Saapunki menestyi vuori- ja polkujuoksun EM-kilpailuissa

Ensimmäiset Euroopan Yleisurheiluliiton alaiset vuori- ja polkujuoksun EM-kilpailut näkivät päivänvalon viikonloppuna Espanjan El Pasossa, La Palman saarella. Tässä kolmipäiväisessä “Off-Road Running Championships” tapahtumassa yhdistyivät ensimmäistä kertaa polku- ja vuorijuoksu yleisurheilun sateenvarjon alle. Vuorijuoksun MM-kisat ovat olleet 2008 lähtien kansainvälisen yleisurheiluliiton alaiset ja vuorijuoksun EM-kisat 2002 lähtien Euroopan yleisurheiluliiton alaiset.

Ylämäkikilpailu

Ylämäkikilpailu (Short Uphill) El Pasossa juostiin reitillä jossa oli 1000 metriä uuvuttavaa kiipeilyä 8,8 kilometrin matkalla. Reitti kulki Bejenao-vuoren juurelta Pista de Ferrerin huipulle 1600 metrin korkeuteen.

Kuva: Susanna Saapunki suomalaisedustajana Ylämäkikilpailussa. Jose Munoz

Nämä olivat hiihtotaustaisen Susanna Saapungin ensimmäiset kesäiset arvokilpailut, joten jännitystä oli ilmassa. “Kaksi brittiä lähti alusta kovaa, mikä yllätti monet kilpailijat.” Britit tulivat matkan varrella selkä edellä vastaan ja Saapunki eteni 6 kilometriin saakka ranskalaisen Christel Dewallen kanssa. Loppumatkalla vauhti hyytyi, mutta suomalainen sai kuitenkin melkein Scout Adkinin selän kiini. Kisan voitto meni Golden Trail World Serieksessä kärkikahinoissa viihtyvälle Maude Mathysille.

Saapunki oli tyytyväinen 5. sijaan, sillä on vasta vuoden päivät panostanut totisemmin vuorijuoksuun. “Hiihtotaustani takia hapenottokyky on hyvä, mutta lihaskestävyys on näissä kisoissa rajoittava tekijä.” Saapungilla on eri harjoitusjaksoilla eri päätreenit – viimeisimmässä mäkijaksossa ennen vuorijuoksun maailmancupin alkua keskiössä on ollut erilaiset ylämäkitreenit  3 viikon ajan.

Ylämäkikilpailun tulokset:

1. MATHYS Maude Switzerland SUI 51:41 

2. MAYR Andrea Austria 52:15 0:34 

3. DEWALLE Christel France FRA 52:32 0:51 

4. ADKIN Scout Great Britain & Northern Ireland GBR 52:54 1:13 

5. SAAPUNKI Susanna Finland FIN 53:10 1:29 

43 osallistujaa

Normaalimatka

Vuorijuoksun normaalimatka, kansainvälisesti ‘up and down’ -kilpailu juostiin La Palmalla 16,8 kilometrin mittaisella reitillä. “Normaalimatkaan palautuminen sujui hyvin, joten tiesin että top 10 sijoitus olisi mahdollinen.” Saapungilla on maailmancupissa vain yksi startti normaalimatkalla, ja joitakin paikallisia kilpailuja keski-Euroopassa. 

Saapunki on vuorijuoksujen normaalimatkoilla uusi kasvo kärkikastissa. Kuva: Marco Gulberti

“Omaa vauhtia juoksin ja sijoitukset vaihtelivat. Viimeisellä 3:lla kilometrillä oli tekninen alamäki, jossa jouduin päästämään vauhdilla tulevan italialaisen ohi, mutta olen tyytyväinen viidenteen sijaan” Saapunki totesi. 

Normaalimatkan tulokset:

1 MATHYS Maude Switzerland SU 1:17:30 

2 FLOREA Monica Madalina Romania ROU 1:18:38 1:08 

3 ADKIN Scout Great Britain & Northern Ireland GBR 1:19:35 2:05 

4 BOTTARELLI Sara Italy ITA 1:20:20 2:50 

5 SAAPUNKI Susanna Finland FIN 1:20:55 3:25

45 osallistujaa

Vuori- ja polkujuoksun EM-kilpailussa ei ollut Saapungin lisäksi muita suomalaisia mukana. 

Vuorijuoksu eroaa polkujuoksusta sikäli ettei siinä ssa ei saa olla juoksuvarusteiden lisäksi muita välineitä mukana. Vuorijuoksukilpailut ovat sääntöjen mukaan alle maratonin tyypillisen kilpailumatkan normaalimatkalla ollessa 10-20 kilometriä. Vertikaalikilpailut Vuorijuoksun kilpailureitit eivät sisällä teknistä polkua, vaan kisassa edetään juostavaa alustaa – hiekkatietä ja jopa asvalttia.

Saapungin kausi jatkuu 16. heinäkuuta jolloin vuorossa on 19 kilometrin normaalimatkan mittainen La Montée du Nid d’Aigle kilpailu ylämäkeen Ranskassa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X