Nuuksio Classicin kymmenvuotisjuhlissa jaossa paikat suurfinaaliin Azoreille

Voiko siitä olla jo yhdeksän vuotta, kun Nuuksion kansallispuiston poluilla paineltiin ensimmäisen kerran numerolappu rinnassa? Näin se vain on. Classicista tuli saman tien nimensä mukaisesti klassikko ja tulevana lauantaina yksi maamme pitkäikäisimmistä polkutapahtumista juhli kymmenettä kertaansa.

Classic on ollut vuodesta 2013 lähtien aina loppuunmyyty, ja sen suosio lajin harrastajien keskuudessa on vankkumaton. Nyt tapahtumaan odotetaan noin 700 juoksijaa, mikä on aikalailla maksimi kisakeskuksen kokoon nähden. Viime vuoden tapaan koronaturvallisuus on otettu tarkasti huomioon järjestelyissä.

Kilpailun johtajan Terho Lahtisen mukaan tapahtumalla on alusta lähtien ollut kaksi päätavoitetta: edistää polkujuoksun tunnettuutta ja harrastusmahdollisuuksia Suomessa sekä tarjota osallistujille unohtumaton urheiluelämys mahdollisimman hienoissa olosuhteissa.

– Joka vuonna on ollut hienoa seurata tyytyväisiä kilpailijoita maalissa. Se on todella motivoivaa järjestäjän kannalta. Olemme saaneet tosi hyvää palautetta osallistujilta, Lahtinen kertoi taannoin laajassa Juoksija-lehden haastattelussa.

Jo sekin, että perinteisesti katu- ja ratajuoksuihin keskittynyt erikoislehti on alkanut noteerata sivuillaan yhä paremmin myös polkujuoksua, on osaltaan juuri Nuuksio Classicin ja muiden ikonisten kotimaisten tapahtumien ansiota.

Erkkilä ja Boström puolustavat Suomen värejä

Anna-Stiina Erkkilä tuuletti viime vuonna Classicin voittoa. Kuva: Miska Koivumäki

Juhlavuoden kunniaksi Nuuksio Classicin maratonilla ratkotaan edustajat Salomonin Golden Trail National Seriesin finaaliin Portugalin Azoreille 22.-24. lokakuuta. Kyseessä on isoilla palkintorahoilla maustettu kolmipäiväinen etappikisa maailman valioiden kesken.

Nuuksiossa jossa olevasta kultaisesta tiketistä kamppailevat Pohjoismaiden osakilpailuvoittajat. Tosin Islanti ei osallistunut kisaan lainkaan, ja Ruotsin edustajat eivät erinäisistä syistä johtuen ole tulossa paikalle. Harmi sinänsä, sillä Ruotsin karsinnan voitti lajilegenda Kilian Jornet.

Luvassa on siis maaottelu Suomen, Norjan ja Tanskan välillä. Sinivalkoisia värejä kisassa puolustavat Bodom Trailin voittajat Anna-Stiina Erkkilä ja Mårten Boström, jotka olivat edustajamme kansainvälisessä finaalissa myös viime vuonna.

– En mieti taktiikkaa sen kummemmin vaan lähden juoksemaan omaa parasta suoritusta kilpailupäivänä ja katsotaan sitten maalissa mihin se riittää, sanoo Erkkilä, joka viime vuonna juoksi Nuuksiossa uudeksi reittiennätykseksi 3.47.29.

Maija Oravamäen valmennukseen alkuvuodesta siirtynyt Erkkilä on kehittynyt vuoden aikana entisestään, mistä osoituksena vahvat juoksut kansainvälisissä Golden Trail -kisoissa: Mont-Blancin maratonilla (38 km) hän oli yhdeksäs, Dolomythys Runilla (22 km) kymmenes, ja Sierre-Zinalissa (31 km) 15:s.

– Näissä kisoissa olen päässyt haastamaan itseäni niin fyysisesti kuin psyykkisestikin kovissa kilpailutilanteissa ja haastavissa maastoissa. Upeita kokemuksia, joista on varmasti jäänyt paljon ammennettavaa tuleviin kilpailuihin ja treenikaudellekin.

Norjan edustaja Mailinn Leikvoll sijoittui maan sisäisessä karsintakilpailussa kolmanneksi, mutta sai edustuspaikan maannaistensa estyessä Nuuksion matkalta. Leikvoll tiedetään hyväksi vuorijuoksijaksi ja hän on juossut useita profiililtaan vaativia ultrakisoja.

Tanska lähettää Suomeen Helene Draborgin, joka tunnetaan paremmin kovana OCR-urheilijana (Obstacle Course Racing) eli maastoestejuoksijana. Hän voitti hieman yllättäen maansa karsintakisan, kun ottaa huomioon, että kyseessä oli hänen ensimmäinen yli 30 kilometrin polkujuoksukisa.

– Elokuun alkuun asti treenit menivät hyvin ja kävin polkukisoissa Ruotsissa ja Ranskassa. Sen jälkeen polveni kipeytyivät ilmeisesti liiallisesta treenistä ja olen viime aikoina juossut vähemmän ja ylläpitänyt kuntoani muulla tavalla. Odotan innolla sekä kisaa että reittiä, joka näyttää kuvien perusteella todella kauniilta, ensimmäistä kertaa Suomeen tuleva Draborg sanoo.

Classicin voitto Boströmin ykköstavoite

Mårten Boström tietää, miltä tuntuu kannatella himoittua Kultaista tikettiä. Kuva: Miska Koivumäki

Mårten Boström hakee Erkkilän tavoin toista perättäistä matkaa Azoreille. Vuosi sitten karsintasysteemi oli erilainen, ja Boström lunasti kultaisen lipun Strava-segmentin perusteella, kun hän ei koronakaranteenin takia voinut osallistua varsinaiseen kilpailulähtöön. Lue viime vuoden kisaraportti.

– Kyllä koko kisan voitto maistuisi sen verran makealta että sitä tässä lähdetään tavoittelemaan. Golden Trail National Seriesin voitto on minulle vasta toissijainen tavoite, Boström painottaa hieman yllättäen.

Boström on napsinut kärkisijoja kansainvälisistä koitoksista, viimeisimpänä Fjällmaratonilta (45 km, +1900 m) elokuun alussa, jossa hän sijoittui toiseksi. Boström hävisi vain kolme minuuttia britti Jonathan Albonille, joka viime viikonloppuna voitti UTMB:n OCC-kilpailun (55 km, +3500 m).

– Kävin sunnuntaina toteamassa NC-reitin suopätkät kosteiksi, mutta toivottavasti tässä tulee vielä aurinkoisia päiviä ennen kisaa. Kisaan ilmoittautuneiden juoksijoiden taso on nyt niin kova, että uskon voittoajan painuvan alle 3.10:n, ennakoi Boström, jonka viime vuoden loppuaika oli yksin juostuna muutaman reitiltä eksymisen jälkeen 3.13.36.

Vastaansa Boström saa norjalaisen Anders Kjaerevikin ja tanskalaisen Nikolaj Maegaard Damin. Heistä jälkimmäinen on kovan tason OCR-kilpailija ja vuorijuoksija. Kjaerevik puolestaan saattaa olla yksi Norjan polkujuoksun tulevaisuuden nimistä.

– Olen lisännyt tänä vuonna harjoittelua määrällisesti paljon ja koossa on jo yli 1200 harjoittelutuntia. Aloitin juoksun vasta neljä vuotta sitten, joten olen vielä varsin raakile, mutta tavoitteeni on menestyä etenkin vuorijuoksussa, Kjaerevik kertoo.

Kjaerevik on käynyt Suomessa kerran aikaisemmin, mutta Nuuksion reitistä hänellä ei ole kokemusta.

– Olen kuullut, että se on varsin tasainen, eikä kovin tekninen, mikä on minun kannaltani huono juttu. Vahvuuteni ovat jyrkissä nousuissa ja teknisissä alamäissä. 

Kjaerevik tulee todennäköisesti yllättymään positiivisesti, sillä Nuuksio Classicin maratonilla kertyy nousua noin 800 metriä, ja niitä teknisiäkin pätkiä on monen mielestä ihan riittävästi.

Kjaerevik nostaa Boströmin kisan ennakkosuosikiksi.

– Hän on tosi kova! Tapasin hänet viime vuonna Azoreilla ja hän oli minua paljon nopeampi, joten tulee olemaan tosi vaikea voittaa hänet hänen kotikentällään.

Mitä tekevät Ansio ja Ylinen?

Juho Ylinen johtaa BTTF-kiertuetta. Viime syksynä hän oli nopein koronan takia lokakuulle siirretyllä Bodom Traililla. Kuva: Rami Valonen.

Jos ovat Boström ja Erkkilä hienoisia ennakkosuosikkeja kultaisen tiketin saajiksi, niin Nuuksio Classicin voiton eteen he joutuvat tekemään täyden päivätyön. Tapahtuma on tuttuun tapaan Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) osakilpailu, ja arvokkaat kiertuepisteet ovat houkutelleet mukaan maamme parhaimmiston.

Kiertuetta johtava Juho Ylinen urakoi tuttuun tapaansa viime viikonloppuna Kalevan kisojen 5000 ja 10000 metrillä, ja juoksi jälkimmäisen 32 minuutin pintaan. Suurelle yleisölle Ylinen tuli tutuksi viimeistään Rovaniemen Jukolan viestissä, kun hän oli avausosuuden kolmanneksi nopein ja pääsi kertomaan fiiliksiään tv-kameroille.

Henri Ansio on voittanut Classicin ennätykselliset viisi kertaa. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Juha Saastamoinen

Tiukan haasteen Yliselle heittää moninkertainen kiertuevoittaja Henri Ansio, joka on toipunut akillesjännevaivoistaan. Tästä osoituksena hän juoksi hiljattain Paavo Nurmi Marathonin voittoon hyvällä ajalla 2.33.37. Nuuksio Classicin Ansio on voittanut peräti viidesti.

– Treenit ovat sujuneet viimeiset 2-3 kuukautta oikein hyvin ja kunto on ollut nousussa. Tarkoitus on osallistua myös Aulanko Tower Trailille sekä kiertueen päättävälle Vaarojen maratonille, Ansio suunnittelee.

Kokonaisvoitosta Ansio ei siis tänä vuonna taistele, koska lopputuloksiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun tulos.  

Kärkikahinoihin voidaan laskea myös viime vuoden Nuuksion kisan kakkonen Antti Parjanne ja Himos Trailin 26 kilometrin voittaja Eetu Nordman

Sen sijaan toisena BTTF-kiertueella oleva Arto Talvinen ei ole mukana vaan keskittyy viikon päässä odottaviin suunnistuksen SM-viesteihin. Muitakaan huippusuunnistajia ei Nuuksiossa nähdä, sillä SM-pitkä osuu juuri samaan viikonloppuun.

Naisten puolella Erkkilän kovimpia kotimaisia haastajia ovat kiertueen ykköspaikkaa hallussaan pitävä Pirjo Saukko, Nuuksion toissa vuoden kolmonen Paula Havu ja kilpaladut keväällä jättänyt Maija Hakala.

Ultralla tutut ennakkosuosikit

Juuso Simpanen on valloittanut korkeimman korokkeen joka vuosi Nuuksio Classicin ultramatkalla. Tuomas Maisala (vas.) ei ole tänä vuonna mukana, mutta Anton Aro (oik.) on jälleen ehdokas kärkikolmikkoon. Kuva: Miska Koivumäki

Vuodesta 2017 lähtien Nuuksio Classicissa on kisattu myös 72 kilometrillä.

Ultran suurimpia ennakkosuosikkeja ei tarvitse juurikaan arvuutella. Johanna Antila ja Juuso Simpanen ovat hallinneet matkaa viime vuodet. Simpanen on voittanut kisan joka vuosi, ja Antila puolestaan on ollut ykkönen vuosina 2019 ja 2020.

Simpanen, joka on asettanut kirkkaimmaksi tavoitteekseen maineikkaan UTMB:n (171 km, +10 000 m) voiton, on aiemmin tällä kaudella parantanut sekä NUTS Karhunkierroksen että NUTS Ylläs Pallaksen satamailisten reittiennätykset uuteen uskoon. Mikäli viimeistely on mennyt kohdalleen ja säiden herra ei ihan mahdottomaksi heittäydy, on häneltä lupa odottaa Nuuksiossa maagista kuuden tunnin alitusta.

Simpanen johtaa Ultra Trail Tour Finlandia maksimipistein ja on nimennyt loppukauden päätavoitteekseen kiertueen päätöskilpailun Vaarojen maratonin (130 km).

Johanna Antila Suolikkaan rantakallioilla. Kuva: Rami Valonen

Kovaa kuntoa on puhkunut myös Antila. Hän juoksi keväällä uuden reittiennätyksen Karhunkierroksen 83 kilometrillä ja viimeisteli Nuuksioon kellottamalla Helsinki maratonilla 2:52:43. Antila kilpailee harvakseltaan, mutta saapuu lähtöviivalle huippukunnossa. Vuosi sitten hän oli Nuuksiossa miehet huomioiden koko kisan seitsemänneksi nopein.

Tuttuun tapaan tapahtumassa on myös 6-16 -vuotiaille suunnattu, vajaan kuuden kilometrin pituinen Mini Maraton

Maratonin ja ultran etenemistä voi seurata reaaliaikaisen gps-seurannan avulla. Facebook-liveä tehdään matkapuhelinverkon antamissa rajoissa. Ohessa alustava aikataulu FB-livelähetyksille.

Suorat FB-striimit (ajat ovat noin-aikoja):

06.00 Ultran lähtö ja ensimmäiset kilometrit

09.30 Maratonin lähtö

@nuuksioclassic sometileillä julkaistaan videoita ja väliaikatietoja kisan etenemisestä.

Nuuksio Classic verkkosivut

Seuranta Facebookissa: https://www.facebook.com/NuuksioClassic

Buff Trail Tour Finland -tilanne: https://trailtourfinland.fi/tulokset/

Teksti: Marko Krapu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X