Kostea Karhunkierros 2022 ennakko

Suomen suurin (polku)juoksutapahtuma Karhunkierros palaa jälleen tutuksi massatapahtumaksi parin vuoden korontauon jälkeen. Eri kilpailumatkoille Rukan ja Oulangan kansallispuiston upeisiin maisemiin on lähdössä viikonloppuna reilut 3000 juoksijaa!

Viikonlopun aloittaa Ultra Trail Tour Finland osakilpailu 166km, joka starttaa perjantaina klo 8 aamulla. Kaikki osallistujat ovat GPS-seurannassa mukana, joten kotisohvillakin riittää jännitettävää GPS-palluroiden siirtyessä maamme tunnetuinta vaellusrettiä Karhunkierrosta pitkin Rukalta Hautajärvelle ja samaa reittiä takaisin.

Kuka loikkaa ilosta Karhunkierroksen loppumetreillä 2022? Kuva: Guillem Casanova

Buff Trail Tour Finland 55km:n juoksijat päästetään liikkeelle perjantai iltana klo 18 ja 83km:n startti on yötä myöden klo 22. Tapahtuman lyhyimmät lähdöt 34km ja uutuusmatka 13km kirmataan lauantaina. 

Haastattelimme kolmen pisimmän matkan ennakkosuosikkeja lähtötunnelmistaan ja ennakko-odotuksistaan. Vaikuttaako viileä kevät ja kostea keli reittien kuntoon ja kuinka raskas satamailinen sateessa on?

166km uudessa komennossa

Heli Siston harjoituskausi on ollut ehjä ja sujunut suunnitelmien mukaisesti, joten nainen lähtee hyvillä mielin ja innokkaana kisaan. “Ensisijaisesti tavoitteena on juosta hyvä, tasainen ja onnistunut juoksu. Maltilla matkaan jotta voimia riittää loppuun saakka. Keli tuo varmasti omat haasteensa ja ongelmansa, se vähän mietityttää. Hienoa päästä taas pitkästä aikaa kisaamaan ja näkemään mikä on tämän vuoden taso!” 

Maltilla matkaan jotta voimia riittää loppuun saakka.

Heli Sisto

Sisto ei uskalla lähteä arvaamaan ketä nähdään tänä vuonna kärkikahinoissa, mutta toimitus veikkaa GPS-madon kärkipäähän myös Salla Ronkaisen ja Kristiina Etelämäen.

Jennika Karvinen joutui vetäytymään kisasta nilkka vamman takia.

Jussi Kumpula on tottunut isoihin korkeuseroihin Alpeilla. Kuva: Maindruphoto

Ensimmäiseen satamailiseen starttaava viime vuoden KK 83:n voittaja Jussi Kumpula odottaa innolla ja vähän hermostuneempana kun normaalisti uuden haasteen edessä. “Valmistautuminen on sujunut hyvin ja treenit ovat menneet mallikkaasti alkuvuodesta lähtien. Tavoitteena on tasainen suuoritus ilman romahduksia missään vaiheessa tai ainakin maaliinpääsy.” Lähtölistaa mies ei ole katsonut mutta hän epäilee Mikkolan Tomin ja Lari Koivun karkaavan heti alussa.

Tomi Mikkola kertoo lähtevänsä hyvällä fiiliksellä kisaan. “Lähetään nauttimaan ja kova kisa tulossa.” Mikkola uskoo että Kumpulan Jussi on hyvässä kunnossa.

Jari Särkijärven kevät on ollut hankala ja erilaisten vammojen johdosta juoksumäärät ovat olleet matalempia kuin aiempina vuosina. “Perusmatkasta on aika vähän kokemusta ja tulossaon raskaat olosuhteet. Tavoitteena on päästä juosten maaliin ja toivottavasti uskallan mennä omaa rauhallista vauhtia. Toki jos kaikki menee putkeen niin hyväkin sijoitus on mahdollinen, mutta kysymysmerkkejä on paljon ilmassa.”

Lari Koivu kertoo: “Oikein levollinen ja positiivinen fiilis. Olen jo kertaalleen aiemmin mennyt perusmatkan sateessa, joten siitä on jo kokemusta. En nyt välttämättä olisi halunnut kokea sadekisaa uudestaan, mutta ultrajuoksussa on tärkeää hyväksyä vastaan tulevat asiat, joten tällä mennään. Tavoitteena on juosta mahdollisimman tasainen kisa ja välttää hyytymistä eli rauhassa liikkeelle ja päästä ohittelemaan porukkaa paluumatkalla. Lyhyemmiltä ultrilta on tullut useampia onnistumisia, mutta vielä jahtaan onnistunutta 100 mailin kisaa.”

Ismo Eskelinen: “Fiilis on loistava, kiva päästä matkaan. Tosin sääennuste on hieman sateinen mutta eipä sille mitään voi, sillä mennään. Kärkikamppailussa minä en ole mutta maaliin tavoite, ilon kautta. Mikkolan Tomi on vahva niinkuin aina ja onhan siellä nippu muitaki kovia, mm. Koivun Lari ja Särkijärven Jari.”

Ennätysvauhtia 83km:llä?

Hautajärveltä Rukalle juostavasta 83km:stä on odotettavissa Juuso Simpasen dominointia. Simpanen oli viime vuonna voittamaton Suomen polku-ultrilla ja väläytteli jo keväällä Bodom-traililla hyvää kuntoa alimatkalla.

“Hyvä fiilis tällä hetkellä. Sain pian Bodomin jälkeen koronatartunnan, joten en ole pystynyt harjoittelemaan kunnolla pariin viikkoon. Selvisin onneksi tosi lievillä oireilla ja nyt juoksu kulkee taas hyvin. Tarkoitus on ottaa KK kovana treeninä ennen Lavaredo Trailia neljän viikon päästä.

Juuso on luonut kisa-aikataulunsa reittiennätyksen mukaan, joten kovaa tullaan taatusti menemään.

Haastajia voisi olla muun muassa Mika Kalliokuusi joka totesi että treenimäärät ovat ollet vähäiset, mutta että viimevuoden juoksua lähdetään parantamaan. “Kisassa tavoite on tehdä oma nousujohteinen suoritus ja nauttia karhunkierroksen upeista maisemista.”

Top5 juoksijoihin mustana hevosena Mika nimesi Leppäsen Antin.

Naisten 83km:n kisassa Johanna Antila on lähes yhtä selkeä ennakkosuosikki kuin Simpanen miehissä. Vaasalainen kommentoi seuraavasti: ”Mukavin, mutta jännittynein fiiliksin lähden oman kotimaisen polkukauden avaukseen. Kevään harjoituskausi on ollut rikkonainen, mutta kunto vaikuttaa kuitenkin olevan tilanteeseen nähden hyvä.

Oulangan kansallispuiston syövereissä hiki hatussa. Kuva: Aapo Laiho

Tavoittelenkin oman kunnon mukaista hallittua ja rentoa juoksua, joka toimisi myös valmistavana harjoituksena kesän vuorikisoihin. Viime vuoteen nähden loppumatkan nousuissa pitäisi olla jonkin verran kiristämisen varaa, joka toivottavasti tulee näkymään loppuajassa.”

Eija Keski-Säntti on totuttu näkemään kotimaisten polku-ultrien kärkikahinoissa.

Hänkin kertoo että on kiva fiilis taas päästä Karhunkierrokselle. “Hiukan on haikeaa muistella viime vuoden perusmatkaa ja tiputtaa kilometrit nyt puoleen. Taitaa aika olla kullannut muistot.”

“Olisi hienoa pystyä parantamaan kolmen vuoden takaista 83km omaa aikaa (10:16), mutta saapa nähdä millainen keli tulee ja millaiset olosuhteet poluilla on ja onko oma kestävyyskunto kohdillaan. Tässä keväällä on tehnyt suunnistettua, pyöräiltyä ja poluilla lyhyitä kovia vetoja.”

Muita nimiä kärkikahinoissa lienee Elina Hartikainen, Jasmina Nikula ja Jenny Vuonoranta.

Pistejahdissa uudet kärkinimet 55km:llä

55km:n osakilpailussa on jaossa kauden toiset Buff Trail Tour Finlandin pisteet. Bodom-trailin voittajat Anna-Stiina Erkkilä kilpailee samaan aikaan Zegamassa ja Juuso Simpanen KK:n 83km:llä joten korkeimmalla pallilla nähdään uudet kasvot.

Pirjo Saukko kertoo ennakkoon että on oikein kutkuttava fiilis. “Kiva päästä juoksemaan! Haluan parantaa viime vuoden aikaani, tavoitteena ehjä ja nousujohteinen juoksu. Toivottavasti vältyn haavereilta ja kisan aikana tulleista notkahduksista. Haasteena mulla edelleen on riittävä juominen.”

Parhaimmista tourin pisteistä kikpailevat taatusti myös Minna Syvälä, Pauliina Pohja, Päivi Havu ja varmaan voi tulla muitakin. 

Miesten 55km:n kisassa viimevuotinen voittaja Juho Ylinen on suuri ennakkosuosikki. Omasta mielestään hän on vähän heikommalla valmistautumisella tänä vuonna liikkeellä. “Juoksin sprinttisuunnistuskisoja muutaman viikon ajan alle, jolloin pyrin hakemaan virettä tasaisella vauhdikkaaseen juoksuun. Polkulenkit ja etenkin mäkisen maaston lenkit on ollut vähissä. Maaliskuussa mursin vielä kämmenen, joten lähes koko kevät on senkin puolesta mennyt maantiellä ja juoksumatolla.”

“Tein kuitenkin viime viikolla suht rohkean valmistautumisviikon, kun järkytin kroppaa juoksemalla reilun 200km viikon ja lenkeistä lähes kaikki poluilla. Tekniikka ainakin palautui ja meno sujuvoitui, joten sen puolesta hyvä ratkaisu. Perjantaina nähdään, että kuinka lihakset toimivat sen jäljiltä näin pitkässä kisassa.”

Uusiiko Juho Ylinen voittonsa? Kuva: Rami Valonen

“Erityistä taktiikkaa en ole suunnitellut. Lähtölistat kolusin läpi ja vaikuttaa vähän taas siltä, ettei ainakaan aiempien tulosten perusteella löydy matkalle kaveria. Aion lähteä samaa vauhtia liikkeelle kuin vuosi sitten ja toivoa, että tänä vuonna menee loppuun asti ilman suurempia ongelmia. Energiansaannin osaaminen on ainakin mennyt runsaasti eteenpäin viime vuoteen verrattuna, joten se lähtökohta on paremmalla kantilla. Kelin lupaillaan olevan vähän ikävä, joten mahdollisimman nopeasti vaan maaliin ja saunaan!”

Juha Hellsten, Janne Ala-Äijälä, Otto Oksman ja Kari Varis lienevät myös tuloslistan kärkipäässä.

NUTS Karhunkierroksen kisasivut ja GPS-seuranta.

Viikonlopun sääennuste

Kuva: Foreca 26.5.2022.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X