Boström vireessä Fjällmaratonilla

Ruotsin perinteikäs Fjällmaraton joka oli jälleen tänä vuonna Spartan Trail World Championships osakilpailu houkutteli kansainvälistä vauhtia Åren tuntureille. Kisaviikon alussa Kilian Jornet ja Ida Nilsson kävivät voittamassa Salomon 27K -kilpailun. Pitkin viikkoa Jämtlannin tuntureilla järjestetään polkujuoksuun liittyviä yhteislenkkejä, tekniikkapajoja ja illanviettoja samanhenkisten kanssa. Kisatapahtumissa on mistä valita aina lasten minimaratonista, Tour de Fjällmaratoniin jossa seitsemässä kisassa kahdeksan päivän aikana juostaan yhteensä 103 km. Päätapahtumina viikon kruunavat Fjällmaraton 45K ja 100K, jotka molemmat ovat MM-osakilpailuja.

Nautintoa avotunturissa. Kuva: Johannes Poignant

Vertical Kilometer

Mårten Boström on viime vuosina ollut tuttu näky Åressa, sillä hän on piirtänyt suunnistuskarttaa Jämtlannin tuntureilla. Tiistain Peak Performance Vertical Kilometerilla Måre kipusi 1000 nousumetriä Åren torilta Åreskutanin huipulle toiseksi nopeimpana ajassa 42’51”. Edelle ehti vain vuoden 2018 Skyrunningin MM-hopemitalisti André Jonsson. Tämä lienee nopein suomalaisnoteeraus tällä varsinkin alpeilla suositussa kisaformaatissa.

Boström vertikaalikisan loppupuolella.

– Lähdin maltillisesti liikkeelle, koska edellisellä kerralla 2018 hyydyin pahasti jo puolessavälissä nousua. Nyt lisäsin puolenvälin jälkeen tahtia kun yllätyksekseni vielä näin ennakkosuosikki, britti Hector Hainesin selän. Tällä kisamatkalla taistellaan jatkuvasti pahan olon tunnetta vastaan, enkä ole aiemmin kokenut sen sopivan minulle. Nyt lopussa riitti virtaa kun poimin selkiä edeltäni yksi kerrallaan, Boström totesi.

Fjällmaraton 45K

Spartan Trail World Championships sarjassa kisaillaan viidellä mantereella kahdessa kategorissa: Trail Run ja Trail Ultra. Trail Run sarjan kärkikolmikko alkuvuoden jälkeen oli paikalla Åressa: johdossa espanjalainen Antonio Martinéz Perez, toisena Mårten Boström ja kolmantena norjalainen Jo Forseth Indgaard.

Legendaarisella Fjällmaraton 45K:lla noustaan ensimmäisten 7 kilometrin aikan 600m Ottfjälletin päälle. Alkunousussa Jesper Lundberg otti kaulaa muihin ja tunturin päällystän kivikkoisella osuudella Boström jäi kärkiryhmästä. Ensimmäiseen huoltoon (15km) mennessä vuoden 2019 polkujuoksun maailmanmestari Jonatan Albon nousi kärkeen eikä Lundbergin lisäksi muut pysyneet enää seuraavassa nousussa vauhdissa mukana. Boström juoksi nousujohteisesti nousten puolivälissä Jo Forseth Indgaardin ohitse ja viimeiselle tunturille Vällistelle 34km:ssa noustessa jo toiseksi. Albon meni menojaan kärjessä, joskin Boström juoksi kisan jälkimmäisen puoliskon samaa vauhtia moninkertaisen Sky Running World Seriesin voittajan kanssa.

Mårten viimeisen tunturin päällä Fjällmaraton 45K:lla

– Tämä kisa oli kesän päätavoitteeni. Albon on maailmanluokan menijä, joten tiesin että voittoon vaadittaisiin nappijuoksu. Tein mielestäni oikein jättäydyttyäni kärjen vauhdista Ottfjälletilla, sillä viime vuonna eväät oli syöty jo kymppi ennen maalia. Nyt energiaa riitti loppukilometreille, mutta kiristynyt pohje ei sallinut loppurutistusta. Uusi reitti oli hitaampi kuin aiemmin, kun noin 5km mentiin poluttomassa maastossa.

Jonathan Albon voitti ajalla 3.38’07” ollen maalissa 3’48” ennen Boströmiä. Kolmanneksi loppumatkalla kipusi Perez, joten taistelu Spartan Trail World Championships tittelistä käy vielä kuumana espanjalaisen ja suomalaisen välillä.

Naisten kisan voitti pitkäaikaisista vammoistaan toipunut Ida Nilsson.

Fjällmaratonin tulokset

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X