Boström voitti MM-osakilpailun Argentiinassa

Mårten Boström on voittanut polkujuoksun MM-sarjan osakilpailun Argentiinassa. Boströmin voitto Patagonia Runin 42 kilometrin matkalla irtosi 40 sekunnin erolla Espanjan Antonio Martínez Péreziin. Argentiinan ykkösjuoksija Joaquin Narvaez oli kolmas mutta jo seitsemän minuuttia kärjen perässä.

Voittajan maaliriemua San Martín de los Andesissa Kuva: Ridrigo Lizama

Patagonia Run on Etelä-Amerikan suurin polkujuoksutapahtuma 7000 juoksijalla. Tapahtuma juostaan vuosittain San Martín de los Andesissa Patagonian pohjoisosassa. Kilpailun reitti kulkee Lanínin kansallispuistossa Andien itäreunalla käyden lähistön korkeimmalla huipulla Cerro Coloradolla 1784 metrin korkeudessa.

Alussa säästellen, loppu vaudhikkaasti

Boström juoksi koko kisan ajan kärjen tuntumassa. “Alkumatkan mäkisillä pätkillä mentiin erittäin rauhallista vauhtia joten oli aikaa ihailla villihevosia ja syysväreissä komeilevaa eriskummalista luontoa edetessämme usvasta vuorille päin.” Suomalainen saavutti Cerro Coloradon johdossa yhdessä Narvaezin kanssa, mutta teknisellä ja jyrkällä alamäkipätkällä Martínez Pérez tuli takaa ja siirtyi kärkeen. “Taktiikkani oli säästää jalkojani ensimmäisellä puoliskolla, jotta olisin kilpailukykyinen jälkimmäisellä tasiaisemmalla osuudella.”

Kärki Cerro Coloradolla 1784m:ssä. Kuva: Carlos Mir

Toisen puoliskon helpommilla poluilla kärkikaksikko Martínez Pérez ja Boström pitivät alle 4 min/km vauhtia tiputtaen etelä-amerikkalaiset uhkaajat kannoiltaan. “Antonion iskiessä ylämäissä pyrin väsymyksestä huolimatta pysymään kannoilla” Boström kommentoi. Kärkikaksikko oli vielä 40 kilometrin kohdassa yhdessä. “Laitoin kaikki peliin kun kellon mittarissa oli 42km ja kellotin 3:13 kilometrin loivaan alamäkeen. Antonion hengitystä ei pian enää kuulunut, mutta yllättäen eteen tuli vielä yksi ylämäki, jossa pitää jo kaivaa syvältä voimia.” Järjestäjät eivät jakaneet GPX-reittitiedostoa etukäteen, joten reitti oli osallistujille osittain arvoitus. Måren etumatka riitti ja hän juhli maalisuoralla San Martínin pääkadulla tuhansien katsojien muodostamalla kujalla.

Boström kiittää kisan kakkosta Antonio Martinez Pereziä hyvästä vastuksesta. Kuva: Ridrigo Lizama

“Mahtava fiilis päästä kokemaan tällainen eksoottinen tapahtuma ja sitten vielä voittaa koko roska. Ehkä jatkossakin kannattaa lähestyä kisoja näin rennolla mielin pyrkimättä kontolloimaan kaikkea ja valmistautumaan täsmätreeneillä!”

Boström sai palkinnoksi 2300 USA:n dollaria ja siirtyy Spartan MM-sarjan kärkeen. Hän oli maaliskuun alussa avausosakilpailussa Transgrancanarialla 2. Suomalaisen seuraava kansainvälinen polkukisa on Golden Trail World Seriesin osakilpailu Zegama-Aizkorri toukokuun lopulla. “Nyt alkaa mäkikausi, jolloin luodaan pohjaa alkukesän polkukisoihin.”

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X