Himos Trailissa uusia menestyjiä

Eetu Nordman omaa luokkaansa Himosvuorella

Garminin väreissä kilpaileva polkutykki Eetu Nordman oli kuin tulta ja tappuraa miesten 26 kilometrin Extreme -sarjassa ja kellotti soolojuoksun päätteeksi voittoajakseen 1.55.49, kun viides Himos Trail järjestettiin hyvissä sääolosuhteissa lauantaina Jämsän Himoksella.

Vuosi sitten samaisessa polkujuoksussa tv-kommentaattorina toiminut Nordman myönsi avoimesti hänelle jääneen nälkää päästä kokemaan vajaan parin tunnin rutistus 845 metriä korkeuseroa käsittäneellä reitillä, sillä edellinen yritys kolme vuotta sitten keskeytyi jalkavaivan vuoksi.

– Sydän oli mukana poluilla viime vuonnakin, vaikken itse juossut.

Polkutykillä oli alun perin tarkoitus kilpailla tähän aikaan Ranskassa, mutta hän katsoi koronatilanteen vuoksi parhaimmaksi jättää kilpailun väliin.

– Himos oli eka vaihtoehto sen korvikkeeksi, joten senkin vuoksi juoksin täällä.

Nordman irtosi muista ekan kilometrin jälkeen ja kasvatti voittomarginaalinsa lähes kymmeneksi minuutiksi toiseksi sijoittuneeseen Kuopion Teemu Toivaseen. Turun 23-vuotias Kalle Linnasaari oli kolmas.

– Taktiikkana oli juosta metsäisimmät (tekniset) välit vauhdikkaasti ja ottaa märimmät paikat varovasti, jolloin hengitys ehti tasaantua.

Kuka tahansa näki voittajan vauhdikkaasta menosta, että hänen askeleensa sopii poluille ja sitä mieltä oli mies itsekin ja viittasi hiihtotaustaansa.

Nordmanin kevyttä aksellusta. Kuva: Antti Saarimaa

– Talvella on tarkoitus osallistua vapaalla käytäviin SM-hiihtoihin, sillä marraskuiset polkujuoksun MM-kisat siirtyivät ensi vuoteen.

Ennen kuin Nordman suihkii ladulla, hänet nähdään kotimaassa Nuuksio Classicin ja Vaarojen maratonin lähtöviivalla.

Teemu Toivanen tunnusti olleensa keväällä kovassa kunnossa, mutta sen jälkeen mies on kärsinyt akillesjännevaivoista ja viimeksi kylkiluun hiusmurtumasta.

– Näiden vaivojen jälkeen en voitosta taistellut, mutta onneksi pääsin juoksemaan.

Maantiellä ja radalla kilpaileva Kalle Linnasaari on pari vuotta nähty poluillakin. Hän jätti Teemu Lemmettylän selvästi taakseen ajoin 2.06.05 ja 2.10.56.

Eetu Nordman kehaisi Himos Trailia kaikin puolin loistavaksi polkujuoksutapahtumaksi ja halusi erityisesti nostaa esiin edellisiltana 6-14 -vuotiaille lapsille järjestetyn Himos Kids -extremejuoksun.

Heidi Hyvärinen kypsyi heti polkujuoksijaksi 

Naisten 26 kilometrin voittajaa ajalla 2.19.19 ei juuri kukaan osannut ennustaa, sillä kuopiolainen Heidi Hyvärinen ei ollut aiemmin startannut poluilla.

– Eka polkujuoksu ikinä. Lähdin vain juoksemaan omaa vauhtiani ja selvisin maaliin.

Monivuotisen triathlontaustan omaava nainen paljasti hankkineensa aiemmin Barcelonasta Havaijin Ironman -kisaan paikan, mikä on siirretty vuodeksi 2023.

Puijolla Toivasen Teemun ohjeilla treenaava Hyvärinen osasi suhtautua reittiin oikein Himoksella, sillä hän ajatteli ylämäen jälkeen odottavan alamäki. 

– Tämä palveli hyvin sitä, kun parin viikon päästä osallistun Teemun (Lemmettylä) kanssa swimrun -kisaan Ruotsissa.

Naisen katse taisi kuitenkin olla jo ensi vuodessa, jolloin hän saa vastaavaan kisaan parikseen Teemu Toivasen.

Tampereen Heidi Haapasalo uusi parin vuoden takaisen kakkossijansa ajalla 2.25.43. Jyväskylän Maarit Valtonen kellotti ajan 2.47.12 ja oli kolmas, mikä oli huikea petraus viime vuoden 17. sijaan.

Himoksen poluilla on hauskaa. Kuva : Antti Saarimaa

Hanna-Leena Tuupanen yllätti suosikit Himoksella

Tamperelainen Hanna-Leena Tuupanen piti kovinta vauhtia ja yllätti muut 1170 metriä korkeuseroa käsittävällä naisten 36 kilometrin matkalla voittoajallaan 3.48.54.

– Kun on treenannut, niin voi näköjään pärjätäkin.

Tuupanen otti kärkipaikan runsaan 7 kilometrin juoksun jälkeen Laura Alestalolta ja piti paikkansa maaliin saakka.

– Välillä Laura jäi ja vielä sen jälkeen nousi aivan lähelle, selvitti Tuupanen.

Elämäntapaliikkujaksi itseään tituleerannut voittaja kertoi onnistuneensa hyvin vauhdinjaossa, koska hän sai vetää viimeisen kympin rauhallisemmin kuin ajatteli vetävänsä.

Tuupanen on viime syksystä lähtien harjoitellut Ville Siukkolan treeniryhmässä ja kehui sen sopineen itselleen.

Viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Alestalo oli nyt toinen ajalla 3.51.31. Kun viime vuoden viitonen Nora Ruokostenpohja oli kolmas ajalla 4.22.13, hän nousi eka kerran podiumille.

Ahmaniemi ja Koivu tekivät historiaa

Miesten 36 kilometrillä Jyväskylän Samppa Ahmaniemi ja FMR:n Lari Koivu tekivät historiaa, sillä he jakoivat ensimmäisen kerran voiton viidettä kertaa järjestetyssä Himos Trailissa.

– Tulimme yhdessä viimeiset kymmenen kilometriä ja sovimme muutama kilometriä ennen maalia, että jaamme voiton.

Kummallakin oli omat vahvuutensa, sillä Koivu oli kaveriaan vahvempi ylämäessä ja Ahmaniemi puolestaan alamäessä.

– Jos olisimme taistelleet voitosta kynsin hampain, niin kumpikin olisi ollut rikki, kun kramppi vaani meitä molempia. 

Jaettu kärkipaikka tyydytti hyvin molempia eikä vaaraa ollut takana tulevista, kun kolmanneksi sijoittunut Esa Lehti merkkautti ajakseen 3.21.37.

Tasapeli.

Juha Laitisen voittoputki jatkui Himos Trailissa

Kolme vuotta sitten Himoksella kimmokkeen polkujuoksuun saanut Lapuan Virkiän triathlonisti Juha Laitinen otti Himos Trailissa lauantaina kolmannen peräkkäisen voittonsa miesten kuninkuusmatkalla, kun hän porhalsi 1730 metriä korkeuseroa käsittävän 52 kilometrin reitin voittoaikaan 4.30.23. 

– Eka ringillä (26 km) passailin hiukan vauhtia ja otin vain ylämäet reippaasti ja alamäet varovasti, sillä reitti oli sateiden jäljiltä märempi kuin viime vuonna. Sekin pisti aloittamaan maltilla, kun viikko sitten vedin triathlonin täysmatkan Tahkolla aikaan 9.20.

Puolimatkan krouvissa Laitisen johto toisena olevaan Joensuun Jukka Marjolaan oli seitsemän minuuttia, mutta se kasvoi 20 minuutiksi. Kolmas oli vasta 22-vuotias Lauri Heinaro, joka piti Mika Mäkitalon niukasti takanaan ajoin 5.18.18 ja 5.18.22. 

– Toka rinki oli hyvä, kun pistelin alamäet kovempaa kuin eka ringillä, kehui Laitinen. 

Laitinen osasi myös nauttia hyvin järjestetystä tapahtumasta ja matkan varrella olleista lukuisista kannustajista sekä vaihtelevista ja hienoista maisemista.

– Aivan oma lukunsa oli sillä, kun hyödynsin polun yli virrannutta puhdasta vettä juomiseen ja kasvojen huuhteluun. 

Juha Laitinen voitti taas.

Voittaja kertoi palautuneensa hyvin triathlonin täysmatkasta, kun hän oli herätellyt kroppaansa maltillisesti lyhyillä uinti-, pyöräily- ja juoksutreeneillä. Juha Laitinen kaipasi itselleen tuleviksi vuosiksi haastajia vaikkapa suunnistajien ja hiihtäjien parista, ellei Himos Trailin ultra ime kovia polkutykkejä mukaan.

Jukka Marjola oli lähdössä 100 mailin juoksuun Ranskaan, mutta hänkin jätti tapahtuman väliin koronatilanteen vuoksi ja tuli Himokselle.

– Satutin nilkkaa alamäessä eka kierroksella, mikä varmasti verotti loppuaikaani. 

Eka kerran Himoksella juossut mies kehui reittiä ja totesi maastossa olevan kaikkea mitä Suomen luonto voi kävijälle tarjota.

Naisten kuningatarmatkalla osat vaihtuivat 

Vuosi sitten Kaisa Kontro vei Himoksen 52 kilometrin kuningatarmatkan nimiinsä ajalla 5.35.21, mutta tänä vuonna osat vaihtuivat Assi Steursin ottaessa ykkössijan ajalla 5.37.50.

Kärkikaksikko taivalsi aina 37 kilometriin saakka yhdessä, mutta sen jälkeen alkoi eroa syntyä Steursin eduksi.

– Lisäsin silloin vauhtia ja pääsin karkuun Kaisalta, kertoi Steurs.

– Silloin alkoi takareisi vaatia veronsa ja piti vain kömpiä maastosta pois, selvitti Kontro.

Steurs arveli saaneensa lisää kokemusta ultramatkoilta, sillä hänellä oli tältä vuodelta ennen Himosta kontollaan pari ultraa.

Kontro tuntuu edelleen haluavan juosta vain itsensä kanssa, vaikkei hän aina saa parastaan irti.

– Haluan juosta ja pitää vain hauskaa, vaikka numero on rinnassa.

Kärkikaksikko alitti selvästi kuuden tunnin rajan, kun Kontron aika oli 5.45.45. Kolmanneksi sijoittuneen Frida Nyqvistin aika oli 6.19.43.

Ilolla poluilla. Kuva: Antti Saarimaa

Tanja Kuronen rykäisi Himoksella

Itseään kuntoilijana pitävä jämsänkoskelainen Tanja Kuronen paljasti rykäisevänsä kerran kesässä Himoksella ja tällä kertaa se riitti 630 metriä korkeuseroa käsittävän naisten 18 kilometrin voittoon ajalla 1.33.53.

– Lähdin tekemään omaa suoritusta ja onnistuin, kun vauhdinjako meni nappiin.

Omaksi ilokseen kuntoileva Kuronen kasvatti tasaisesti eroa kilpakumppaneihinsa, mutta aiemmin lyhyemmillä matkoilla pärjännyt nainen piti 18 kilometriä itselleen maksimimatkana.

– Haluan osallistua, jotta voin mitata täällä kuntoani.

Tanja Kurosen voittomarginaali oli lopulta lähes yhdeksän minuuttia, kun toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Heidi Maaranen ja Niina Taimisto pysäyttivät kellot aikoihin 1.42.39 ja 1.46.44.

Tanja Kuronen oli päivän nopein 18 kilometrillä.

Taneli Hynnisen pitkä kiri puri

Tamperelainen Taneli Hynninen taisi luottaa vahvaan loppuvetoonsa miesten 18 kilometrillä, kun hän nousi viidenneltä sijalta voittoon ajalla 1.29.37.

– Menin alun rauhallisesti. Kun huomasin voimia olevan, poimin miehen toisensa jälkeen ja voitin.

Hynninen kertoi alussa säästelleensä polviaan ja pakaroitaan mäkisessä maastossa, ennen kuin hän avasi pellit.

– Kun sain edellä olevan selän kiinni, en jäänyt peesaamaan, vaan ohitin välittömästi.

Kaverinsa kanssa lenkkeilevä mies iloitsi syystäkin voitostaan, sillä vuosi sitten hän oli Himoksella vielä huoltojoukoissa.

Heikki Yijälä ja pari vuotta sitten kyynärsauvoilla matkaa taittanut Teemu Lammi valtasivat muut palkintosijat ajoin 1.30.28 ja 1.31.43.

Lauri Lakanen isänsä jäljillä Himoksella

Viime vuonna Himos Trailin 7 kilometrillä kovimman ajan merkkauttanut jyväskyläläinen Lauri Lakanen teki lauantaina saman tempun 11 kilometrillä, kun 14-vuotias tulevaisuuden lupaus kellotti 161 osallistujan joukossa ajakseen 48.12. 

– Tein oman juoksun, sillä sain vetää koko ajan yksin. 

Laurin isä Jani Lakanen voitti viime vuonna vastaavan matkan Himoksella ja käytti aikaa 45.50, joten lienee vain ajan kysymys, milloin poika pitää tällä matkalla kovempaa vauhtia kuin isänsä.

Äiti Reetta oli nopein nainen 11 kilometrillä ja sai loppuajakseen 58.34. Hän tunsi hyvin poikansa kyvyt arvellessaan Laurin juosseen matkan 49 minuutin pintaan.

– Päälajini on suunnistus, mutta kehitän juoksuvoimaa kilpailemalla radalla ja polulla, juttusi Lauri Lakanen.

Hän oli mukana myös perjantai-illan lasten Himos Kids -juoksussa ja otti voiton näytöstyyliin 14-vuotiaiden poikien sarjassa.

Hilla juhli synttäreitään juosten

Kymppisynttäreitään juhlinut Hilla Ruokostenpohja oli lähellä jättipottia 7 kilometrin lähdössä, sillä hän taipui 41.05 ajallaan vain runsaalla minuutilla miesten sarjan ykköseksi kirineelle 18-vuotiaalle Ville Savulahdelle.

-Mulla oli hyvin voimia kiriin, minkä säästin ihan loppuun, kertoi Ruokostenpohja.

Hilla Ruokostenpohja voitti.

Hän voitti myöskin edellisillan lastenjuoksun 10-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Se oli hänen kolmas voittonsa Himos Kidsissä.

– Tykkäsin enemmän tästä pitkästä matkasta kuin lyhyestä.

Hilla Ruokostenpohja pitääkin juoksua tällä hetkellä paraatilajinaan, mutta hiihto sujuu myös hyvin.

Teksti Jorma Taini

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X