Erkkilä suursuosikkina Bodomin poluille – miesten kisasta odotetaan Ansion ja Simpasen kaksintaistelua

Varma kevään merkki, Bodom Trail, nähdään tulevana viikonloppuna kahden koronavuoden jälkeen tutulla paikallaan. Kotimaisen Buff Trail Tour Finland (BTTF) -kiertueen avauskisa kerää kahden päivän aikana toista tuhatta osallistujaa Espoon Pirttimäen ulkoilualueen poluille.

Kuva: Rami Valonen

– Vaikka korona-ajan rajoitukset eivät enää ole voimassa, pidämme osallistujien toivomuksesta kiinni muutamista muutoksista. Esimerkiksi 12/21 kilometrin lähdöt lauantaina toteutetaan 20-30 juoksijan aaltoina, millä vältämme ruuhkat poluilla. Suihkut, saunat ja kahvio saadaan jälleen normaalisti käyttöön, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen kertoo.

Runsasluminen talvi toi tällä kertaa oman, uuden jännitysmomenttinsa, sillä kisareitin polut olivat vielä viikko ennen tapahtumaa paikoin hyvinkin lumisia ja jäisiä. Viime päivinä polut ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi vapautuneet lumesta, ja kisa päästään juoksemaan normaalisti. Kosteaa ja paikoin mutaista sen sijaan on varmasti, mutta sehän tarjoaa vain mukavia fyysisiä haasteita osallistujille.

21 kilometrin suursuosikki Anna-Stiina Erkkilä pohti osallistumistaan Bodomille pitkään juuri olosuhteiden takia, mutta päätti ilmojen lämmettyä lopulta osallistua. Erkkilän varovaisuuden ymmärtää, sillä hänen tavoitteensa ovat kansainvälisissä karkeloissa.

Anna-Stiina Erkkilä oli voitokas kotipoluillaan 2021 Kuva: Rami Valonen

– Juoksen kolme Golden Trail World Seriesin osakilpailua ja yritän niissä tasapainoisiin suorituksiin. Tavoitteenani on lunastaa paikka lokakuussa kilpailtavaan viiden etapin finaaliin Madeiralla, jonne sarjan 30 parasta miestä ja naista saavat paikan. Sarjan ulkopuolelta isoin tavoitteeni on pystyä hyvään suoritukseen OCC:llä legendaarisessa UTMB-tapahtumassa, Erkkilä kertoo.

Erkkilä hakee Bodomilta kolmatta peräkkäistä voittoaan. Viime vuoden tapaan 21 kilometrin voittajille on tarjolla paikka Golden Trail National Seriesin Pohjoismaiseen finaaliin Nuuksio Classiciin syyskuussa. Finaalin paras nainen ja mies saavat kultaiset liput Madeiralle joskin kansalliseen kilpailuunpennukseen kuin minne Erkkiläkin tähtää.

– Tavoitteenani ei varsinaisesti Bodomilla ole tavoitella lippua GT-finaaliin, sillä näillä näkymin Nuuksio Classic jää osaltani tänä vuonna väliin. 

– Harjoituskausi on sujunut hyvin. Oli mukava päästä talvella ensimmäistä kertaa etelän lämpöön sulille poluille juoksemaan. Kontrolloitu treenimäärien nosto mahdollistui, kun jatkoin osa-aikaista työskentelyä myös harjoituskaudella, Erkkilä sanoo.

Erkkilän takana muista kärkisijoista kamppailevat etukäteen arvioiden ainakin Maija Hakala, Paula Havu, Susanna Tervo, Jasmina Nikula, Pirjo Saukko ja Hanna-Mari Siivonen.

Suunnistajat loistavat poissaolollaan

Samana viikonloppuna jo 75. kerran järjestettävä suunnistuksen Tiomila-viesti verottaa nimekkäitä osallistujia etenkin miesten puolella.

Viime vuoden BTTF-kiertueen voittaja Juho Ylinen on yksi Ruotsiin menijöistä.

– Suullinen sopimus seuran kanssa velvoittaa juoksemaan siellä, vaikka harmittaakin päästää se Kultaisen tiketin karsintakisan lippu nyt vähän halvalla jakoon. Yritän kyllä saada sitten Åresta heinäkuussa vastaavaan haltuun, Ylinen kertoo.

Årella Ylinen viittaa Salomon 27K -kisaan, jonka voittajalle on on Bodomin tavoin GTNS finaalipaikka tarjolla.

– Isona tavoitteena on päästä kisaamaan Madeiralle lokakuun lopulla. Kauden päätöksenä marraskuussa odottaa polkujuoksun MM-kilpailut Thaimaassa. Lisäksi tänä vuonna tulee täyteen ainakin neljä BTTF-kisaa, joten kokonaiskisan voiton uusiminen on mahdollista, ahkerana harjoittelijana ja kilpailijana tunnettu Ylinen uskoo.

Myöskään viime vuonna reittiennätyksen tehnyttä hallitsevaa mestaria Mårten Boströmiä ei Bodomilla nähdä, sillä hän keskittyy maailman laajuiseen Spartanin MM-sarjaan, jota hän sensaatiomaisesti johtaa kahden osakilpailun jälkeen.

Ansio vs. Simpanen

Boströmin ja Ylisen poisjääneistä huolimatta Bodomilla nähdään jännittävä kamppailu miesten kärkisijoista. Polkujuoksun ystävät odottavat vesi kielellä etenkin Henri Ansion ja Juuso Simpasen kohtaamista.

Ansio juhli Bodomilla viimeksi kolme vuotta sitten. Sen jälkeen hän on kärsinyt erilaisista vammoista, minkä takia aivan terävin kuntohuippu on jäänyt piiloon. 

Henri Ansio on vihdoin takaisin Bodomilla. Kuva: Aapo Laiho

– Pitkästä aikaa olen saanut ehjän harjoituskauden alle. Kevään ensimmäiset kisat eivät ole tosin vielä näyttäneet, että huippukunto olisi noussut esiin. Joten kisakunto on vielä jonkinlainen arvoitus. Lisäksi myöhästyneen kevään takia polkutreenit ovat jääneet hyvin vähälle, joten senkin puolesta oma iskukyky Bodomilla on melkoinen arvoitus itsellenikin, Ansio pohtii.

Ansiolla on vyöllään enemmän BTTF:n kokonaisvoittoja kuin kenelläkään muulla, viisi kappaletta. Tällä kaudella hän aikoo osallistua vähintään neljään osakilpailuun ja näin haastaa tosissaan Ylisen.

– Lisäksi maantiepuolella kesän päätähtäin on 100 kilometrin SM-kisoissa heinäkuussa ja Etelä-Afrikan Comrades Marathonilla elokuussa.

Juuso Simpanen puolestaan rakentaa määrätietoisesti kuntoaan kohti UTMB:n 170 kilometrin (+10 000 nousumetriä) klassikkoa. Bodomin puolimaraton voi siinä mielessä kuulostaa hänelle alimatkalta, mutta on muistettava, että häneltä löytyy myös vauhtireserviä.

– Bodom on tarkoitus juosta kovana harjoituksena. Lyhyissä kisoissa itsestään saa aivan eri tavalla irti kuin omissa treeneissä. Juoksin Bodomin edellisen kerran vuonna 2019 ja tavoitteena on alittaa tämä aika selvästi tänä vuonna.

Juuso Simpanen tavoittelee voitto Bodom Traililla 2021. Kuva: Aapo Laiho

Kyseisenä vuonna Simpasen loppuaika oli 1.31.56, millä irtosi viides sija Ansion (1.27.38) voittamassa kisassa. Simpasen viime kuukausien treenejä seuranneet eivät hämmästyisi, vaikka hänen loppuaikansa painuisi nyt alle 1.30:n.

– Sain maaliskuussa erinomaisen 11 päivän harjoitusleirin vuorilla. Pääsin leirillä treenaamaan UTMB:lle ominaisissa maastoissa taloudellista etenemistä sauvojen kanssa. Myös huhtikuun lopun suora hapenoton testi kertoi, että kunto on mennyt hienosti eteenpäin, Simpanen kertoo.

Kärkikahinoihin Bodomilla mielivät myös ainakin Juha Hellsten, Tuomas Tervo ja Tommi Lintala. Lähtölistalta löytyy myös suunnistuspuolelta tuttu kovan luokan menijä Tuomas Kari, mutta hänen toipumisensa vammasta on vielä kesken ja hän kertoo ottavansa kisan ennen kaikkea testinä.

Tunnelma katossa perjantaisessa Bodom Team -kisassa. Kuva: Miska Koivumäki

Perjantaina, tapahtuman ensimmäisenä päivänä, ohjelmassa on aina hauska joukkuekilpailu Bodom Team. Auringon laskiessa ja hämärän hiipiessä tarjolla on tunnelmallinen 10 kilometrin yöpolkujuoksu Bodom Night. Lauantaina päivällä lapset ja nuoret kirmaavat 6 kilometrin matkalla.

21 kilometrin kilpasarjan etenemistä voi seurata lauantaina 13.30 alkaen GPS-seurannan kautta. Tarkka aikataulu sekä GPS:n ja livetulosten linkit löytyvät tapahtuman etusivulta bodomtrail.com. Miesten voittajaa odotetaan maaliin ennen kolmea, naisten noin vartti myöhemmin.

Teksti: Marko Krapu

Bodom Trailin kisasivut

Bodom Nightin tunnelmaa. Kuva: Rami Valonen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X