Boström ja Erkkilä isojen alppikisojen kärkitaisteluissa

Suomen tämän hetkiset polkujuoksun keihäänkärjet Anna-Stiina Erkkilä ja Mårten Boström kävivät alpeilla mittaamassa vauhtiaan maailman näyttämöllä. Erkkilä juoksi 9. sijalle Golden Trail World Seriesiin kuuluvalla Month Blanc Marathonilla menneenä viikonloppuna Ranskassa. Mårten Boström oli Spartan Trail World Championshipsin osakilpailussa Lavaredo Ultra Trailin yhteydessä kolmas 48 km:n matkalla.

Erkkilä ensimmäisessä Golden Trail World Series osakilpailussaan

“Kilpailun alku tuntui itselle hankalalta, jalat oli alun melko vauhdikkaalla soratiepätkällä tukkoiset. En tiedä oliko aikaisella aamulähdöllä (klo 6) vaikutusta asiaan. Ylämäet tuntuivat kuitenkin alusta lähtien yllättävän vahvoilta ja sain niissä pidettyä hyvää omaa rytmiä yllä. Omaa vauhtia tuli pidettyä mutta toki matkalle mahtui joitakin pätkiä yhdessä muiden juoksijoiden kanssa, yksinkin sai juosta joitakin pätkiä. Yksin juokseminen sopii itselle hyvin. Muutama melko ikävä kaatuminen tuli sateen kostuttamissa alamäissä mutta onneksi niistä ei naarmuja kummempaa lopulta jäänyt. Lähdin hieman riskillä vähemmän kuvioiduilla kengillä matkaan, enimmäkseen toimivat hyvin mutta liukkaissa alamäissä pito oli olematon.”

Month Blanc Marathonilla juostaan Chamonixin ympäristössä 38km jolla nousua 2600m. Upeiden alppimaisemien lisäksi kisan erikoisuutena on että maali sijaitsee reilusti lähtöä ylempänä.

“Vauhti ja kone hyytyi loppua kohden. Tätä olen itse analysoinut jälkikäteen ja luulen että se osittain johtuu myös siitä että nautin liian vähän energiaa ja juotavaa alkumatkasta.”

Erkkilä ensimmäisessä alppikisassaan ©J. Saragossa

Viimeisellä puolikkaalla otin muutaman sijan takkiin mutta koen kuitenkin että juoksu oli tasapainoinen kun sellaista totaalista katkeamista ei tullut. Pystyin muutaman ohittaneen perässä roikkumaan loppuun ja meitä olikin maalissa pienellä erolla useampi naisjuoksija. Haastavin hetki oli ennen viimeisen huollon nousuissa joissa puhti alkoi olla jo pois. Viimeisillä kilometreillä jalat meinasi krampata mutta sain kuitenkin suht hyvää vauhtia pidettyä loppuun asti. Loppukiriin ei ollut mahdollisuutta” Erkkilä jatkaa.

“Maalissa ihan hyvä fiilis. Hienoa oli juosta kymppisakkiin (9.sija 4.18’43”) todella kovatasoisessa kilpailussa. Kilpailun taso on muutamassa vuodessa ottanut isoja loikkia eteenpäin myös Golden Trail Seriesissä ja jatkuvasti tulee uusia nimiä. Omaan mäkijuoksuun täytyy saada sekä ylös että alaspäin mentäessä lisää vauhtia jos mielii paremmille sijoille. Suunta kuitenkin hyvä.”

Viime vuoden Golden Trail Championshipsin voittanut Maude Mathys oli naisten kisan ykkönen ajalla (3.51’04”) ennen ranskalaisia Anais Sabrié (4.00’17”) ja Blandine L’hirondel (4.07’31”).

Anna-Stiina kisaa seuraavassakin Golden Trail World Seriesin osakilpailussa Dolomyths runissa 18.7.

Boström jatkoi polkujuoksun MM-sarjaa Italiassa

Mårten Boström, joka kiertää Spartan Trail World Championships -sarjaa juoksi Dolomiittien legendaarisessa Lavaredo Ultra Trail tapahtumassa Cortina Trailin. Cortina d’Ampezzosta noustaan vuorille 2300m korkeuteen jossa reitti kiertelee jylhien vuortenhuippujen välissä. Matkalle kertyy yhteensä 2600m nousua, ja laskua takaisin vuoden 1956 olympianäyttämöön.

“En ollut aiemmin juossut ultraa, joten lähdin kisaan suurella kunnioituksella matkaa kohtaan. Kevään terveyshuolien takia en ollut yli 30km:n treenilenkkiä juossut sitten Tammikuun, joten kisassa oli pakko jakaa voimia fiksusti. Alun pitkissä nousuissa tarkkailin sykkeitäni, mutta yllätyksekseni pysyin kärjen tuntumassa ensimmäiset 15km.”

Polkujuoksun MM-kisoissa 10-joukossa ollut Antonio Martinez Perez lisäsä vauhtia 2000m:n korkeuteen tultaessa ja alussa tahtipuikkoa heiluttanut André Jonsson hyytyi täysin. Boström juoksi 2. sijalla omaa vauhtiaan voimia korkeassa ilmanalassa säästellen. 

“Olen viimeisen kymmenen vuoden varrella harjoitellut ja kilpaillut Dolomiiteilla ja viihdyn hyvin näillä juostavilla poluilla. Oli mukava taivaltaa vuoripoluilla, joilla voi pitää katseen kaukaisissa vuorissa, eikä niinkään aina seuraavassa juurakossa.”

Boström tuulettaa ensimmäisen ultransa maalissa Cortina d’Ampezzossa ©Canofotosport

Martinez Perez kellotti uudeksi Cortina Trail reittiennätykseksi 4.17’14”. Alicantelainen siirtyi voitollaan MM-sarjan kärkeen. Palkintokorokkeen toinen ja kolmas sija meni pohjoismaihin: hopeaa norjalaiselle Jo Forseth Indgaardille (4.23’41”) ja pronssia Suomen Mårten Boströmille (4.26’31”).

“Viimeisessä nousussa kun Indgaard käveli ohitseni harmittelin etten ollut iskussa vastata vauhtiin, mutta luulen että sain jaettua voimani varsin optimaalisesti. Viimeinen 10km:n alamäki Cortinaan oli etureisille tiukka, mutta maalissa tuntui mahtavalta saada ultra-ura avattua. Ennen seuraavaa noin pitkää kisää pitää kyllä tehdä täsmäharjoituksia, jotta vimmeisestäkin tunnista pystyisi nauttimaan!”

Boströmilla on seuraavani polkujuoksukisana vuorossa Fjällmaraton Ruotsin Åressa, jossa hän viime vuonna juoksi 2. sijalle.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X