Suomalaisjuhlaa GTNS Grand Final -kisassa Azoreilla

Golden Trail National Series yhdellätoista eri alueella karsi kauden mittaan osallistujia tähän kauden huipentumaan Azoreilla. Pohjoismaiden sarjasta Nuuksio Classicin voittajat Anna-Stiina Erkkilä ja Mårten Boström pääsivät mukaan kisaamaan kolmesta kultaisesta lipusta. Näiden haltijat pääsevät ensi vuonna kisaamaan korkeimmalla kansainvälisellä tasolla Golden Trail Championship -sarjan kolmessa kilpailussa.

Kisaohjelma Azoreilla koostui 91 kilometristä joiden 5670 metrin korkeuserot jakautuvat kolmelle päivälle erittäin teknisillä tulivuoripoluilla. Etappikilpailu oli saman tyylinen kuin Azorien viime vuoden Golden Trail Championship, jolloin juostiin 5 kilpailua.

Ensimmäisenä päivänä Portugalin huipulle

Kisa alkoi Madalenasta merenpinnalta ja kiemurteli tasamaalla viiniviljelyksien välissä ennen kuin nousu kohti Picon kerrotulivuorta alkoi. Nousu oli alkoi soratiellä, mutta vaihteli matkan varrella myös kinttupolun ja mutaisen rinneniityn välillä. Viimeisen huollon jälkeen polku muuttui erittäin jyrkäksi ja kiviseksi eikä kukaan edennyt käsiä käyttämättä viimeisten 3,5km:n matkalla jolla nousua tuli 1000m.

Jyrkkä loppunousu oli tulivuorikivineen erittäin tekninen. Kuva: Jordi Saragossa

Anna-Stiinalla oli hyvä loppu ja nousi kakkoseksi eikä eroa kärjessä koko etapilla juosseeseen Janelle Lincksiin jäänyt kuin minuutti. Mårten Boströmkin juoksi nousuvoittoisesti ohittaen kolme juoksijaa loppunousussa ollen maalissa 14.

Tulivuorelle noustessa nousumetrejä kertyi reippaasti. Kuva: Martina Valmassoi

“Olihan se rankaa juosta pelkästään ylämäkeen ja noin pitkästi” 3 tuntia ja 11 minuutta matkaan käyttänyt Boström totesi. “Ainakin säästyi etureittä seuraaviin päiviin kun ei tarvinnut kisassa alamäkeen juosta!”

São Jorgen koettelemus

Toinen kisapäivä alkoi kuumissa tunnelmissa São Jorgen saarella. Päivän reitti oli pituudeltaan 28km, nousua liki 1500 metriä ja laskua 1900 metriä. Mårten Boströmilla muutama viikko sitten murtuneet kylkiluut tuotti vaikeuksia alamäissä. “Jarruttaminen kuluttaa voimia ja rasittaa kroppa epätasaisesti ja niinpä meno on hidasta” Mårten totesi kisan jälkeen.

Mårten jakaa tunnelmiaan Azoreiden polkujuoksutoivon Dario Moitosan kanssa. Kuva: Jordi Saragossa

Anna-Stiina juoksi puolimatkan sateen piristämänä hyvin reitin ylämäissä ja piti pintansa nopealla loppuoasuudella maaliin saakka. Sijoitus kolmas reilu kolme minuuttia voittaja Janelle Lincksistä. Kokonaiskisassa Erkkilä jatkaa kisaviikonloppua kakkosena.

Anna-Stiina voittoon viimeisenä päivänä Faialilla

Pisin osakilpailu, 35km:n mittainen Volcanoes Trail pidettiin viimeisenä, ja se oli luultavasti myös teknisin. Tämän viikon viimeinen show Azoreilla tulisi ratkaisemaan kuka jaksaa parhaiten, eikä päivä pettänyt! Juoksijat lähtivät liikkeelle klo 11:30 toivossa kesyttää terävä tulivuoren maasto, ruohoiset rinteet ja mutaiset metsäpätkät Faialin saarella.

Kärkinaiset reitin korkeimalla kohdalla Faial Caldeiran reunalla. Kuva: Jordi Saragossa

Hän halusi sen ja teki kaikkensa saadakseen sen! Anna-Stina Erkkilä pisti koko kehonsa likoon saavuttaakseen voiton GTNS 2021 Grand Final -kilpailun kolmannessa ja viimeisessä osakilpailussa. “Tunsin oloni todella vahvaksi tänään, hän säteili maalissa. Olin jo juoksenut melko samanlaisen reitin viime vuonna Azoreilla ja viihdyn näillä poluilla! Rakastan tällaisia ​​pikkupolkuja puiden katveessa ja teknisiä pätkiä näiden välissä. En uskonut voittavani viimeistä kilpailua, sillä tavoitteena oli vain pysyä kolmen parhaan joukossa, mutta minun on myönnettävä, että minulla oli tänään upeat jalat. Tiesin, että Janelle (Lincks, USA) oli liian kaukana kokonaiskisassa voidakseni voittaa. Juoksimme Janellen ja Mexicon Jeal Moralesin kanssa yhdessä yli 20 ensimmäistä kilometriä. En tiedä miten kykenin, mutta onnistuin karistamaan Janellen viimeiselle kraatterille noustessa juuri ennen loppua. Olen niin ylpeä itsestäni!” Voittomarginaali päivän kisassa oli 20 sekuntia.

Anna-Stiinan ensimmäinen kansainvälinen voitto maistuu! Kuva: Martina Valmassoi

Naisten kokonaiskisan kärkikolmikko oli 1. Janelle Lincks (USA), 2. Anna-Stiina Erkkilä ja 3. Eleanor Davis (Iso-Britannia). Palkinnoksi uurastuksestaan Anna-Stiina sai osallistumisoikeuden kolmeen kisaan ensi vuoden Golden Trail World Series -kisoihin “En vielä tiedä, mitkä kisat valitsen, minun on mietittävä, mitkä sopivat minulle parhaiten, mutta en malta odottaa!”

Miesten kärkikolmikko oli 1. Darren Thomas (USA), 2. Daniel Fernandez (Espanja) ja 3. Abrahan Hernandes (Meksiko) Mårten oli lopputuloksissa 18.

Kisatunnelmiin pääsee Trailrunning Finlandin IG-stooreissa, josta löytyy GTNS Azorit Highlight.

Tulokset

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X