Himos Winter Trailin laaja kisaraportti

Himos Winter Trail -tapahtumaan oli ilmoittautunut yhteensä yli 1300 osallistujaa, mutta lopulta vain 765 lähti matkaan. Oman mausteensa tapahtumaan antoi viimeisen kisamatkan Himos Extremen alkuvaiheessa käynnistynyt voimakas lumisade.

Tapahtuman tunnelma, lumipolkujen erinomainen kunto sekä terveysturvallisesti toteutetut toimivat järjestelyt keräsivät runsaasti positiivista palautetta. Erityisen paljon kiitosta keräsivät reitin varteen levittäytyneet Jämsän Retki-Veikkojen noin 90 talkoolaista, jotka olivat loihtineet reitin varrelle yllätyksiä ja kannustusta niin yöllä kuin päivällä.

Kilpasarjoja tapahtumassa olivat yöllä Night-Challenge ja päivällä Challenge sekä Extreme.

Juuso Hakala miesten Night -Challengen vahvin

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Kari-Hakala-ja-Lassila-1024x768.jpg

Miesten Night-Challengen kärkikolmikko Tuomas Kari, Juuso Hakala ja Ari-Pekka Lassila järjesti näyttävän loppuratkaisun. Kuva: Jorma Taini

Pari vuotta sitten kolmanneksi sijoittunut Juuso Hakala oli lopussa voimakkain miesten 13 kilometrin Challenge -sarjassa ajalla 55.39 ja jätti voittokamppailussa mukana olleet Tuomas Karin ja Ari-Pekka Lassilan 11 ja 17 sekunnin päähän perjantai-iltana Himoksella neljännen kerran järjestetyssä Himos Winter Trailissa.

-Tuomas sai viimeisessä alamäessä revittyä 50 metrin eron, mutta kuroin sen tiellä kiinni ja pystyin nousemaan voittoon, selvitti Hakala.

-Vedin koko matkan ja iskin sitten jyrkkään alamäkeen, muttei se riittänyt voittoon, kuvasi Kari.

-Voitto antoi vielä odottaa, kun minulla ei ollut loppuun paukkuja, myönsi lähes 1000 kilometriä suksitellut Lassila.

Hakala ei säikähtänyt Karin irtiottoa, sillä hän luotti pystyvänsä tasaisella juoksemaan kovaa ja tavoittamaan karkulaisen.

Kolmannen kerran pimeän aikaan lumipoluilla luukuttaneen Lassilan mielestä polut olivat tällä kertaa nopeimmat kuin aikaisemmin.

Kärkikolmikon tuntumassa puolimatkaan asti juossut 14-vuotias suunnistaja Aapo Virkajärvi joutui lopussa antamaan periksi ja sai ajaksi 1.03.53, kun jalka alkoi painaa.

Tuomas Karille tarjoutuu heti seuraavana päivänä klo 10.00 mahdollisuus revanssiin, kun hän kohtaa Juuso Hakalan uudelleen 13 kilometrillä Himos Winter Trailissa.

Triathlonisti Kiia Paavola naisten ykkönen

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Kia-Paavola-1024x768.jpg

Kestävyysjuoksijan taustan omaava 17-vuotias Kiia Paavola nousi naisten 13 kilometrin Challenge -sarjan kärkeen ensimmäisen mäen jälkeen ja kasvatti tasaisesti eroa toiseksi sijoittuneeseen suunnistaja Tuija Kuuselaan loppuajoin 1.07.35 ja 1.09.12.

-Onnistuin jakamaan voimat hyvin ja tykkäsin tunnelmasta ja kannustuksesta.

Pari kertaa aiemminkin Himoksella kirmannut Paavola kertoi valinneensa puolitoista vuotta sitten triathlonin päälajikseen.

Toista kertaa yöpoluilla juossut Kuusela kirkasti parin vuoden takaisen kolmossijansa kakkossijaksi.

-Ensimmäisessä nousussa tuli ratkaiseva ero, mutta sain kyllä itsestäni kaiken irti.

Suunnistaja Kati Korhonen oli vielä 3,3 kilometrin kohdalla hyvin mukana, mutta hän joutui antamaan lopussa periksi kärkikaksikolle ajallaan 1.13.00. Se on kuitenkin yli kuusi minuuttia parempi kuin hänen aikansa kolme vuotta sitten.

Perjantai-illan lumipoluilla nautiskeli 4-5 asteen pakkasessa niin olosuhteista kuin ihastuttavasta ja yllättävästäkin tunnelmasta kaikkiaan 356 valopäätä.

Niina Taimisto tuuletti hurjasti triplaansa Night-enjoyilla

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Niina-T-1024x768.jpg

Team Raholan kokenut polkukettu Niina Taimisto tuuletti hurjasti kolmatta peräkkäistä voittoaan Himos Winter Trail Nightin naisten 9 kilometrin Enjoy -sarjassa ja siihen oli aihettakin, sillä voitto irtosi hänen toistaiseksi parhaalla ajallaan 48.11.

-Tykkäsin teknisistä poluista, sillä ne sopivat minulle.

Nainen oli maalissa hieman ihmeissään, kun hän johti koko ajan ja ero toiseksi sijoittuneeseen kasvoi matkan toisella puoliskolla yli minuutilla.

-Pistin kyllä tänään kaikki peliin ja lähden sitten huomenna vain nauttimaan 25 kilometristä.

Taimisto kehui reitin varrella loihdittua tunnelmaa, minkä monet valot ja lukuisat kannustajat saivat pimeässä metsässä aikaiseksi.

Toiseksi sijoittunut Satu Uuttu jäi ajallaan 50.12 voittajasta lähes prikulleen kaksi minuuttia, mutta hän piti Jonna Tiusasen takanaan.

-En ihan pystynyt kärjen vauhtiin ensimmäisessä mäessä, mutta muuten meni hyvin, selvitti Uuttu.

Ensimmäistä kertaa lumipoluilla juossut Satu Uuttu tykästyi heti, sillä hänen mielestään reitti oli aivan ihana valoineen.

Antti Anttosen tossu syönnillä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Antti-Anttonen-768x1024.jpg

Jämsäläistynyt Antti Anttonen suunnitteli etukäteen juoksevansa porukan mukana, mutta veri veti nopeasti reippaampaan menoon.

-Lähdin pitämään kovempaa vauhtia niin kuin aina ennenkin ja hyvin voimat riittivät.

Hän pisti pöytään loppuajan 40.38, mihin kukaan ei ollut aiemmin yltänyt miesten 9 kilometrin Night Enjoy -sarjassa.

-Suunnistajan nastarit pitivät hyvin poluilla ja ohitellakaan ei juuri tarvinnut.

Ensimmäisen Himos Winter Trailin voittanut Anttonen ei enää haikaile päämatkalle, vaan hän arveli päinvastoin matkan saattavan vieläkin lyhentyä.

Heikki Salo piti tiukasti kiinni kakkossijastaan ja sai ajakseen 41.49, millä hän piti vajaan minuutin turvin takanaan 42.46 kellottaneen 14-vuotiaan hiihtäjä-suunnistaja Aapo Kurosen.

-Hyvin kulki, kun olen talvella hiihdon ohella myös juossut, kertoi nuorimies.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Niina-Ruotsalainen-ja-Sanna-Anttila-Enjoy-1024x768.jpg

Nautiskelumielessä matkassa olleet Niina Ruotsalainen ja Sanna Anttila riemuitsivat maalissa mahtavasta kisafiiliksestä!

Janette Tarkiainen kirkasti kakkossijansa Night-easylla

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Janette-Tarkiainen-768x1024.jpg

Nuoresta iästään huolimatta joka kerta Himos Winter Trail Nightin lumipoluilla viilettänyt 11-vuotias heinolalainen Janette Tarkiainen tykitti naisten 6 kilometrin Easy -sarjan voittoon ja kirkasti peräti kolme edellistä kakkossijaansa voitoksi.

-Lähdin vauhdilla matkaan ja jäi hyvä fiilis, kun en nähnyt takanani yhtään valoa.

Lumipoluilla mieluusti juokseva Janette on kehittynyt vuosi vuodelta, kun hän tekaisi omaksi reittiennätyksekseen 35.58. Se merkitsi parin ja kolmen vuoden takaisten aikojen 38.49 ja 40.30 parantuneen reippaasti.

-Reitiltä jäi parhaiten mieleen palavat kynttilät ja kova kannustus.

Pekka Tuomi miesten mestari

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Joonas-Tuomi-1024x768.jpg

Jos Janette Tarkiainen lähti voitto mielessä matkaan 6 kilometrille, niin miesten Easy -sarjan ykkönen Joonas Tuomi starttasi jopa toisesta lähtörivistä.

-Olen erittäin yllättynyt voitostani.

Kerran matkalla kaatunut Joonas Tuomi merkkautti voittoajakseen 33.15 ja jätti toiseksi sijoittuneen Pekka Tuomen lähes kolmen minuutin päähän.

-Juoksun loppu sujui hyvin, kun otin ensimmäiset pari kilometriä maltilla.

Ensimmäistä kertaa Himoksen lumipoluilla kirmannut Joonas Tuomi oli saanut kavereiltaan ohjeeksi juosta alun ylämäki maltilla ja lasketella sitten reippaasti maaliin.

Juha Laitinen otti Juho Ylisen päänahan Himos Extremellä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Juha-Laitinen-1-1024x768.jpg

Miesten 25 kilometrin Extreme -sarjan huikea kamppailu voitosta oli kahden kauppa, kun Himos Double-Extremen kolminkertainen voittaja Lapuan Virkiän triathlonisti Juha Laitinen kukisti matkan hallitsevan voittajan Team Hoka One Onen Juho Ylisen loppuajoin 1.50.00 ja 1.51.15 lauantaina Jämsän Himoksella neljännen kerran järjestetyssä Himos Winter Trailissa.

– Ratkaisu tapahtui vasta kilometri ennen maalia, kun siirryin alamäen jälkeen eka kerran kärkeen ja pidin paikkani, kuvasi hirmukirin kehittänyt Laitinen.

Voimiaan kiriin säästellyt Laitinen huomasi Ylisen jäävän ja varmisti sen vielä katsomalla muutaman kerran taakseen.

Torstaina lääkäriltä terveen paperit saanut Ylinen taipui kuin taipuikin, sillä hän joutui lopussa kokemaan krampit jaloissaan.

-Sekin saattoi vaikuttaa, kun olin melkein viikon ennen kisaa juoksematta.

Juho Ylinen lähti tosissaan voittamaan kisaa ja piti Laitista takanaan sekä saikin lähinnä alamäissä ja tasaisella vedetyksi muutamia sekunteja eroa Laitiseen, jonka vahvuus oli ylämäissä.

-Parin ylämäen aikana sain kurottua eron kiinni ja pääsin viimeisessä alamäessä Juhon kantaan.

Laitinen olisi kernaasti kohdannut Ylisen vielä viimeisellä kilometrillä, mutta tällä kertaa se jäi haaveeksi.

-Juho pyrki hallitsemaan juoksua, mistä sain ylimääräistä sisua ja pistin kaikki likoon lopussa.

Juha Laitinen kehui myös kenkiään, kun hän sai HWT:n kumppani VJ:ltä alleen tuliterät Iceherot, mitä hän kehui vakaiksi menopeleiksi.

-Kesällä voitot täällä ovat irronneet sen kummemmin puristamatta, mutta nyt himot heräsivät tasokasta juoksijaa (Buff Trail Tourin voittaja) vastaan.

Jyväskylän Trail Runnersin Heikki Salon järkevä vauhdinjako nosti ilon kautta juoksevan miehen komeasti podiumille ajalla 2.02.51.

Marjo Taanila ratkaisi ylämäessä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Marjo-Taanila-1024x768.jpg

Kolme vuotta sitten Himoksella naisten 25 kilometrin Extreme -sarjan voittajan Susanna Ylisen alkuvetoa ylämäkeen ihastellut Marjo Taanila otti opikseen ja pudotti niillä eväillä nyt samalla matkalla Merja Rantasen kannoiltaan toisen kierroksen alkajaisiksi.

-Tiesin ennakkoon Merjan olevan tosi kova alamäkijuoksija ja kirikykyinen lopussa. Sen vuoksi päädyin yrittämään ratkaisua ylämäessä ja onnistuin siinä.

Voittoajakseen 2.15.56 kirjauttanut Taanila otti eka kierroksen rauhallisesti ja iski sitten toisen kierroksen alkajaisiksi ylämäkeen.

-Kun pidin vielä kovaa vauhtia ylämäen jälkeen, sain lisää eroa Merjaan. Toki vielä oli pientä pelkoa, että hän tavoittaisi.

Voittaja myönsi ottaneen tappionsa Yliselle niin kirjaimellisesti, että hän on panostanut ylämäkiin harjoittelussaan.

Taanila kertoi lopussa saaneensa hyvää vetoapua 14-vuotiaalta Lauri Lakaselta, joka oli miesten sarjassa kahdeksas ajalla 2.15.15.

-Minut nähdään jatkossakin poluilla, mutta Suunnan naisilla on hyvä pöhinä Jyväskylässä ja haluan olla siinä mukana, kertoili Taanila.

Merja Rantanen joutui puolestaan pari vuotta sitten tunnustamaan Susanna Ylisen paremmakseen, joten hän uusi kakkossijansa ajalla 2.18.16.

-Eka rinki oli helppo, kun juoksin Marjon peesissä, mutta sitten hän vaan karkasi, tuumi Rantanen.

Hän oli kuitenkin juoksuunsa varsin tyytyväinen, sillä hän kertoi jaksaneensa paremmin kuin esimerkiksi pari vuotta sitten.

Perjantai-illan naisten 9 kilometrin voittaja Niina Taimisto ei tyytynytkään nauttimaan lauantaina, vaan hän nousi selkien eteen tullessa lopussa kolmanneksi ohi Elina Hartikaisen ajoin 2.25.31 ja 2.25.42.

Tuomas Kari nousi väsyneenäkin Himos Challengen voittoon

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuomas-Kari-1024x768.jpg

Perjantai-illan 13 kilometrillä täpärästi toiseksi jäänyt Angelniemen Ankkurin suunnistaja Tuomas Kari kokosi yön aikana hyvin itsensä ja nousi samalla matkalla niukkaan voittoon ajalla 55.20 lauantaiaamuna Himoksella.

-Aamulla tunsin kyllä itseni todella väsyneeksi ja olin kahden kilometrin kohdalla parikymmentä sekuntia kärkeä jäljessä.

Hän lähti sen jälkeen pikkuhiljaa tavoittamaan kärkikaksikkona ollutta Ranskan maajoukkuesuunnistaja Maxime Rauturieria ja perjantai-illan valtias Juuso Hakalaa ja tavoitti karkulaiset 3,3 kilometrin kohdalla.

-Kun Juuso alkoi vähitellen jäädä meistä, pääsimme Maximen kanssa häneltä karkuun, selvitti Kari.

Hän pyrki entisestä seurakaveristaan Maximesta eroon pitkässä laskussa noin neljä kilometriä ennen maalia ja onnistui aikeissaan.

-Kun huomasin kaverin alkavan jäädä, iskin vielä entistä kovempaa ja pidin hänet takanani maaliin saakka, vakuutti Kari.

Maratonin alle 2.30 juossut Tuomas Kari paukautti keskittyvänsä tänä vuonna polkujuoksuun, mutta suunnistuskisoissakin hänet toki nähdään.

Nykyisin joensuulaista Kalevan Rastia edustava ranskalainen taipui lopulta 13 sekunnilla Karille, kun taas polku- ja ratajuoksijana tunnettu Juuso Hakala ylitti maalilinjan runsaat kaksi minuuttia voittajan jälkeen.

-Olin tänään aika lailla jumissa ja annoin periksi runsaan viiden kilometrin jälkeen.

Ensimmäisestä maratonistaan haaveileva Hakala kertoi tulleensa loppumatkan rennon letkeästi ja nauttineensa upeista maisemista.

Terasa Janozikova piti Miia Niittysen takanaan

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on DSC9158-1024x683.jpg

Suunta Jyväskylää edustava Tshekin maajoukkuesuunnistaja Teresa Janozikova juoksi Himoksella elämänsä ensimmäisen lumipolkujuoksun ja nappasi naisten 13 kilometrin Challenge -sarjan voiton uudella reittiennätyksellä 1.02.16.

-Tämä oli minulle uusi kokemus ja tykkäsin tosi paljon juosta lumipoluilla.

Maailman naisten sprinttirankissa viidentenä oleva tshekkitär on viime vuodet kilpaillut suunnistuksessa niin ahkerasti, ettei hän ole pariin vuoteen startannut missään juoksukisoissa.

-Oli hauska kilpailu, kun reitin varrella oli tunnelmaa ja olipa siellä yllätyksiäkin.

JRV:n suunnistajien huippuryhmän valmentajana aloittanut Miia Niittynen piti koko matkan tuntuman kärkinaiseen ja jäi hänestä vain 35 sekuntia.

-Ero Teresan ja minun välillä tuli siinä, kun hän veti ylämäen jälkeisen loivan ja tasaisen tosi kovaa.

Ensimmäisessä Himos Winter Trailissa naisten 13 kilometrin matkan voittanut Niittynen tykkäsi, kun reitillä oli nyt kova pohja.

Valmennuksen lisäksi Niittysellä on kovat tavoitteet myös urheilijana, sillä hän hakee paikkaa suunnistuksen EM-joukkueeseen.

-Harjoittelu on sujunut hyvin, mitä nyt vuoden ikäinen lapsi on öisin jonkin verran valvottanut.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on DSC8955-1024x684.jpg

Tanja Kuronen.

Edelliskerralla naisten 9 kilometrin Enjoy -sarjan voittanut Tanja Kuronen otti nyt pitemmällä matkalla kolmossijan ajalla 1.08.27.

Virkajärven sisarukset voittoihin Himos Enjoylla

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 51850774155_acb091d603_c.jpg

Jämsän Retki-Veikkoja edustavat 18-vuotias Juho Virkajärvi ja 16-vuotias Heta Virkajärvi pitivät huolen, että Himos Winter Trailin miesten ja naisten 9 kilometrin Enjoy -sarjan voitot jäivät Jämsään.

Sisarukset johtivat juoksua tutuilla lumipoluilla lähdöstä maaliin ja merkkauttivat voittoajoikseen 47.31 ja 50.29.

-Yksin sain juosta ja tosi hyvin kulki, vaikkei sen pitänyt näin kovaa kulkea, ihmetteli Juho Virkajärvi.

Hän arveli vauhdikkaan juoksun yhden syyn löytyvän erittäin hyvistä poluista, joita hän on itsekin trimmannut priimakuntoon.

Vasta 15-vuotias Samuli Karjalainen varmisti miesten sarjan kaksoisvoiton JRV:n suunnistajille, kun hän alitti nipin napin 50 minuutin rajan.

Edellisiltana reitin varrella talkoissa ollut Heta Virkajärvi arveli sen painaneen jonkin verran alkumatkasta.

-Kolmen kilometrin jälkeen alkoi vasta kulkemaan, ja sen jälkeen loppu tuli hyvin.

Kolme vuotta sitten Easy -sarjan voittanut Heta oli sarjassaan ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Jenni Määttä jäi yli kahdeksan minuutin päähän.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on DSC9489-1024x675.jpg

-Jatkossa voin harkita pitempiäkin matkoja näin talvisaikaan, mutta kesällä siihen ei ole suunnistuskilpailujen vuoksi mahdollisuuksia.

Mainittakoon vielä, että sisarusten 14-vuotias pikkuveli Aapo on suosinut pitempiä matkoja, kun hän sijoittui perjantai-iltana miesten sarjan 13 kilometrillä neljänneksi.

Leino ja Konttinen lyhyimmän matkan ykköset

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Laura-Konttinen-1024x768.jpg

Laura Konttinen

Jyväskyläläisen Kortepohjan Suunnistajien Eero Leino ja Espoon Tapioiden Juoksuklubin Laura Konttinen valtasivat ykkössijat miesten ja naisten 6 kilometrin Easy -sarjoissa lauantaina Himoksella.

Polkujuoksua ja suunnistusta harrastava Leino oli omaa luokkaansa ja sivusi ajalla 30.18 parin vuoden takaista reittiennätystä.

-Hyvin meni, vaikka tämä oli eka kovempi juoksu puoleen vuoteen, juttusi Leino.

Toista kertaa Himoksen lumipoluilla kirmannut mies paljasti tykkäävänsä enemmän polkujuoksusta kuin suunnistuksesta, koska polkujuoksu on helpompaa.

Loppuajan 40.56 merkkauttanut Laura Konttinen oli ensimmäistä kertaa mukana Himoksella, kun klubilaisten korviin oli kuulunut pelkkää hyvää Himos Winter Trailista.

-Lähdin kovempaa kuin illalla, mutta viimeisessä mäessä jouduin hiukan himmaamaan.

Runsaan minuutin turvin lähtönsä voittanut Konttinen kertoi varoneensa alamäissä, mutta hän piti silti polkujen pohjaa parempana kuin perjantaina.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on DSC9435-1024x680.jpg

Eero Leino

Himos Winter Trailin tulokset

Teksti: Jorma Taini

Kaikki kuvat Antti Saarimaa, jollei muuta mainintaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X