Polkujuoksun ja suunnistuksen huiput kohtaavat ennätyskovalla Bodom Traililla

Buff Trail Tour Finland sai lentävän lähdön korona-ajan rajoituksista huolimatta Karhunkierroksella toukokuun lopulla ja tulevana viikonloppuna polkupirskeiden odotetaan jatkuvan Bodom Traililla Espoon Pirttimäessä.

Bodom Trailin järjestäminen varmistui vasta viime viikolla, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto höllensi kokoontumisrajoituksia. Kaksipäiväisessä tapahtumassa minimoidaan riskit monin eri tavoin.

– Keskeisin muutos on 12/21 kilometrin lähtöjen porrastaminen kahdelle päivälle: yksi lähtö on perjantai-iltana, yksi lauantaina aamulla ja yksi lauantaina iltapäivällä. Lisäksi perjantaina iltapäivällä järjestetään Bodom Team, ja lauantaina puoliltapäivin 6 kilometrin kilpailu, kertoo tapahtumajohtaja Terho Lahtinen.

Osallistujat jaetaan lähdöissä enintään 50 henkilön lohkoihin AVI:n määräysten mukaan. Kasvomaskeja käytetään lähtöön saakka. Pukeutumis- ja peseytymistiloja ei ole, siirrettäviä vessoja desinfioidaan ahkerasti, ja esimerkiksi huoltopisteillä käytetään poikkeuksellisesti kertakäyttömukeja.

– Tärkein ohje on kuitenkin yhä se, että tapahtumaan ei saa tulla mikäli lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita ilmenee kymmenen päivän sisällä ennen tapahtumaa. Vaikka tartuntamäärät ovat olleet laskussa koko maassa, ja rokotekattavuus kasvaa vauhdilla, epidemia on yhä keskuudessamme, Lahtinen muistuttaa.

Tarkemmat terveysohjeet on julkaistu tapahtuman verkkosivuilla. Tapahtumaan odotetaan yhteensä noin tuhatta juoksijaa kahden päivän aikana. Ilmoittautumisen on halutessaan voinut siirtää myös ensi vuoteen, johon on tarttunut noin kolmannes ilmoittautuneista.

Golden Trail -finaalipaikat houkuttimina

Bodom Trail on yksi neljästä kilpailusta, joiden voittajat lunastavat paikan Golden Trail -kisasarjan Pohjoismaiden finaaliin Nuuksio Classiciin. Muut karsintakisat ovat Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Nuuksiossa karsitaan edelleen edustajat Golden Trail National Series -finaaliin Portugalin Azoreille.

Tämä ainutlaatuinen mahdollisuus on houkutellut lähtöviivalle paljon lajin kotimaisia huippuja sekä polkujuoksusta että suunnistuksesta. Suurimmat ennakkosuosikit ovat viime syksyn mestarit ja Karhunkierroksen 55 kilometrin ylivoimaiset voittajat Juho Ylinen ja Anna-Stiina Erkkilä.

Bodom Trail 2020 naisten voittaja Anna-Stiina Erkkilä Kuva: Miska Koivumäki

– Hyvällä fiiliksellä olen lähdössä Bodomille, mukava päästä kotipoluille nauttimaan kilpailutunnelmasta ja saada kotikulmille muita polkujuoksijoita! Peilaan tavoitteita omaan kehitykseen, eli jännä nähdä pystynkö syksyn kilpailuajasta nipistämään pois, Erkkilä kertoo.

– Palautuminen KK:sta on sujunut oikein hyvin. Hienoa että Suomeen on saatu tuo GT-osakilpailu ja erityisesti GT-finaali. Nuuksio Classicissa on erityiset panokset tänä vuonna, ja on hienoa, jos saadaan kansainvälisiä juoksijoita mukaan enemmän. Mutta en ole osannut itse ajatella Bodomia ja omaa tavoitettani tuosta lähtökohdasta, Erkkilä jatkaa.

Erkkilä paransi sen verran roimasti Karhunkierroksen reittiennätystä ensimmäisellä ultramatkallaan, että odotukset Bodomin osalta ovat kovat. Ruotsalaisen lajilegendan Emelie Forsbergin reittiennätys (1.41.39) jää joka tapauksessa historian kirjoihin, sillä kisareittiä on muutettu 1,5 kilometrin matkalta alueen pohjoisosaan perustetun uuden luonnonsuojelualueen takia. 

Reitin pituus on ennallaan, mutta uusi polku välttää muutaman märän ja hitaan suokohdan, joten järjestäjät odottavat muutoksen nopeuttavan reittiä hieman.

Erkkilän haastajia ovat ainakin tuore Karhunkierroksen 34 kilometrin voittaja Riina Kuuselo, vuoden 2019 Bodomin mestari Hanna Jantunen, Sofia Haajanen, Emma Haaja ja Yvonne Gunell. Sen sijaan Anni-Maija Fincke starttaa omasta toiveestaan jo lauantaiaamun lähdössä, eikä näin ollen hyödy mahdollisesta peesistä tai tiukan kilpailun tuomasta lisälatauksesta.

Omia vedonlyöntejään pohtivat ruksinevat “kupongilleen” myös Marjo Taanilan, Pirjo Saukon, Minna Syvälän ja Elisa Sihvolan. Jännitystä nostaa myös hiljattain hiihtouransa lopettamisesta ilmoittanut Maija Hakala, joka on monesti hallinnut 12 kilometrin sarjaa. Lähteekö Hakala tällä kertaa loppulenkille?

“Tasokkain lähtölista koskaan”

BTTF:n loppupisteisiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun pisteet, ja “kevyimmillään” listalta voi valita kolme puolimaratonia ja yhden 37 kilometrin kilpailun. Tämä malli houkuttelee taatusti viivalle erityisesti suunnistajia, jotka usein ovat vahvoilla 1,5-2 tunnin vauhtikestävyysmatkoilla.

Näistä huipputason “pihkaniskoista” Bodomilla nähdään ainakin viime kauden kiertueen kakkonen Arto Talvinen, tuore keskimatkan SM-vitonen Einari Heinaro sekä Mikko Knuuttila, jonka meriittilistalta löytyy muun muassa Himos Trailin 26 kilometrin voitto viime kesältä. Muista suunnistajista mukana ovat myös harvemmin polkukisoissa nähdyt Tobias Henriksson, Oskari Liukkonen ja Luukas Valtonen.

Mielenkiintoinen nimi on myös takavuosien suunnistuksen maailmanmestari ja sittemmin polku- ja vuorikisoissa kansainvälisestikin menestynyt Mårten Boström. Hän oli viime syksynä Suomen edustaja Azoreilla, ja hänet on nähty viime aikoina treenaamassa Bodom Trailin reitillä.

Eikä tässä vielä kaikki. Mukana ovat myös Karhunkierroksen 34 kilometrin mestari Markus Rannankari, Antti Parjanne, Antti Vainio, alkukesän aikana kovia sileän vauhteja esittänyt Juuso Hakala sekä loukkaantumisesta kovaan kuntoon toipunut Tony Valido. Viime syksyn voittoa puolustava Juho Ylinen saa siis kosolti kirittäjiä. Kilparyhmän nimilista.

– Omasta mielestäni lähtölista on tasokkain, mitä Suomessa polkukisoissa on koskaan ollut. Sen takia onkin mielekästä lähtemään hakemaan voittoa. Kun on saanut nyt alkuun voittoputken polkukisoissa, en helpolla sitä päästä katkeamaan. Tiedän myös olevani paremmassa polkukunnossa, mitä viime syksynä, joten ainoa tavoitteeni on voittaa lauantaina, Ylinen sanoo.

Bodom Trailin 2020 miesten voittaja Juho Ylinen Kuva: Rami Valonen

Ylinen kilpaili vain muutama päivä KK:n jälkeen 5000 metrin ratajuoksussa, mutta siinä hän hyytyi täysin parin kilometrin jälkeen väsyneiden lihasten takia. Nyt tilanne on miehen itsensä mukaan siltä osin normalisoitunut.

– Nopeassa kunnossa oleva reitti tarkoittaa tällä lähtölistalla varmaa reittiennätystä. Olen laskeskellut viime syksyn ja Henri Ansion reittiennätyksen perusteella, että 1.25:n paikkeille tai jopa alle tuleva loppuaika on mahdollinen. Itseni ja kärkiporukan tuntien tiedän, että ensimmäiselläkään kilometrillä ei säästellä, vaan vauhti tulee olemaan tuima alusta alkaen, Ylinen pohdiskelee.

Oman haasteensa kisaan tuo lämpö, jonka odotetaan jatkuvan vielä viikonlopun ylikin.

– Tärkeänä pidän hyvää nestetasapainoa perjantaina ja kisa-aamuna. Kisankin aikana täytyy malttaa juoda, vaikka siinä menettäisikin muutaman sekunnin.

Nimekkäimmät poissaolijat ovat viime vuoden BTTF-voittoa puolustava Juha Sorvisto sekä viisinkertainen BTTF-mestari Ansio. Molemmat toipuvat vielä vammoistaan ja pyrkivät takaisin kisoihin viimeistään syksyllä.

Sarjoja jopa alle 8-vuotiaille

Bodom Trail pyrkii aktivoimaan mukaan myös nuoria ja tällä kertaa alle 23-vuotiaille on oma sarjansa 21 kilometrillä, alle 20- ja alle 16-vuotiaille 12 kilometrillä sekä P/T16-, P/T12 ja P/T8-sarjat kuudella kilometrillä.

Tulokset julkaistaan netissä reaaliaikaisesti, ja linkki löytyy kisan etusivulta. Etukäteen kovimpien juoksijoiden menoa voi seurata myös gps-seurannan avulla. Lisäksi erillinen live-artikkeli seuraa kisan etenemistä tapahtuman etusivulla Bodom Team -joukkuekisasta lähtien nyt perjantaina iltapäivällä. 

Koronariskiä pienennetään monin keinoin kuten syksyn 2020 Bodom Traililla – Kuva: Miska Koivumäki

Järjestäjät toivottavat yleisön tervetulleeksi reitin varrelle, mutta tänä vuonna huutokannustus ei ole toivottavaa. Kannustamiseen suositellaan taputusta, aaltoja, lehmänkelloja, jänisräikkiä ym. koronaturvallisia menetelmiä. Tarkemmat vinkit yleisölle löytyvät nettisivulta.

Teksti: Marko Krapu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X