ja suhtauttaa dataa muuhun harjoitteluun, stressitasoihin jne. Tällöin testit indikoivat luotettavammin kunnon kehitystä tai erityisesti ylirasitustilaa.

FuelWise
Näistä toiminnoista polkujuoksijoille on ehdottomasti mielenkiintoisin FuelWise toiminto, jossa voi asettaa tietyin aikaintervallein tapahtuvat hiilareiden ja juoman nauttimismuistutukset, jotka pelastavat monen polkujuoksijan energian ja nesteen puutteelta. Muistutukset ovat lyhytkestoisia ja siksi kellon on oltava näkyvissä, jotta muistutuksiin ehtii reagoida. FuelWisessa on älykäs hiilarilaskuri, joka osaa suhteuttaa treenitaustasi ja fyysiset asetuksesi, joita ovat ikä, sukupuoli, pituus, paino, maksimisyke, leposyke, VO2max, aerobinen kynnys ja anaerobinen kynnys. Näiden tietojen perusteella kello arvio todellista hiilarien kulutusta harjoituksen aikana. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi polkumaratoneilla ja -ultrilla riittävän energiatason ylläpitämiseksi. Kilpailuissa toisinaan fiilikset ottavat vallan ja perusasiat (ruoka ja juoma) mystisesti unohtuvat ja siitä seuraa suorituksen notkahtaminen. FuelWise-toiminto on varmasti hyödyllinen silloin kun edessä on pitkä nousu- tai työjakso, joka ottaa keskimäärin merkittävästi enemmän energiaa ja voimia kuin muu reitti ja tällöin sovellus suosittelee myöskin käyttämään suhteellisesti enemmän hiilihydraatteja kuin keskimäärin. FuelWisessa on tärkeää valita treenitaustaksi semi-pro tai pro, jotta on mahdollista päästä jopa 90g per tunti energian kulutukseen, joka on lähellä teoreettista maksimikulutusta (noin 100 g/h). Alemmilla harjoitustaustoilla maksimaalinen hiilihydraattien kulutus on joko 30 tai 60 g/h. Treenitausta on sinänsä tärkeää, koska valitsemasi taso määrittää maksimin kuluttamillesi hiilihydraateille, vaikka todellisuudessa käyttäisit enemmän!
HillSplitter
Miltei kaikilla tavoitteellisesti harjoittelevilla polkujuoksijoilla on harrastaa mäkiharjoittelua ja HillSplitter saattaa tuoda siihen lisäarvoa. HillSplitter jakaa erottelee ylä- ja alamäkiosuudet ja jakaa ne jaksoihin kilometrikohtaisesti. Tämä toiminto voi olla kuriositeetti polkujuoksijoille, jotka haluavat tietää ajallisen jakauman ylä- ja alamäkien välillä ja jos haluaa simuloida kisareittiä, tavoitelle jotain tiettyä ajallista kokonaismäärää ylä- ja alamäkien osalta. Testijakson aikana havaittiin, ettei kaikkia mäkiä eroteltu, koska matkaan pohjautuva minimiresoluution on 1 km ja kello valitsee joko ylä- tai alamäen per kilometri. Tämän toiminto kaipaa vielä kehitystä toimiakseen mäkitunkkaajan apuna Etelä-Suomen pienissä mäissä.
Yhtenä uutena testinä kellossa on jalkojen palautumistesti, joka määrittelee lihasten ja jänteiden voimansiirtokykyä kevennyshyppyjen muodossa. Kello mittaa hypyn korkeutta ja testi vaatii kolmen hypyn suorittamista lyhyine taukoineen. Kevennyshyppyjen korkeus lienee hyvä indikaattori jalkojen palautumisen ja hermotuksen toiminnan osalta ja sitä voi hyödyntää mm. voima- ja nopeustreenien ajoituksessa. Itsessään testi on yksinkertainen, mutta saadakseen jotain hyödyllistä tietoa testistä, käyttäjän on syytä tehdä testejä viikoittain. Tämän lisäksi Polarin kelloissa on erinomainen klassikkotesti, ortostaattisen sykkeen mittaus, joka kuvaa autonomisen hermoston stressitilaa makuulta noustessa. Valitettavasti ortostaattinen testi vaatii sykevyön, joita on saatavilla perinteisinä rintakehän ympäri kannettavina tai optisella sykkeenmittauksella käsivarteen kiinnitettävänä versioina.
Rannesykemittaus
V2:n rannesykemittaus on erinomainen ja testaaja oli yllättynyt sen toimivuudesta jopa juoksijalle ominaisessa kapeassa, luisevassa ranteessa. Testaaja piti kahta eri valmistajan multisport-kelloa miltei kaksi kuukautta ranteissa ja vertaili kellojen suorituskykyä. Verrokkikelloa käytettiin treeneissä sykemittarin kanssa ja V2:n toimintaa verrattiin siihen. Polarin Precision Prime™ yhdistelmäsensoriteknologia toimi yllättävän hyvin. Polarin rannesyketeknologia on toimiva konsepti, koska se ei hukannut sykettä kuin joskus hiihtolenkkien aikana ja hiihto on tunnetusti yksi haastavimmista liikkumismuodoista rannesykemittauksen osalta. Yksi menestyksen saloista, voi olla rannesykemittarin mittausrajapinnan ulkonema, joka oletettavasti parantaa kontaktia ranteeseen. Positiivista oli myöskin se, ettei kellon sykemittari mm. häiriintynyt juoksuaskeleista, joka on ominaista eräälle kilpailevan merkin kelloille. Testaaja oli suhtautunut kyynisesti kalorien mittaukseen historiallisista syistä, mutta V2 suoriutui siinäkin yllättävän hyvin, kun sitä verrattiin wattimittarilla varustetun kuntopyörän laskemiin kaloreihin. Näissä mittauksissa kehon lämpötilalla oli kuitenkin suuri merkitys kaloreiden todenmukaisuuden osalta; mitä korkeampi kehon lämpötila, sitä korkeammat sykkeet ja myöskin kalorien kulutus.

Nightly Recharge
Noin kuukauden käytön jälkeen Nightly Recharge toiminto heräsi eloon ja alkoi tarjoilemaan dataa yöllisen palautumisen tasosta. Uni ja sen laatu on kiistatta hyvin merkittävä palautumiseen vaikuttava tekijä ja kello arvioi käyttäjän unen määrää, eheyttä ja sen palauttavuutta. Tämän lisäksi kello antaa arvion unen vaiheista ja keskeytyksistä ja arvioi sen perusteella sen vaikutusta päivittäiseen palautumiseen. Sovellus on suhteellisen kriittinen unen määrän suhteen ja testaajalla oli useasti tiedostamattomia ongelmia unen eheyden suhteen mm. yöllisen kierimisen vuoksi. Kello mittaa autonimisen hermoston rauhoittumista yön ensimmäisten tuntien aikana (ANS-mittaus) ja sen lisäksi sykevälivaihtelua, joka riippuu sykkeestä ja hengitystiheydestä. Testijakson aikana oli vaihe, kun testaaja suoritti kahden tunnin harjoituksen päivittäin ja myöskin viihtyi töiden parissa keskimäärin 10 tuntia päivässä. Toistettuaan viikon tätä sykliä, kaikki kellon mittarit viittaisivat ylirasitukseen. Kyseisenä päivänä oli muutakin stressiä ilmassa ja oli erittäin mielenkiintoista, että testaaja ei saanut nukuttua seuraavana yönä juuri lainkaan sympaattisen hermoston ottaessa yliotteen. Kello oli tällä kertaa ajan hermoilla ylirasituksen suhteen, joka oli sinänsä yllättävää lyhyehkön testijakson takia, mutta pidemmän ajanjakson yli tapahtuva Nightly recharge ei tässä yhteydessä osata arvioida.

Polar Vantage 2 osoittautui toimivaksi pakkaukseksi ja sen tarjoama data kiinnosti testaajaakin kovasti. Testikellon akunkesto ei ollut mairitteleva 24/7 sykemittausmoodissa ja kyseinen kello ei ole optimoitu ultrapitkiin koetuksiin. Kellossa on kuitenkin ns. GPS:n virransäästömoodi, jossa pystyy pidentämään GPS paikannuksen talletuksen aikaväliä ja siten pidentämään akunkestoa aina 100 tuntiin laitevalmistajan lupauksiin perustuen. Trailrunningfinland.comin kenttätestaaja suosittelee V2 kelloa lukijoilleen, koska se on käytöltään edustaa sykemittareiden eliittiä ja siinä on hyödyllisiä ominaisuuksia.
Plussat:
- Erinomainen rannesykemittari
- FuelWise polkujuoksijoille
- Kattavat testit
- Nightly recharge-toiminto antaa mielenkiintoista tietoa palautumisesta.
Miinukset:
- Akkua joutuu lataamaan testikellossa muutaman kerran viikossa. Onneksi, lataustoimenpide on hyvin lyhyt. Pohdittavaksi jäi se, että kuinka pitkiin kilpailuihin kello todellisuudessa soveltuu?
- Kellon käytön opettelu vaatii aikaa erityisesti, kun nappien vieressä ei ole kuvausta napin funktioista, etenkin jos ei jaksa perehtyä manuaaleihin. Eri valmistajien tarjoamien sykemittareiden nappien logiikassa on yllättävän suuria eroja.
Kokonaisarvosana

Linkki valmistajan sivuille:
https://www.polar.com/fi/vantage/v2