Huipputasokas Bodom Trail huipentui Boströmin ja Erkkilän voitonjuhliin

Anna-Stiina Erkkilä ja Mårten Boström pitivät parasta vauhtia polkujuoksun Bodom Trail -tapahtuman päämatkalla 21 kilometrillä lauantaina 12.6. Espoon Pirttimäessä. Samalla kaksikko lunasti edustuspaikat kansainvälisen Golden Trail -kisasarjan Pohjoismaiden finaaliin, joka käydään Nuuksio Classicissa (42 km) syyskuun alussa. 

Bodom Traililla kohtasivat lähes kaikki polkujuoksun kärkinimet sekä useat maajoukkuetason suunnistajat. Miesten puolella vaakakuppi kallistui tällä kertaa suunnistajien eduksi.

Mårten Boström Bodom Trailin mutaisilla poluilla Kuva: Rami Valonen

Einari Heinaro aloitti kisan räväkästi, mutta Boström pysyi lähes koko matkan näköetäisyydellä johtajaan. Heinaro kiskoi ensimmäiset 12 kilometriä pari minuuttia alle reittiennätyksen, eikä Boström ollut siinä vaiheessa kuin 12 sekuntia jäljessä. 18,5 kilometrin kohdalla Hynkänlammen eteläpuolella Boström tavoitti hieman hiipuneen Heinaron ja teki ratkaisevan nykäisyn.

Boströmin voittoaika 1.25.15 alittaa Henri Ansion nimissä olleen reittiennätyksen yli kahdella minuutilla. Reittiä on sittemmin toki hieman muutettu, minkä seurauksena nykyinen reitti on hieman nopeampi. Myös Heinaron loppuaika 1.25.55 on teknisellä reitillä erittäin kova.

– Vaikka tämä oli vasta toinen polkukisani Suomessa, niin kansainvälisistä kisoista on kertynyt niin paljon kokemusta, että tiesin että kisa ratkaistaan vasta viimeisillä kilometreillä. Kun saavutin Einarin, lisäsin hieman vauhtia ja se riitti tänään, 39-vuotias Boström kertasi kisan ratkaisua.

Hiljattain suunnistuksen SM-keskimatkalla viidenneksi sijoittunut Heinaro päätti osallistua Bodom Trailille nähtyään miten hyvin suunnistajat pärjäsivät viime vuonna Himos Traililla. 

– 12 kilometrin kohdalla olo tuntui vielä vahvalta, mutta loppua kohti voimat kuitenkin ehtyivät. Oli kyllä kunnia kisata lapsuuden idolin kanssa, kolmekymppinen Heinaro sanoi ja viittasi Boströmin vuonna 2013 voittamaan sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuteen.

Kisan kolmas oli ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Juho Ylinen (1.29.40). Hän ei ollut parhaimmillaan juurakkoisilla osuuksilla ja jäi vajaan minuutin viime syksyn voittoajastaan. Ylinen säilytti silti johtonsa Buff Trail Tour Finlandin yhteispisteissä.

– Viimeiset viisi kilometriä tuntui vaikealta, kun nesteet oli vähissä ja jopa pelotti kivikkoisissa alamäissä, kun ei ole alla tarpeeksi suunnistustreeniä. Onneksi on vielä kisoja jäljellä, niin voi kerätä vielä pari BTTF-voittoa ennen päätöskisaa Vaarojen maratonia, ahkerasti kilpaileva Ylinen suunnitteli.

Erkkilä kärsi vatsakivusta

Anna-Stiina Erkkilä voitti viime kaudella kaikki kotimaan polkujuoksukisansa ja sama tahti tuntuu jatkuvan. Kaksi viikkoa sitten hän korjasi potin Karhunkierroksen 55 kilometriltä uudella reittiennätyksellä ja nyt hän leikkasi maalinauhan ajassa 1.42.46. Se jää noin minuutin ruotsalaisen lajilegenda Emelie Forsbergin reittiennätyksestä.

– Vatsa ei ollut tänään kunnossa. Mietin jo eka kierroksen lopussa, että pitäisikö tyytyä vain 12 kilometriin, mutta päätin kuitenkin jatkaa. Lopulta noin 15 km:n kohdalla piti tehdä puskareissu, joka hieman helpotti menoa.

– Alamäissä en kuitenkaan voinut mennä totutun rennosti, joten haasteisiin nähden olen tosi tyytyväinen loppuaikaan, Erkkilä iloitsi.

Anna-Stiina Erkkilä jatkoi voittoputkeaan.
Anna-Stiina Erkkilä jatkoi voittoputkeaan. Kuva: Rami Valonen

Maija Oravamäen valmennukseen talvella siirtyneen Erkkilä kehityskäyrä osoittaa vahvasti ylöspäin. Hänen vauhtinsa on ainakin kotimaan poluilla jo sellaista, että vastusta täytyy hakea muualta.

– Kansainvälisistä kisoista seuraavana on Mont-Blancin maraton kolmen viikon kuluttua. Lisäksi juoksen ainakin Sierre-Zinalissa syyskuussa. Kotimaan kisoista Ylläs Pallas on vielä auki, koska siihen jäisi vain viikko palautumista Mont-Blancin kisasta, Erkkilä pohti.

Erkkilä johtaa BTTF-kiertuetta maksimipistein. Seitsemästä osakilpailusta otetaan huomioon neljän parhaan kisan tulos.

Toiseksi nopeiten Nuuksion polut selvitti suunnistuksen EM-mitalisti Sofia Haajanen (1.46.30) ennen lajikollegaansa, kokenutta Yvonne Gunellia (1.49.57).

Arto Talviselle riitti 12 kilometriä

Tapahtuman toinen reittiennätys nähtiin miesten 12 kilometrillä. Siitä vastasi Arto Talvinen, joka oli yksi puolimaratonin suosikeista. Hän kuitenkin päätti kaartaa maaliin jo puolimatkan jälkeen.

– Olen ollut viimeisen kuukauden metsänistutuspuuhissa noin yhdeksän tuntia päivässä, minkä seurauksena juoksua on kertynyt vain noin sata kilometriä sitten EM-suunnistusreissun. Jalat eivät oikein kestäneet tänään iskutusta, ja päätin säästellä, Talvinen kertoi.

Säästelystä huolimatta Talvisen voittoaika 48.01 alitti Toni Validon nimissä olleen reittiennätyksen. Valido oli tällä kertaa kolmas ajalla 50.41, kun väliin kiilasi Tuomas Kari (49.46).

Naisten puolella nähtiin kauan odotettu paluu, kun loukkaantumisista kärsinyt Hanna Jantunen pinkoi voittoon ajalla 57.56. Oona Hilkamon nimissä oleva reittiennätys jäi vajaan puolen minuutin päähän.  Elisa Sihvola hävisi Jantuselle lähes kolme minuuttia. Kotimaastoissaan juossut nuori Sofia Pellonperä oli kolmas.

“Ähäkutti, korona!”

Koronatautiriskin takia tapahtuman lähdöt oli porrastettu kahdelle päivälle. Perjantaina kisattiin myös Bodom Team, jossa vähintään nelihenkiset joukkueet mittelivät paremmuudesta 10 kilometrillä. Kiertopokaalin vei vuodeksi haltuunsa Nordea.

Tarjolla oli myös nuorten sarjoja alle 8-vuotiaista alle 23-vuotiaisiin. Nuorimmat 6 kilometrin reitin kiertäneet osallistujat olivat 6-vuotiaita. 

Keli suosi osallistujia reitin ollessa kuiva. Kuva: Rami Valonen

Tapahtumajohtaja Terho Lahtinen oli iloinen, että perinteisesti toukokuun alussa pidettävä tapahtuma saatiin vihdoin pidettyä.

– Ähäkutti, korona! Saatiinpas tämä järjestettyä, mutta kyllä meni moni asia viime tippaan. Onneksi meillä oli poikkeusoloista kokemusta jo viime syksyltä, joten tautiriski osattiin minimoida eri tavoin, Lahtinen sanoi.

Helteinen keli oli juoksijoille raskas, mutta keskeytyksiä oli lopulta vain muutamia. Kaikkiaan tapahtuma keräsi noin tuhat osallistujaa osan siirtäessä ilmoittautumisen ensi vuoteen.

– Erityisen ilahtunut olen kovasta tulostasosta. Suunnistajia oli paljon mukana, koska Jukolan viesti siirtyi loppukesään. Toivottavasti sana leviää entisestään suunnistuspiireissä, ja vielä kun saataisiin hiihtäjät innostumaan polkujuoksusta, niin mukana olisivat maan kovimmat kestävyysurheilijat, Lahtinen heitti haasteen.

BTTF-kiertueen osalta kausi jatkuu heinäkuussa NUTS Ylläs Pallas -kilpailulla. Nuuksion poluilla kisataan jälleen syyskuun alussa, jolloin vietetään Nuuksio Classicin 10-vuotisjuhlakisaa. 700 paikasta vapaana on vielä noin 80.

Taisteleeko Boström vielä Buff Trail Tourin kokonaiskisan voitosta? Kuva: Rami Valonen

Tulokset

21km

Miehet

 1. Mårten Boström 1:25:15
 2. Einari Heinaro 1:25:55
 3. Juho Ylinen 1:29:40

Naiset

 1. Anna-Stiina Erkkilä 1:42:46
 2. Sofia Haajanen 1:46:30
 3. Yvonne Gunell 1:49:57

12km

Miehet

 1. Arto Talvinen 48:01
 2. Tuomas Kari 49:46
 3. Toni Valido 50:41

Naiset

 1. Hanna Jantunen 57:56
 2. Elisa Sihvola 1:00:46
 3. Sofia Pellonperä 1:01:11

Buff Trail Tour Finland tilanne 2/7 osakilpailun jälkeen

Miehet

 1. Juho Ylinen 186,59
 2. Janne Ala-Äijälä 129,93
 3. Markku Kaartinen 100,60

Naiset

 1. Anna-Stiina Erkkilä 200,00
 2. Pirjo Saukko 144,95
 3. Anni-Maija Fincke 125,66

Teksti: Marko Krapu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X