Vaarojen Maratonilla tulee ennätysosanotto – ja uusia voittajia

Tulevana viikonloppuna järjestettävä polkujuoksutapahtuma Vaarojen Maraton kerää tänä vuonna
ennätysosanoton, kun Kolin maastoihin odotetaan jopa 1200 osallistujaa. Tapahtuman järjestää Karelian
Seikkailu-urheilijat ry
.

Uutta ja isompaa

Tapahtuma myytiin tammikuussa loppuun vartissa. Koska osallistujalistoilla on myös paljon
edellisvuodelta siirtäneitä, odotamme tänä vuonna ennätysosanottoa, kertoo tapahtumapäällikkö
Hannu Airila.

Kuva: Touho Häkkinen

Tälle vuodelle matkavalikoimaa uudistettiin. Uudet matkat ovat seitsemän kilometrin Vaarojen Pyrähdys ja
21 kilometrin Vaarojen Puolikas. Muut, perinteisemmät matkat, ovat pituudeltaan 43 kilometriä, 65 kilometriä ja 130
kilometriä.

Puolimaratonin lisääminen matkavalikoimaan on ollut tykätty uudistus. Osalle maraton on liian
pitkä matka, ja aikaisempi 13,5 kilometrin matka ei välttämättä ole ollut riittävä syy lähteä Etelä-
Suomesta Kolille asti. Vaarojen Puolikkaalla on tarjolla kauniita maisemia ja reippaasti nousua, Airila
kertoo.

Kuva: Jarmo Koskela

Maratonilla odotettavissa tiukkoja vääntöjä loppuosuudella

Anna-Stiina Erkkilän jo varmistettua Buff Trail Tour Finlandin voittonsa ja lepäävän on 43km:llä kärjessä tilaa uusille nimille. Ennustamme kisasta tiukkaa, ellei sitten Kaisa Mäkäräinen, joka on kesällä juoksennellut alpeilla jopa vertikaalikisoja ilmesty tällä lähtöviivalle!

“Aulangon kisasta vajaa kaksi viikkoa sitten jäi hyvä fiilis ja oli kiva huomata miten nopeasti olin palautunut Nuuksiosta. Vaarojen osalta tunnelma hieman kaksijakoinen, tuntuu että juoksu kyllä kulkee, mutta reitti on minulle haastava sen teknisyyden takia. Mutta kehitystä on silläkin saralla toki tapahtunut,” aikaisemmin radalla paremmin viihtynyt Minna Syvälä toteaa. “Olen juossut Vaarat kerran 6 vuotta sitten, ei loppunut matka kesken, reitti oli rankka. Tavoitteena on nyt sellainen tasapainoinen kunnon mukainen juoksu ja toivon että Nuuksiossa esiintyneet vatsa ongelmat pysyisi poissa. Silloin olisin tyytyväinen.”

Tourin kakkosena kisaan starttaava Pirjo Saukko on lähdössä Vaaroille hyvillä mielillä: “Koli on yksi suosikkipaikoistani maaston puolesta ja odotankin innolla Kolin vaativia polkuja! Toivottavasti löytyy nyt vauhtia ja uskallusta!”

Kenties hienoisena ennakkosuosikkina kisaan lähtevä Saukko on salaperäinen kisataktiikastaan: “Noo…ei kyllä ihan tarkkaa kisataktiikkaa ole. Tyypillisesti lähden kisassa maltillisesti mutta se (liika maltti) ei saisi jäädä liian pitkään päälle.”

Hiihtotaustainen Maija Hakala: “Jännittävä uusi kisa ja kokemus edessä. Kolin reitti on taas erilainen kuin Nuuksio Classicin reitti. Kokonaisnousumäärä vetää hiljaiseksi ja kysyy malttia, koska suurin osa noususta kertyy puolimatkan jälkeen. Tavoitteena lähteä tekemään omaa suoritusta. Löytää itselle sopiva matkavauhti ja toteuttaa omaa suunnitelmaa. Toivottavasti sillä taktiikalla jaksaa juosta vielä viimeisen nousun laivarannasta maaliin. Hieman vielä mietityttää mikä on palautumisen tila Nuuksion ja Aulangon jälkeen, mutta sehän selviää lauantaina”

Näiden naisten lisäksi kärjessä nähtäneen ainakin myös kestomenestyjä Yvonne Gunell ja Greta Sariola ja varmasti jokunen yllättäjäkin.

On arvoitus tuleeko Kaisa Mäkäräinen viivalle. Kuva: Jere Alén

Henri Ansio osaa Vaarojen Maratonin metkut paremmin kuin kukaan muu, mutta kisakunto on melkoinen arvoitus. “Aulangon jälkeen on kärsitty pitkittyneestä flunssasta ja viimeistelyt onkin mennyt täysin levon merkeissä. Toivottavasti toipuminen etenee ja päästään lähtöviivalle. Kova hinku olisi kyllä päästä puolustamaan Vaarojen maratonin voittoputkea.” Kisataktiikkakin on voittoputken puolustajalla selvä: “Kovia nimiä on taas paljon viivalla, joten seurataan alkuun muiden menoa ja kiristetään vauhtia viimeisellä kympillä joka on omaa vaahvuusaluetta.”

Eetu Nordmanilla on ollut syksyllä tiukka kisaputki: 21.8. – 28.9. Himos Trail, Sherwood Trail, Nuuksio Classic, Aulanko Tower Trail ja Helsinki City Trail. “Jos nyt palautuisi niin ainakin on yritetty piikkaa kohti Kolia.”

“Toipuminen HCT:n nilkan nyrjähdyksestä on vielä kesken, mutta toivotaan, että teippauksella nilkka kestää. Pienellä riskillä on nyt menty kisojen kautta kohti Vaarojen 43km ja jos tämän viikon keventely tuottaa toivotun tuloksen, uskon kamppailevani hyvistä sijoista.”

Juuso Hakala on kolmatta kertaa olen Vaaroilla Maratonin starttiviivalla ja on suunnitellut juoksevan tänä vuonna viisaammin. “Pari aiempaa kertaa on päätynyt kunnon loppurämpimiseen liian kovan alun vuoksi, joten nyt tarkoitus on malttaa mieli alussa, kun vika puolikas on armottoman raskasta polkua.” Juuso on Tourin kokonaiskisassa varsin turvallisella 2. sijalla “Ero Henri Ansioon pitää pysyä alle tunnissa. Vaikka tällä kaudella tähtäin ei ihan näin pitkissä suorituksissa ole ollut, vaadittaisiin siinä kohtuullisen suurta epäonnea itselleni, mikäli ero niin pitkäksi venähtäisi. Kisassa lähden ensisijaisesti juoksemaan BTTF sijoituksesta. Jonkun päihittäminen nelikosta Ylinen, Ansio, Kari ja Nordman vaatii täydellistä onnistumista, jollaista tietenkin itseltäni toivon.”

Vuoden viimenen polkukisa tiedossa niin kivahan se on lähteä nautiskelemaan siitä”, Trail Tourin voiton jo varmistanut Juho Ylinen toteaa. “Keli tulevina päivinä ennen kisaa ja myös lauantaina luvataan olevan hyvä, joten se nostaa vielä vähän kisaintoa. Vielä kun viime vuodelta jäi vähän normi kisaa enemmän hampaankoloon, on hauska päästä kiertämään reitti (toivottavasti) ilman eksymisiä läpi. Aiemmin kun kisaviikolle luvattiin huonoa keliä, ajattelin vaihtavani taktiikan omasta tavanomaisesti poikkeavaan. Olin suunnitellut juoksevani toisena alun ja Ryläykselle tultaessa nostavani vauhtia. Nuuksion kisan antamalla itsevarmuudella ja polkujen nopean kunnon ansiosta taidan kuitenkin tyytyä omaan perustaktiikkaan. Viime vuonna reittiennätys meni uusiksi, joten pyritään tekemään se myös tänä vuonna. Oma kokemus ja kestävyys on vuodessa ottanut harppauksen eteenpäin, eikä tämän pituista matkaa tarvi enää pelätä!”

130 Ultralla kovia aikoja

Pisimmän matkan naisten kisaan löytyy muutama nimi jotka kuuluvat kärkitaistoon: Ensimmäistä yli 100km:n kisaansa lähtevä Saila Koikkalainen, joka voitti NUTS Pyhä Maratonin on yksi.

Pystyykö Keski-Säntti uusimaan voittonsa 130km:llä? Kuva: Jere Alén

“Hyvillä mietteillä oon Vaarojen maratonille lähdössä ja onhan tätä jo odotettukin”, NUTS Karhunkierroksen satamailisen voittanut Eija Keski-Säntti kertoo. “Kaikki pitäisi olla hyvin, vaikka pientä kuormaa kropassa onkin ja juoksun ulkopuoliset asiat pitää lähes starttiin asti kiireisenä. Taktiikka on juosta oma juoksu ja saada pidettyä kaikki hallinnassa, erityisesti vatsa. Tavoite on nipistää omasta viime vuoden ajasta (21:47) edes hiukan pois ja päästä maaliin UTTF finisherinä.”

Ylläs Pallaksen satamailisen voittaja Irene Päärni toteaa että kisaa odotetaan ja jännitetään aikalailla! “Parin vuoden takaisesta 65km reissusta ei ole oikein mitään muistikuvaa, ja nyt lähdetään vielä yötä vasten. Kesän kisat meni yllättävän kivasti ja sen vuoksi liivijahtiinkin lopulta päädyinkin. Toivottavasti hiukan vaivannut akillesjänne ei aiheuta ongelmia, sinällään luottoa omaan kuntoon on pikku hiljaa kertynyt. Mutta siis siistiä päästä kisaamaan, seikkailuun! Töissäkin kiireiden keskellä sanoin että odotan että pääsen ‘lomalle’ Kolille.”

Irenenkin kisataktiikkana on tehdä oma juoksu. “Rauhassa alkuun niin kuin on ollut tapana ja jos kaikki sujuu hyvin niin sitten mennään”, Päärni toteaa. Viimeisten tuntien aikana ratkaistaan sitten kuka on ultramatkojen Suomen tämän vuoden kuningatar!

Kuinka korkealla vesi on tänä vuonna? Kuva: Jere Alén

Miesten kärkiporukoihin halunnee mukaan viime vuoden voittaja Tomi Mikkola, ultrien kestomenestyjä Tuomas Maisala ja lyhyempiä ultria tällä kaudella hyvin juossut Anton Aro. Mutta, mikäli Juuso Simpasella juoksu lähtee sujumaan on häntä vaikea voittaa.

“Oon aika täpinöissäni tällä hetkellä. Juoksin perusmatkan Vaaroilla viimeksi 2017 ja siitä lähtien oon odottanut seuraavaa kertaa. Tämä on maaston haastavuudesta ja vuodenajasta johtuen UTTF-kiertueen selkeästi haastavin kisa, joten ykköstavoitteena on nöyrästi maaliin pääseminen”, Simpanen kertoo. Vuonna 2017 Juuson voittoaika oli 19:10, mutta mies on ottanut isoja kehitysaskelia sen jälkeen ja viimeistelykin on sujunut. “Nuuksion jälkeen treenit on sujuneet suunnitelman mukaan ja kroppa on täydessä tikissä – silloin on aina kiva lähteä viivalle.”

Terveysturvallisella kaavalla

Viime vuonna Vaarojen Maraton järjestettiin kiristyvässä koronatilanteessa monin poikkeusjärjestelyin. Terveysturvallisuuden varmistamiseksi noudatamme tänä vuonna monia samoja käytänteitä kuin
viime vuonna. Käytössä on esimerkiksi rullaavat lähdöt lähtöruuhkan välttämiseksi. Lisäksi
osallistujia muistutetaan turvavälien, käsidesin ja turvavälien käytöstä tapahtumapaikalla.
Tapahtumaan voi tänäkin vuonna osallistua käymättä lainkaan sisätiloissa.

Tapahtuman pisimmän sarjan lähtö on perjantaina 1.10. kello 18.00. Muut sarjat starttaavat lauantaina
aamupäivällä kello 7-11. Maraton-sarjan voittajaa odotetaan maaliin kello 12.45. Maali sulkeutuu
lauantaina kello 24.00.

Kuva: Touho Häkkinen

Tapahtuman aikana Kolin kylän alueella on liikenteenohjaus. Kansallispuistokävijöille suositellaan
laskettelurinteen parkkipaikan käyttöä. Parkkipaikalta pääsee ylös Kolille tuolihissillä kello 7-11 ja 12-19.

Tapahtuman livelähetystä voi seurata Sanomalehti Karjalaisen verkkopalvelusta lauantaina kello 10.30
alkaen tilausmaksua vastaan. Lähetyksen selostajana toimii Jani Leinonen ja kommentaattorina on Jere
Pajunen.

Vaarojen Maraton kisasivut

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X