Ylinen ja Simpanen voittoihin ennätyksin Vaaroilla

Juuso Simpanen ja Juho Ylinen tekivät uudet reittiennätykset Kolilla viikonloppuna järjestetyssä Vaarojen Maraton -polkujuoksutapahtumassa. Simpasen voittoaika 130 kilometrin ultramatkalla oli 15:13:07, eli yli 1,5 tuntia kovempi kuin aikaisempi reittiennätys. Voitollaan Simpanen kruunasi vakuuttavasti sujuneen ultrajuoksukauden: hän voitti uusilla reittiennätyksillä toukokuussa Karhunkierroksen 166 kilometrin, heinäkuussa Ylläs-Pallas -juoksun 160 kilometrin ja nyt lokakuussa Kolilla Vaarojen Maratonin 130 kilometrin ultrasarjan.

Juuso Simpanen dominoi ultrakisoja Suomessa. Kuva: Jere Alén

Simpanen oli tyytyväinen suorituksestaan

– “Kolilla on Suomen kisoista vaativin reitti, johon syksyinen sää tuo vielä oman lisänsä. Toisella kierroksella jalkoja alkoi särkeä, mutta pystyin pitämään vauhtia yllä. Jos palautuminen sujuu hyvin, niin lähden viiden viikon kuluttua Joensuun 12 tunnin kisaan”, Simpanen kertoo.

Juusolla ei löydy kotimaassa vastusta satamailisilla ja niinpä mies onkin ensi vuonna lähdössä polkujuoksun mekkaan Chamonixiin UTMB:lle. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata Juuson edesottamuksia isoimmilla näyttämöillä!

Toiseksi sijoittunut Tomi Mikkola piti myös hyvää vauhtia läpi koko yön. Myös Mikkola alitti edellisen reittiennätyksen ja hän jäi Simpaselle vain 38 minuuttia. Kolmanneksi sijoittui Tuomas Maisala ajalla 18:27:21.

Irene Päärni veti loistojuoksun Vaarojen 130km:n ultralla. Kuva: Alisa Kinnunen

Naisten ultramatkan ylivoimaisesti nopein oli Irene Päärni ajalla 20.57,27 joka kommentoi Ultra Trail Tourin suoritettuaan: “Vaikka pituutta oli vähiten, nousumetrit yli 5000, juurakkoisuus ja kivikot, pimeä yö tekivät tästä kyllä rankimman. Ylämäkitreeniä vois tehdä lisää ja totuttaa vatsaa syömään energiaa läpi yön vatsan hölskyessä.. Mutta tulipa voitettua kisa joten voi kyllä sanoa etten tosiaankaan osannut keväällä ajatella että kunto olisi näin hyvä.”

Ultran toiseksi sijoittui Ylistaron Kilpa-veljien Eija Keski-Säntti ja kolmanneksi Polkujuoksupoppoon Nina Repo.

Maratonin valtikka vaihtui

Henri Ansio on voittanut Vaarojen Maratonin 43 kilometrin sarjan joka vuosi vuodesta 2014 lähtien. Viime vuonna Juho Ylinen pääsi Ansiolta jo hieman karkuun, mutta juoksi epäonnekseen yhdestä risteyksestä ohi.

Juho Ylinen kruunasi polkujuoksukautensa Kolilla. Kuva: Touho Häkkinen

Tänä vuonna Ylinen lähti omille teilleen heti lähtölaukauksesta ja jätti Ansion ja Kari Variksen mittelemään himmeämmistä mitaleista. Ylisen onnistui pitää tasaisen kovaa vauhtia koko matkan ajan, ja hän ylitti maalin selkeänä voittajana ajassa 3:32:11. Voittoaika on noin kuusi minuuttia parempi kuin Ansion nimissä ollut entinen reittiennätys.

“Kolmen kilometrin jälkeen en nähnyt enää muita. Puolivälin jälkeen askel alkoi painamaan ja jouduin vähän löysäämään tahtia”, Ylinen kertoi maalissa vauhdinpidostaan.

Kakkostilasta käytiin tiukka kamppailu Ansion ja Variksen kesken. Ansio pääsi Variksesta eroon 35 kilometrin jälkeen, mutta pitkässä loppunousussa Varis saavutti väsähtänyttä Ansiota metri metriltä. Suurimmillaan miesten välinen ero oli lähes kaksi minuuttia. Ansio ehti maaliin toisena, lopulta vain 13 sekunnin turvin.

Henri Ansio Kari Varis kannoillaan. Kuva: Touho Häkkinen

“En ole pitkään aikaan ollut kisassa näin hapoilla. Jos matkaa olisi ollut vähänkään enemmän, niin Varis olisi päässyt ohi”, kuvasi Ansio tilannetta maalissa.

Pirjo Saukon vahva juoksu

Naisten 43 kilometrin matkalla kilpailu oli tasaista. Yvonne Gunell karkasi alkumatkalla kilpatovereistaan noin minuutin päähän, mutta joutui vaikeuksiin vaativan Ryläyksen ylityksen aikana. Pirjo Saukko johti kilpailua Ryläyksen jälkeen, ja onnistui pitämään johtoaseman maaliin saakka.

“Kisa meni osaltani enemmän kuin hyvin! Alkuviikon päkiän kiputilanteen vuoksi en voinut juosta parinakaan päivänä ja sen vuoksi olo oli todella epävarma sekä harmitus suuri. Ehkä se kuitenkin kääntyi parhain päin mulle, sillä lauantain kisassa jalat olivat kyllä levänneet ja juoksu kulki tosi hyvin! Olin jo Nuuksio Classic maratonin jälkeen päättänyt, että Kolilla en “säästele” mut en silti juokse liian kovaa alussa, etten hyydy lopussa. Tämä toimi! Puoleen väliin asti olin naisten 3. ja 2. mut siitä eteenpäin sain pidettyä ykkössijan. Kolin tosi tekninen maasto suosi minua! Alamäet oli ihania! Juoksin miesporukan peesissä lähes koko matkan, mikä auttoi pitämään vauhdin koko ajan reippaana. Yksikseni juostessani kun olisin varmasti ottanut nousut ja tasaiset pätkät rauhallisemmin. Nestettä en saanut juotua kuin pullot tyhjiksi mutta geelejä sain sentään riittävästi otettua, mikä auttoi jaksamaan. Tää oli itselle samalla henkisesti tärkeä kisa, koska pystyin luottamaan itseeni ja uskoin pystyväni loppuun asti kestävään vahvaan suoritukseen”, Pirjo kommentoi.

Pirjo Saukko voitti naisten BTTF:n päätösosakilpailun. Kuva: Touho Häkkinen

Kilpahiihtouransa keväällä lopettanut Maija Hakala tuli toiseksi ajalla 4:34:28 ja Henna Ahomies kolmanneksi ajalla 4:36:48. Yvonne Gunell oli lopulta kahdeksas.

Vaarojen Extreme 65 km

Myös naisten 65 kilometrin reittiennätys kirjattiin uusiksi, kun Salomon Trail Team Finlandin Johanna Antila voitti sarjan ajalla 7:10:45. “Alkutaipaleen juoksin letkan mukana reipasta vauhtia, joka sopivasti tasoittui ennen Herajoen kahlausta. Eteläpään sykeröiset polut tiputtivat menon hitaaksi ja uskalsin irtautua omaan vauhtiin vasta 30km jälkeen. Matkan jälkimmäisen puoliskon juoksentelin omaan tahtiin kuroen hiljalleen miesten kärkeä kiinni. Ryläys ohittui huomaamatta polun ollessa vaativaa pitkin matkaa ja jatkuvien nousujen ja laskujen hämärtäessä isompien mäkien kipuamisen nautintoa. Maaliin tulin ajassa 7h10min noin 9 minuuttia nopeimman miehen jälkeen. Juoksu kulki eilen ihan ok osoittaen palautumisen onnistuneen edellisestä polku-ultrasta. Itseni huoltaminen koko kisan ajan onnistui suunnitellusti ja kisa kisalta saan varmuutta oman energian ja nesteiden tarpeesta lyhyillä ultrilla”, Johanna kommentoi kisan jälkeen.

Maarja Mägi ja Saara Peteri nappasivat muut mitalisijat. Miesten 65 kilometrin sarjassa kärkikolmikko oli Jari Särkijärvi (7:01:51), Otto Saikkonen (7:05:26) ja Jani Virta (7:09:06).

Johanna Antila oli 65km:n vikkelin. Kuva: Jere Alén

Uutuusmatkan 21 kilometrin Vaarojen Puolikkaan voittoihin juoksivat Keski-Karjalan Rastin Ella Hirvonen (1:55:51) ja Team Nouxin Tommi Lintala.

Buff Trail Tour Finland

Vaarojen Maraton oli myös seitsemän osakilpailua käsittävän Buff Trail Tour Finland 2021 -kiertueen finaali. Naisten kiertueen voitti Anna-Stina Erkkilä ja miesten Juho Ylinen. Molemmat saavuttivat kiertueella vähintään neljä voittoa.

Kakkosia Tourilla olivat Pirjo Saukko ja Juuso Hakala ja podiumin täydensivät Minna Syvälä ja Henri Ansio.

Trail Tour Finlandin yhteispisteet

Vaarojen Maratonille osallistui ennätysmäärä juoksijoita, kun matkaan lähti 1205 osallistujaa. Ensi vuonna Vaarojen Maraton järjestetään 1.10.2022.

Vaarojen Maratonin tulokset

Tavoitteeksi Vaarojen Maraton 2022? Kuva: Touho Häkkinen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X